Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Το ΕΕΘ «κατεβάζει ρολά» την Τετάρτη


Ρολά κατεβάζει την Τετάρτη 2 Ιουνίου το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Η διοίκηση επέλεξε να εκφράσει με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία της «για τη διαχρονική αδιαφορία που επιδεικνύει η Πολιτεία στις προτάσεις που καταθέτει ο επιμελητηριακός θεσμός».

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης ΖορπίδηςΤο ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης στην εκδήλωση με θέμα "Τα οικονομικά μέτρα, το φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα ή περαιτέρω ύφεση;" που οργάνωσε απόψε το ΕΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης".

"Η συνταγή που ακολουθείται σήμερα, η συνταγή της ατολμίας, μας οδηγεί σε ακόμη χειρότερες ημέρες. Ο επιμελητηριακός θεσμός έχει απαιτήσει από την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. Σε διαφορετική περίπτωση το καράβι θα βουλιάξει. Η Πολιτεία μπορεί να μη θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια", είπε μεταξύ άλλων ο κ.Ζορπίδης, εξηγώντας τους λόγους που το Επιμελητήριο προχωράει σε αυτή τη συμβολική κίνηση.

Πάντως , όπως είπε, την Τετάρτη στο κτίριο του ΕΕΘ θα βρίσκεται κάποιος υπάλληλος ώστε σε ειδικές περιπτώσεις, που προκαλείται οικονομική ζημία σε μέλος, να χορηγούνται τα πιστοποιητικά που χρειάζεται το μέλος.

Στην εκδήλωση οι εισηγητές ανέλυσαν το νέο τοπίο στη φορολογία, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ Ιωάννης Κουκιάδης, ο καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ Άγγελος Στεργίου, ο φοροτεχνικός - αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων, Μανούσος Ντουκάκης, ο οικονομολόγος καθηγητής Χρήστος Κρίγκας και ο φοροτεχνικός, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΕΦΕ, Αντώνης Μουζάκης.

Έργα στη Χαλκιδική που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ


Έργα στη Χαλκιδική που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης.

Πρόκειται για τα εξής:

• Κατασκευή Οδικού Τμήματος Ποτίδαια - Κασσανδρεία του Οδικού Δικτύου Κασσάνδρας, με προϋπολογισμός ένταξης 80 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή αφορά 17,48 χλμ. αυτοκινητοδρόμου, με δύο ανισόπεδους κόμβους (Ν.Φώκαιας και Κασσανδρείας). Η δημοπράτηση του έργου προγραμματίζεται για την 6η Ιουλίου και αναμένεται η ολοκλήρωση του στο τέλος του 2012.

• Περιμετρική Οδός Πολυγύρου, Τμήμα Άγιος Βλάσης προς Βράσταμα, με προϋπολογισμό ένταξης 8,65 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή αφορά οδικό τμήμα μήκους 2 χλμ., από τον Άγιο Βλάση, που καταλήγει η επαρχιακή οδός Γερακινής - Πολυγύρου, μέχρι τη συμβολή με την επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Βραστάμων. Το υπ’ όψη οδικό τμήμα θα παρακάμπτει τον Πολύγυρο και θα εκτρέπει τη διερχόμενη κυκλοφορία, από και προς τη χερσόνησο της Σιθωνίας, από τον πολεοδομικό ιστό στην περιαστική οδό. Η δημοπράτηση του έργου προγραμματίζεται για την 15η Ιουνίου και αναμένεται η ολοκλήρωση του εντός του 2012. Όσον αφορά στα έργα ταμίευσης, επεξεργασίας, μεταφοράς και διανομής νερού για την ύδρευση της περιοχής ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων μέσω των ακόλουθων μελετών και έργων:

1. Φράγμα, Διυλιστήρια (Ε.Ε.Υ.) και Δίκτυα Πετρένια. Εκπονείται η μελέτη "Ύδρευση Νομού Χαλκιδικής. Μελέτη καθαρισμού, μεταφοράς και αποθήκευσης νερού" με συνολική προβλεπόμενη αμοιβή 3.094.000 ευρώ με Φ.Π.Α. Η δημοπράτηση του έργου εκτιμάται εντός του 2011.

2. Φράγμα, Διυλιστήρια (Ε.Ε.Υ.) και Δίκτυα Χαβρία Νομού Χαλκιδικής. Εκπονείται η μελέτη "Μελέτη Φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής". Με συνολική προβλεπόμενη αμοιβή 2.555.341,44 ευρώ με Φ.Π.Α. Έχει ολοκληρωθεί η "Εκτέλεση γεωτεχνικών ερευνητικών εργασιών για τις ανάγκες της οριστικής μελέτης Φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής" τελικής αμοιβής 843.806 ευρώ με Φ.Π.Α. Η δημοπράτηση του έργου εκτιμάται το 2012.

3. Φράγμα, Διυλιστήρια (Ε.Ε.Υ.) και Δίκτυα Ολυνθίου Νομού Χαλκιδικής. Έχει ολοκληρωθεί η "Συμπληρωματική έρευνα έργων αξιοποίησης υδάτινων πόρων Χαλκιδικής - Φράγμα Ολυνθίου" ποσού 369.912 ευρώ με Φ.Π.Α., με αντικείμενο την επιλογή της βέλτιστης θέσης δημιουργίας του ταμιευτήρα. Η δημοπράτηση της κατασκευής εκτιμάται εντός του 2013, εφόσον εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι.

Επίσης τα έργα:

α) "Θέρμη - Όρια Νομών "Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής" και "Όρια Νομών - Γαλάτιστα", θα δημοπρατηθούν εντός του 2010 λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των δήμων Θέρμης και Βασιλικών.

β) Το έργο "Σύνδεσης της Εγνατίας με το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής" και ειδικά το τμήμα "Κόμβος Γερακαρούς - Άγιος Πρόδρομος". Η μελέτη είναι ήδη υπό σύνταξη και εκτιμάται η ολοκλήρωσή της στις αρχές του 2011. Η δαπάνη του έργου θα είναι της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν οι απαλλοτριώσεις.

γ) Η μελέτη του Οδικού Τμήματος "Πολύγυρος - Ουρανούπολη" βρίσκεται ήδη σε βάση επικύρωσης διαγωνισμού ανάθεσης μελετών, οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2012. Το κόστος του έργου προϋπολογίζεται περί τα 100 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου σχεδιάζεται ανά τμήματα.

Θησαυρός 20 δισ. στη Β. Ελλάδα


Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Σε 20 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία του ορυκτού πλούτου της Βόρειας Ελλάδας, που είναι επιβεβαιωμένο ότι υφίσταται, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται απώλεια επενδύσεων άνω των 2 δισ. ευρώ από το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται τα αποθέματα χρυσού στο υπέδαφος της Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Οι θησαυροί της Βορείου Ελλάδος», σε 20 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία -με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων- των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και Θράκη.
Αξιοποίηση
Ωστόσο, ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά, τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Αρβανιτίδης.

«Τα δυναμικά αποθέματα που φιλοξενούνται στις υπάρχουσες μεταλλευτικές, αλλά και σε νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος, είναι σε θέση να πολλαπλασιάσουν το προαναφερόμενο οικονομικό μέγεθος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ, Κ. Παπαβασιλείου, δήλωσε ότι «η μη αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων χρυσού στη Β. Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, είναι ένα θλιβερό γεγονός. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο και οι τεχνολογίες που εξασφαλίζουν μία βιώσιμη αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών με όρους προστασίας του περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Σωκράτης Μπαλτζής (που είναι και μέλος της διευθύνουσας επιτροπής του ομίλου Τιτάν), υπογράμμισε ότι το 2009 καταγράφτηκε πανελλαδικά πτώση της ζήτησης τσιμέντου κατά 22%-25% (λόγω μεγάλης συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας).

Έτσι, υπήρξε για τρίτη συνεχή χρονιά μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα η σχετική αγορά να πέσει σε ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 17 ετών. Όμως, και στο πρώτο τετράμηνο του 2010 σημειώνεται εκ νέου υποχώρηση της ζήτησης τσιμέντου, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως και φέτος η συρρίκνωση θα είναι σε διψήφιο ποσοστό, και η αγορά θα γνωρίσει νέα ιστορικά χαμηλά των τελευταίων 25 ετών. Ο πρόεδρος του ΣΜΕ τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, το αδειοδοτικό.
Αίτημα
«Μία εταιρεία μέλος του Συνδέσμου έχει καταθέσει αίτημα για την αξιοποίηση ενός κοιτάσματος βωξίτη στο Δίστομο και μολονότι έχουν παρέλθει 11 χρόνια από τότε, δεν έχει επιτύχει το στόχο της, διότι υπήρξαν δύο φορές προσφυγές προς το Συμβούλιο της Επικρατείας», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, δήλωσε πως ο μέσος όρος χρόνου για την εξασφάλιση μίας άδειας στην Ελλάδα είναι περίπου 6-7 χρόνια, όταν στην Ευρώπη σε 6-7 μήνες γνωρίζεις αν θα την πάρεις ή όχι.

Καθοδική πορεία έχει και ο υποκλάδος του μαρμάρου, ο οποίος ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτει σοβαρά αποθέματα εξαιρετικής ποιότητας πρώτης ύλης.

«Το 2008 η χώρα μας εξήγε στους 10 μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς 245 χιλ. τόνους μάρμαρα, αξίας 78 εκατ. ευρώ και εισήγαγε από τις 10 μεγαλύτερες χώρες εισαγωγής 500 χιλ. τόνους, αξίας 73 εκατ. ευρώ. Η τιμή εξαγωγής ήταν υπερδιπλάσια από την τιμή εισαγωγής, λόγω της μοναδικότητας της ποιότητας του ελληνικού μαρμάρου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτζής, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι έχουν αυξηθεί δραματικά οι εισαγωγές από Τουρκία, Κίνα, Ιταλία, πΓΔΜ, Ινδία και Βουλγαρία.

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Το Τελλόγλειο στην «Παραθινούπολη»

Με δύο εικαστικά κι ένα μουσικοθεατρικό εργαστήρι συμμετέχει το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στο φετινό παιδικό φεστιβάλ «Παραθινούπολη», που διοργανώνει για 10η χρονιά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς, από Τρίτη 1 έως Κυριακή 6 Ιουνίου, στο πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα. Στη φετινή διοργάνωση, με θέμα «10 χρόνια Παιδική Εκφραση και Δημιουργία», περιλαμβάνονται εργαστήρια που σχεδιάστηκαν από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τελλογλείου. Προκειται για το μουσικοθεατρικό εργαστήρι «Ταξιδεύοντας με το Μικρό Πρίγκιπα» -παιχνίδι ρόλων βασισμένο στο «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί (02/06, 09.00-12.00)- καθώς και τα εικαστικά εργαστήρια «Ενα μανταλάκι που έγινε πεταλούδα» (04/06, 18.00-21.00) και «Δεν πετάω τίποτα. Κατασκευάζω mobile» (05/06, 18.00-21.00). Ολα τα εργαστήρια του Τελλογλείου απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετ

Ταξί... φρούριο


ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
«Οχυρωμένος» μέσα σε μία γυάλινη κατασκευή ο Θεόδωρος Εμμανουηλίδης διασχίζει με το ταξί του τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. «Είναι για την προστασία μας», σπεύδει να εξηγεί κάθε φορά στους έκπληκτους πελάτες που κοιτάνε με αμηχανία το διαχωριστικό.
«Δεν περνάει τίποτε από εδώ μέσα, ούτε μαχαίρι ούτε κατσαβίδι ούτε μπουνιά, μόνο πυροβόλο όπλο μπορεί να το διαλύσει», συμπληρώνει με περηφάνια για την κατασκευή του, το «taxiprotect». Η ιδέα για τη «θωράκιση» της θέσης του οδηγού με ένα διαχωριστικό από πλεξιγκλάς γεννήθηκε μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που καταγράφηκαν εναντίον οδηγών ταξί από τα τέλη του περασμένου έτους. Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών ένας συνάδελφος του κ. Εμμανουηλίδη έχασε τη ζωή του έπειτα από μία αιματηρή απόπειρα κλοπής και περισσότεροι από δέκα οδηγοί ταξί δέχτηκαν ένοπλες επιθέσεις από αγνώστους.
«Η κατάσταση είχε ξεφύγει και έπρεπε να κάνουμε κάτι για να προστατευτούμε», εξηγεί στον «ΑτΚ». Αν και ο ίδιος δε βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπος με κάποιο δυσάρεστο περιστατικό, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του (εργαζόταν για χρόνια σε κατασκευαστική εταιρία), προκειμένου να αποτρέψει κάθε επίδοξο κακοποιό.
Αν απέδωσαν οι κόποι του; «Από τότε που τοποθέτησα το προστατευτικό νιώθω πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν φοβάμαι να κυκλοφορώ ή να επιβιβάζω πελάτες από επικίνδυνες περιοχές. Ο,τι και να συμβεί, δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστώ, ενώ παράλληλα έχω τη δυνατότητα να αντιδράσω, να ενημερώσω μέσω του ασυρμάτου τους συναδέλφους μου, ακόμη και να διαφύγω», εξηγεί. Αυτό που δε... διαφεύγει της κατασκευής είναι η καταβολή του κομίστρου. Για τον λόγο αυτό, το διαχωριστικό διαθέτει δύο σημεία τύπου «γκισέ» που επιτρέπουν τη διακίνηση χρημάτων.
Μάλιστα, το «taxiprotect» είναι κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και ήδη πολλοί συνάδελφοι του κ. Εμμανουηλίδη ζήτησαν να τοποθετήσουν το διαφανές διαχωριστικό, το κόστος του οποίου κυμαίνεται στα 300 ευρώ, και στα δικά τους οχήματα «Με την υποστήριξη του σωματείου μας έχουμε ήδη στείλει σχετικό φάκελο στο υπουργείο ζητώντας να εγκριθεί η δυνατότητα τοποθέτησης διαχωριστικών συστημάτων ασφαλείας μέσα στα ταξί, αλλά ακόμη περιμένουμε απάντηση», αναφέρει ο ίδιος.
Η κατασκευή
Το «taxiprotector», όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα που διατηρεί ο κ. Εμμανουηλίδης, αποτελείται από μία κατασκευή πλεξιγκλάς, πάχους 10 χιλιοστών, κομμένη με μηχάνημα laser, στραντζαρισμένη σε θερμοπρέσα και φινιρισμένη, γυαλισμένη χωρίς αιχμηρές γωνίες. Οι σχεδιαστικές λεπτομέρειες καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις και λειτουργικές ανάγκες του οδηγού παρέχοντας παράλληλα πλήρη ορατότητα και επαφή με τους επιβαίνοντες. Η μελέτη έγινε έτσι ώστε να καλύπτει απόλυτα τον οδηγό από κάθε είδους επιθέσεις κακοποιού, πέραν όμως αυτών των οποίων διαθέτουν πυροβόλα όπλα. Η κατασκευή δε δημιουργεί αισθήματα κλειστοφοβίας ή ανασφάλειας, ενώ σε περίπτωση σύγκρουσης διαθέτει αφρώδες υλικό (μαξιλαράκι) για την αποφυγή τραυματισμού του πελάτη.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Το ΠΑΣΟΚ ψάχνει προσωπικότητες


Η κατάκτηση του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν άπιαστο όνειρο για το ΠΑΣΟΚ τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Οχι ότι και το ίδιο ήταν άμοιρο ευθυνών γι' αυτήν την εξέλιξη, αλλά στις τάξεις του πνέει πλέον αέρας αισιοδοξίας ότι το Νοέμβριο το όνειρο μπορεί να έρθει πιο κοντά. Και αναπόφευκτα έχει φουντώσει η συζήτηση για τη στρατηγική της μάχης, κυρίως όμως για τα χαρακτηριστικά του προσώπου που θα δεχτεί να τεθεί επικεφαλής του «πράσινου» αγώνα.


Σταθερές και εκδοχές
Η βασική σταθερά στη διαβούλευση που έχει ανάψει σε τοπικό επίπεδο είναι ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί «να πάρει» το δήμο αυτήν τη φορά. Η πολυετής παραμονή της δεξιάς παράταξης στο τιμόνι και η ανυπαρξία ουσιαστικού έργου στην πόλη έχουν κουράσει και έχουν απογοητεύσει το εκλογικό σώμα, εκτιμούν στο κυβερνών κόμμα, ενώ οι αποκαλύψεις για τα οικονομικά σκάνδαλα τους δίνουν ατράνταχτα επιχειρήματα για να στηρίξουν το αίτημα για αλλαγή στο δήμο.
Το βασικό ερώτημα είναι με ποιον. Και εκεί αρχίζουν οι εκδοχές και οι διαφοροποιήσεις. Η πρώτη επιλογή, ενός δηλαδή καθαρά κομματικού υποψηφίου, ανδρωμένου στις «πράσινες» οργανώσεις, με θητεία πιθανόν και στη Βουλή, μπορεί να είναι η αυτονόητη κίνηση ενός κόμματος, αλλά δε συγκινεί ιδιαιτέρως τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, κανείς δεν τρέφει αυταπάτες ότι υπάρχει περίπτωση να μπουν μπροστάρηδες στην εκλογική μάχη πολιτικά στελέχη μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να δημιουργηθεί ένα κίνημα νίκης...
Τα χαρακτηριστικά
Η επόμενη εκδοχή είναι να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ μια προσωπικότητα στο χώρο της Θεσσαλονίκης, η οποία θα πρέπει να συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά: να έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, να μην έχει εγκλωβιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε άγονες αντιπαραθέσεις και κόντρες, να έχει άποψη και όραμα για τη Θεσσαλονίκη και, όπως επιμένουν οι «πράσινοι», να μπορεί να ενώνει. Εννοούν να έχει ικανό ρεύμα στο συντηρητικό, κατά βάση, εκλογικό σώμα της πόλης. Εδώ πάντως αρχίζουν οι διαφοροποιήσεις.
Μια προωθημένη άποψη, που καλλιεργείται από λίγους στο τοπικό στελεχικό δυναμικό του κόμματος, είναι ο υποψήφιος δήμαρχος που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ να προέρχεται από τις παρυφές της ΝΔ. Πρόκειται για θέση ωστόσο που δε γίνεται με ευκολία αποδεκτή. Η άλλη άποψη είναι να πρόκειται για κάποιον που έχει τη σφραγίδα του προοδευτικού και κοντά στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να είναι κι αυτό που λέμε παιδί του «κομματικού σωλήνα». Αυτή η άποψη έχει περισσότερους υποστηρικτές.
Τα λαμπερά ονόματα
Η εκδοχή που σίγουρα δε βρίσκει χώρο στη συζήτηση που έχει ανοίξει είναι η επιστροφή από τη ναφθαλίνη της λογικής των λαμπερών ονομάτων. Κι όσο συνεχίζει να μην υπάρχει έστω και μια χαραμάδα φωτός στο τούνελ της επιλογής, που να δείχνει τον προσανατολισμό της ηγεσίας του κόμματος και του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, που θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις, σε επίπεδο πόλης πληθαίνουν πρωτοβουλίες διερευνητικού χαρακτήρα, για να στηθούν γέφυρες συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ δημοτικών παρατάξεων, κινήσεων και συλλογικοτήτων που προέρχονται από τους χώρους του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Οικολογίας. Αν και όλοι οι συνομιλούντες λοξοκοιτάζουν και προς τα κόμματα...

Κομβόι με... ναρκωτικά στην Κοζάνη


Στη σύλληψη τριών ατόμων για διακίνηση ναρκωτικών προχώρησαν οι αρχές σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Η αρχή έγινε όταν ένας 35χρονος αλλοδαπός εντοπίστηκε να μεταφέρει 35 νάιλονσυσκευασίες κάνναβης συνολικού βάρους 35 κιλών και 645 γραμμαρίων, στο 400 χλμ της εθνικής οδού Κοζάνης - Λάρισας.

Κατά την προανάκριση, ο 35χρονοςαποκάλυψε πως ένας ομοεθνής του 39 ετώνπροπορευόταν και διευκόλυνε την μεταφοράτων ναρκωτικών, λειτουργώντας ως προπομπός. Ο δεύτερος δράστης συνελήφθη μετά από αναζήτηση και καταδίωξη.

Στο μεταξύ, αστυνομικοί του τμήματος Πτολεμαΐδας συνέλαβαν 43χρονο Έλληνα με ένα γραμμάριο κάνναβης, στο 10 χλμ της επαρχιακής οδού Πτολεμαΐδας - Ασβεστόπετρας.

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Υπάλληλος πρατηρίου καυσίμων σκηνοθέτησε ληστεία



Σκηνοθετημένη αποδείχθηκε ότι ήταν η ληστεία που κατήγγειλε 33χρονος υπάλληλος πρατηρίου υγρών καυσίμων, στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι, τα ξημερώματα, έπεσε θύμα ληστείας από τρεις αγνώστους. Οι δράστες, σύμφωνα με τα λεγόμενα του 33χρονου, τον απείλησαν με όπλο και αφού τον επιβίβασαν σε φορτηγάκι, τον οδήγησαν στο βενζινάδικο που εργάζεται, στην προέκταση της οδού Μακρυγιάννη, απ’ όπου αφαίρεσαν 500 ευρώ. Στη συνέχεια τον επιβίβασαν ξανά στο όχημα και τον περιέφεραν, για τον αφήσουν τελικά στην περιοχή της Ευκαρπίας. 


Στα πλαίσια της αστυνομικής έρευνας που ακολούθησε, ο υπάλληλος ομολόγησε ότι ο ίδιος σκηνοθέτησε την καταγγελλόμενη ληστεία, προκειμένου να καλύψει τα χρήματα που είχε υπεξαιρέσει από το ταμείο.

Ο 33χρονος συνελήφθη και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η Θεσσαλονίκη παίζει «Φτου ξελευτερία»

Το φεστιβάλ «ΠΧ5: Φτου ξελευτερία» θα φιλοξενήσουν οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης αύριο Σάββατο. Το «Φτου ξελευτερία» είναι μια συνδιοργάνωση συλλογικοτήτων και καλλιτεχνών με πολιτιστικό αλλά και κοινωνικό περιεχόμενο και στόχο. Πρόκειται για ένα παιχνίδι έκφρασης και παρέμβασης στους δημόσιους χώρους με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής δημιουργίας
της πόλης αλλά και τη διεκδίκηση ελεύθερου δημόσιου χώρου στην πόλη.
Το φεστιβάλ εμπνέεται από το παιδικό παιχνίδι στο οποίο με τη φράση «φτού ξελευτερία» τα «μαρμαρωμένα» παιδιά ελευθερώνονταν κι έμπαιναν και πάλι στο παιχνίδι.
Συμβολικά, λοιπόν, μεταφέρεται στο σήμερα, στη χαώδη πόλη κι όλοι οι δημόσιοι χώροι, Παρτέρια, Παρκάκια, Πεζοδρόμια, Πεζόδρομοι, Πλατείες «ελευθερώνονται» ξανά για τους πολίτεςμε το άγγιγμα της τέχνης.
�Μουσική, θέατρο, προβολές, εικαστικά, διαγωνισμός και έκθεση φωτογραφίας, ταινίες μικρού μήκους, μουσικοχορευτικά δρώμενα, χαριστικό παζάρι ρούχων και βιβλίων, αγορά βιολογικών προϊόντων και κεραμικών, ανάπλαση χώρου, ακροβάτες, δραστηριότητες για παιδιά και πολλά
ακόμα δρώμενα θα πραγματοποιούνται από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ του Σαββάτου στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και παράλληλα στις πλατείες Ναυαρίνου και Ιπποδρομίου, στην οδό Ισαύρων και στο χώρο γύρω από τη Ροτόντα.
Όσοι το επιθυμούν μπορούν να στρώσουν το τραπεζομάντηλο και την κουρελού τους το μεσημέρι για να κάνουν πικνικ στο γρασίδι της Ροτόντας ενώ το βράδυ προβλέπεται χορός και μουσική.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ, ο Αρκτούρος, το ΚΘΒΕ, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης, το Thess International Short Film Festival και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Τον Ιούνιο οι εγγραφές ομογενών - αλλοδαπών για τις δημοτικές εκλογές Θεσσαλονίκης


Από την 1η μέχρι την 30η Ιουνίου θα γίνονται οι εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου Θεσσαλονίκης των ομογενών ή υπηκόων τρίτων χωρών που μπορούν να ψηφίσουν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, ανακοίνωσε ο δήμος.

Το Τμήμα Εκλογικών Καταλόγων βρίσκεται στη διεύθυνση Καραολή & Δημητρίου 14 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2310-502395, 2310-502398, 2310-508742, 2310-508747, 2310-508748, 2310-502588.

Να συνεχιστούν οι εργασίες του μετρό στο «Παπάφειο» λέει ο εισαγγελέας


Την άδεια να συνεχιστούν οι εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης στο «Παπάφειο» ίδρυμα τη Θεσσαλονίκης, έδωσε ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σμυρνής.

Εκπρόσωποι του "Παπάφειου" και του συλλόγου αποφοίτων του ιδρύματος εμπόδισαν και πάλι σήμερα το πρωί τις εργασίες κατασκευής του σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης.

Κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της "Αττικό Μετρό" για να μην γίνουν οι εργασίες, αλλά ζήτησαν και έκδοση προσωρινής διαταγής που να απαγορεύει την έναρξη των εργασιών, μέχρι να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης απέρριψε την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής και επέτρεψε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του εργοταξίου του μετρό Θεσσαλονίκης. Παρ’όλα αυτά, εκπρόσωποι του συλλόγου αποφοίτων του "Παπάφειου" δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο σε εργάτες και μηχανήματα.

Στην έκθεση «Θράκη 2010» την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Θεσσαλονίκη


Τη 19η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Θράκη 2010» θα επισκεφτεί αύριο, Παρασκευή 28 Μαΐου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, επικεφαλής υπουργικού κλιμακίου.

Ο Γ. Παπανδρέου και οι υπουργοί θα ξεναγηθούν από τη νέα διοίκηση της διοργανώτριας ΔΕΘ ΑΕ στους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΔΕΚΑΜΑΘ) στην Κομοτηνή, όπου έχει αναπτυχθεί η "Θράκη 2010" με 100 εκθέτες από όλη την Ελλάδα.

Από τη ΔΕΘ ανακοινώθηκε πως λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού, το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης τη συγκεκριμένη ημέρα θα τροποποιηθεί.

Έτσι η "Θράκη 2010" θα ανοίξει τις πύλες της στις 3μ.μ., αντί της προγραμματισμένης έναρξης στις 5 μ.μ.

Υπενθυμίζεται πως η "Θράκη 2010" εγκαινιάζεται σήμερα στις 7μ.μ. και θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 30 Μαΐου.

Η ελληνική πόλη και η πολεοδομία του Μοντέρνου Κινήματος


Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Docomomo οργανώνεται στις 3 και 4 Ιουνίου 2010 η 5ηΕπιστημονική Συνάντηση με θέμα «Η ελληνική πόλη και η πολεοδομία του Μοντέρνου Κινήματος», σε συνεργασία με τον Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Η ελληνική πόλη γνώρισε μια ουσιαστική αύξηση της  έκτασης και του πληθυσμού  της στη διάρκεια του μεσοπολέμου, ενώ στα ίδια αυτά χρόνια έγιναν σοβαρές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της. Παράλληλα το 1933 η Αθήνα υποδέχθηκε το 4οσυνέδριο του CIAM στο οποίο συζητήθηκαν και κωδικοποιήθηκαν οι ιδέες για την Οργανική Πόλη. Ωστόσο ο ενθουσιασμός που προξένησαν οι εργασίες του συνεδρίου στην Αθήνα δεν κινητοποίησε παρά μόνο κατ’ εξαίρεση μελέτες για την αστική κλίμακα, όσο και αν ονειρεύονταν οι Έλληνες Μοντέρνοι την Οργανική (ή Λειτουργική ) Πόλη, με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της και τις λιτές γεωμετρικές μορφές σε ελεύθερες συνθέσεις μέσα σε πράσινους χώρους. Μια νέα ευκαιρία μαζικής εφαρμογής των αρχών του Μοντέρνου θα μπορούσε να έχει προσφέρει η ανοικοδομητική προσπάθεια μετά το τέλος του β’ Παγκοσμίου πολέμου, κατά την οποία εκπονήθηκαν πολλά σχέδια που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιερεύνητα. Αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτική των μετακινήσεων των οικισμών, καθώς και η πολεοδομική δραστηριότητα της πολιτείας μετά τους σεισμούς που έγιναν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 60 (Κόρινθος, Ιόνια, Θεσσαλία, Σαντορίνη κλπ). Παράλληλα, οικιστικά σύνολα εργατικής κατοικίας και κατοικίας των αξιωματικών του στρατού, αλλά και ορισμένοι βιομηχανικοί οικισμοί, πανεπιστημιουπόλεις και τουριστικά συγκροτήματα, απηχούν τις οργανωτικές αρχές και την μορφολογία του Μοντέρνου. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, τα  ρυθμιστικά σχέδια, που εκπονούνται για πολλές περιοχές κατά την δεκαετία του 1960, ενσωματώνουν ουσιαστικές πλευρές της προβληματικής και της ιδεολογίας του Μοντέρνου Κινήματος.
Στην 5η συνάντηση του Ελληνικού Docomomo ο στόχος είναι να ανιχνευθεί η παρουσία και η απήχηση του Μοντέρνου Κινήματος στην κλίμακα της ελληνικής πόλης και να εκτιμηθεί η συμβολή του στην προσπάθεια για τη βελτίωσή της. Αν και οι αντιλήψεις του Μοντέρνου έχουν υποστεί σοβαρή και πολύπλευρη κριτική εδώ και 4 δεκαετίες, στην ελληνική πόλη μπορούν να λειτουργήσουν διορθωτικά και να προσφέρουν ακριβώς αυτό για το οποίο κριτικαρίστηκαν: Να συμβάλουν δηλαδή με τον αυξημένο ελεύθερο δημόσιο χώρο, όπως φάνηκε εξ άλλου με την υπόθεση των προσφυγικών κατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα, στην αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, βελτιώνοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες και προσφέροντας ελεύθερο χώρο και την εγγύηση μιας ποιότητας ζωής, η οποία λείπει δραματικά από την σύγχρονη ελληνική πόλη.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΕΓΝΑΤΙΑ 154 (ΔΕΘ-HELEXPO) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Τ.: 2310 240002 , 2310 281212 Τ + F: 2310 281567 E: 
mmcart@mmca.org.gr Site: http://www.mmca.org.gr

Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν 9 τόνους μέταλλα και... εσώρουχα



Έρευνες πραγματοποιούν οι διωκτικές αρχές ύστερα από καταγγελίες που δέχθηκαν για κλοπές διαφόρων εμπορευμάτων στη Νεοχωρούδα και το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, η πρώτη περίπτωση αφορά στην αφαίρεση 2,5 τόνων ανοξείδωτου μετάλλου και 6,5 τόνων ημιτελούς ανοξείδωτου εμπορεύματος από βιοτεχνία σε αγροτική περιοχή της Νεοχωρούδας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δράστες έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους κατά τις βραδινές ώρες της 23 Μαΐου, αφού νωρίτερα έριξαν τον τοίχο της περίφραξης.

Στην κλοπή εσωρούχων από αποθήκη στο κέντρο της πόλης, αφορά η δεύτερη καταγγελία. Το εμπόρευμα, η αξία του οποίου ανέρχεται - σύμφωνα με την 43χρονη ιδιοκτήτρια - στις 70.000 ευρώ, αφαιρέθηκε μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

ΤΕΙ-Θ: Στη διάθεση της ΔΕΘ ο χώρος στη Σίνδο, για μετεγκατάσταση


Στη διάθεση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θέτει ο πρόεδρος του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, Παύλος Καρακολτσίδης, έκταση 450 έως 600 στρεμμάτων προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί η ΔΕΘ.

«Η έκταση αυτή είναι στη διάθεση της ΔΕΘ προκειμένου να μετακινηθεί ακόμη και αύριο. Το ΤΕΙ δεν είναι "ανάχωμα" στις προσπάθειες μετεγκατάστασης. Υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες εκτάσεις στην περιοχή, η διάθεση των οποίων μπορεί να συζητηθεί στη συνέχεια», σημείωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Εχεδώρου Σπύρο Σταματάκη, ο οποίος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το ΤΕΙ για το θέμα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει διαθέσει ήδη το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τις διαδικασίες της μετεγκατάστασης, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η αναπροσαρμογή της μελέτης που προέβλεπε τη φιλοξενία της διεθνούς έκθεσης EXPO 2008 στην περιοχή.

Παράλληλα, δήμος και ΤΕΙ συνεργάζονται σε θέματα εξυπηρέτησης των φοιτητών του Τεχνολογικού Ιδρύματος. Ήδη, έχει αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών που διαμένουν στη Σίνδο, ενώ έχει δρομολογηθεί από το δήμο λεωφορείο που συνδέει την περιοχή και τη Θεσσαλονίκη με τα ΤΕΙ, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι σπουδαστές.

Θεσσαλονίκη:Σε ιδιώτες η διαχείριση των σκουπιδιών;


Πρόταση να δώσει σε ιδιώτες τη λειτουργία των σημαντικότερων έργων διαχείρισης των σκουπιδιών του νομού Θεσσαλονίκης αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου.
Αιτία είναι η απόφαση του ΑΣΕΠ να μην εγκρίνει καμιά ανανέωση συμβάσεων στο Σύνδεσμο. Οι 185 συμβασιούχοι είναι αυτοί που λειτουργούν το σύνολο των συγκεκριμένων έργων και από 1 Σεπτεμβρίου 2010 λήγουν οι συμβάσεις τους!
«Αλλη λύση δεν έχουμε. Αν επιμείνει το ΑΣΕΠ να μην εγκρίνει τις συμβάσεις, κανένα από τα έργα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι συμβασιούχοι του Συνδέσμου είναι εξειδικευμένο προσωπικό. Το πρόβλημα μάλιστα θα επιδεινωθεί με την ολοκλήρωση του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην Ευκαρπία, όπου θα πρέπει να απασχοληθούν 65 άτομα. Το ΑΣΕΠ χωρίς καμιά λογική επιμένει στη μη έγκριση ανανέωσης των συμβάσεων. Ας αποφασίσουν λοιπόν πώς θέλουν να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, οι μονάδες βιοαερίου (Ταγαράδες, Μαυροράχη), τα τρία περιβαλλοντικά πάρκα (Δερβένι, Θέρμη, Ταγαράδες) και το πρόγραμμα ανακύκλωσης», δήλωσε ο κ. Ζουρνάς.
Στο Σύνδεσμο εργάζονται 115 μόνιμοι και 185 συμβασιούχοι. Οι συμβάσεις των τελευταίων λήγουν την 31η Αυγούστου. Ο Σύνδεσμος κατέθεσε το αίτημά του για την έγκριση περισσότερων των 200 συμβάσεων, ώστε ακόμη και με περικοπή του 30% να έχει επαρκές προσωπικό για τη λειτουργία των έργων. Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και το επιπλέον προσωπικό για τη λειτουργία του κανείς δεν ξέρει πώς θα βρεθεί.
Το ΑΣΕΠ, ενώ ενέκρινε συμβάσεις σε όλους τους συνδέσμους της χώρας, δεν ενέκρινε καμιά θέση του ΣΟΤΑΝΘ. Ο κ. Ζουρνάς επισήμανε πως οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Σε περίπτωση που δε γίνει κάτι, από την 1η Σεπτεμβρίου παύει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και θα μετατραπεί σε χωματερή, ενώ και όλα τα άλλα έργα διαχείρισης τινάζονται στον αέρα. Μετά θα αρχίσουν τα πρόστιμα και η ΕΕ θα ζητήσει πίσω τα χρήματα για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα», δήλωσε ο κ. Ζουρνάς.
ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες διοικήσεις ΔΕΘ και HELEXPO


Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι νέες διοικήσεις της HELEXPO και της ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελληνικές Εκθέσεις−HELEXPO Α.Ε.» ορίζονται οι Μαυρίδης Πάρις, Μαραντέλος Γεώργιος, Λογοθετίδης Αλέξανδρος, Σιομάδης Βασίλης, Βαρβαρούσης Νικόλαος, Μαρνέλος Γεώργιος, Χουλιάρας Αλέξανδρος, Ναζίρης Γεώργιος και Ανδριώτη Φωτεινή. Ο κ. Μαυρίδης αναλαμβάνει καθήκοντα πρόεδρου και διευθύνοντος σύμβουλου.
Ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΘ Α.Ε ορίστηκαν οι Κωνσταντίνου Ιωάννης, Μαυράκης Κωνσταντίνος, Οικονομόπουλος Μιχάλης, Τσολάκη Αναστασία, Κουρτίδης Λουδοβίκος, Αθανασιάδης Σωκράτης, Σταμπουλίδης Ανδρέας και Τσίτσος Νικόλαος. Ο κ. Κωνσταντίνου ορίστηκε πρόεδρο και ο κ. Μαυράκης υπεύθυνος διαχείρισης ακίνητης περιουσίας ΔΕΘ.
Κεντρική Αγορά
Επίσης ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε. ορίζονται οι Σαββίδης Κωνσταντίνος, Κακαφίκας Παναγιώτης, Κουρής Κωνσταντίνος, Παπαδάκη Κυριακή, Αμανατίδης Κωνσταντίνος, Θεοδωρίδης Λάζαρος και Κατσαρός Αθανάσιος. Ο κ. Σαββίδης κατέλαβε τη θέση του προέδρου και ο κ. Κακαφίκας διευθύνων σύμβουλος.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Και οι τυφλοί κατέβηκαν στους δρόμους...

Στο χείλος του –οικονομικού- γκρεμού βρίσκεται πλέον η Σχολή Τυφλών, καθώς για πολλοστή φορά οι μαθητές της αναγκάστηκαν να διαδηλώσουν στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη πόρων. Έτσι χθες το πρωί, 50 μαθητές της Σχολής Τυφλών, μαζί με τους κηδεμόνες τους, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, μπροστά από το κτίριο της κι έκλεισαν για λίγα λεπτά την οδό Βασιλίσσης Όλγας, με κύριο αίτημα την εξασφάλιση του αυτόνομου χαρακτήρα της Σχολής, αλλά και την άμεση εξόφληση του ελλείμματος του Ιδρύματος, καθώς και την εξασφάλιση του εκπαιδευτικού και προνοιακού χαρακτήρα του για όλες τις ηλικίες.
Όπως αναφέρουν η σχολή τους "έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού", καθώς δεν δίνονται χρήματα από την πολιτεία για τα τρέχοντα έξοδα, με αποτέλεσμα ακόμη και μέρος του προσωπικού να παραμένει απλήρωτο.
Οι συγκεντρωμένοι Ο Δημήτρης Κοκόλης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδας δήλωσε ότι οι μαθητές και οι κηδεμόνες της Σχολής Τυφλών θα επαναλάβουν και σήμερα την καθιστική διαμαρτυρία, ενώ την Πέμπτη θα διαμαρτυρηθούν μπροστά στο κτίριο της Γενικής γραμματείας Μακεδονίας- Θράκης. Karfitsa

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Συνεχίζεται το ξήλωμα παράνομων κεραιών στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης


Άλλες δυο παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας ξηλώνει την Πέμπτη ο δήμος του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το δήμο, οι αυθαίρετες κατασκευές των κεραιών βρίσκονται στις οικοδομές των οδών Πυθαγόρα 1 και Ευτέρπης 16.

Η κατεδάφιση θα γίνει με τη συνδρομή της πολεοδομίας δυτικής Θεσσαλονίκης από συνεργεία του δήμου.

"Ο δήμος Ευόσμου στην προσπάθειά του για τη διατήρηση της ευταξίας και της νομιμότητας, είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων στην περιοχή του", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή.

Β. Παπαγεωργόπουλος: «Η κυβερνητική παράταξη δεν βρίσκει υποψήφιο»


Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βρει υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, απάντησε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν για τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το ποιόν υποψήφιο δήμαρχο θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία.

"Είναι φανερό ότι η κυβερνητική παράταξη βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο και έχει καταληφθεί από απελπισία", δήλωσε και πρόσθεσε:

"Έτσι όσοι στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική αναμασούν συνεχώς τα ίδια και τα ίδια για την υπόθεση της υπεξαίρεσης που ξεκίνησε το 1993 στον δήμο Θεσσαλονίκης και αποκάλυψε πριν 2,5 χρόνια η ίδια η διοίκηση. Μια δοίκηση που παρέπεμψε στη δικαιοσύνη τον ένοχο, τον απέλυσε, τον μήνυσε και του καταλόγισε το ποσό που υπεξαίρεσε".

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος απηύθυνε νέα έκκληση στην κυβέρνηση να αποπληρώσει την κατασκευάστρια κοινοπραξία για να παραδοθεί σε χρήση το νέο δημαρχιακό μέγαρο που είναι έτοιμο εδώ και μήνες.

Έρευνες σε εκκλησίες και μοναστήρια για την προέλευση των «άγιων οστών»

Με έρευνες σε εκκλησίες και μοναστήρια συνεχίζουν την προανάκριση οι αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για να εντοπίσουν την προέλευση των «οστών αγίων» που βρέθηκαν στην κατοχή Ελβετού πιστού και Έλληνα διάκονου , σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Τα περίπου 700 τμήματα οστών και τα κρανία που κατασχέθηκαν, τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν από ειδικό ανθρωπολόγο - οστεολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί για την ακριβή χρονολόγηση τους, που πιθανότατα θα φωτίσει την υπόθεση.
Στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης μετέβησαν και οι μητροπολίτες Λαγκαδά και Σιδηροκάστρου, οι οποίοι φέρονται ότι δεν μπόρεσαν να βεβαιώσουν αν πρόκειται για γνήσια οστά αγίων της ορθόδοξης θρησκείας. Οι αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα αυτό το ενδεχόμενο και εκφράζουν τον προβληματισμό τους επειδή " δεν έχει αναφερθεί καμιά κλοπή λειψάνων από κανέναν ναό ή μοναστήρι στην ελληνική επικράτεια και στο Άγιον Όρος".
Ο 43χρονος Ελβετός που επιχείρησε να ταξιδέψει αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του ελέγχου δήλωσε απροκάλυπτα ότι μεταφέρει περίπου 200 τμήματα οστών και μια λειψανοθήκη. Είπε ότι επρόκειτο να παραδώσει τα "οστά αγίων" σε Γερμανό αρχιμανδρίτη ο οποίος σκόπευε να τα εκθέσει για προσκύνημα σε ορθόδοξη εκκλησία που θα χτίσει στην Ινδία. Αντιμετωπίζει την πλημμεληματική κατηγορία της "αποδοχής προϊόντων εγκλήματος" και αφέθηκε ελεύθερος.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η απολογία του 24χρονου διάκονου, στον τακτικό ανακριτή , για την κατηγορία της "διακεκριμένης κλοπής" και για παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων. Ο διάκονος που είναι απόφοιτος της Αθωνιάδας Σχολής του Αγίου Όρους και λειτουργεί στην Μητρόπολη Σιδηροκάστρου Σερρών κατά τη σύλληψη του ισχυρίστηκε ότι τα οστά του "τα έδωσαν ιερείς και μοναχοί ως ευλογία".
Πάντως, από την μέχρι στιγμής έρευνα της αστυνομίας δεν προέκυψε οικονομική συναλλαγή για την ανταλλαγή των οστών που είναι καλο-συντηρημένα και φέρουν αυτοκόλλητα με τα ονόματα αγίων, οσίων και μαρτύρων της Ορθόδοξης θρησκείας .

Αθωώνει την Τζάκρη το πόρισμα του υπουργείου Πολιτισμού...

«Αθωωτικό» για τη Θεοδώρα Τζάκρη, είναι το πόρισμα του κλιμακίου του υπουργείου Πολιτισμού που διεξήγαγε έρευνα στην Πέλλα σχετικά με τις καταγγελίες εφημερίδας ότι η υφυπουργός Εσωτερικών διόρισε με αδιαφανείς διαδικασίες συντοπίτες και συγγενείς της ως ωρομίσθιους στο μουσείο της πόλης. «Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν προκύπτει καμία αλλοίωση των αποτελεσμάτων, ούτε στοιχεία ιδιοτέλειας και υστεροβουλίας στην κατάρτιση του πίνακα κατάταξης των επιτυχόντων», αναφέρει το υπουργείο.
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, το υπουργείο χαρακτηρίζει το δημοσίευμα που ενέπλεκε την κ. Τζάκρη ως παντελώς αβάσιμο. Το πόρισμα έχει πάρει το δρόμο για το γραφείο του Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να αξιολογηθεί.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:

Παραδόθηκε σήμερα, Τρίτη 25 Μαΐου 2010, στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο το πόρισμα του κλιμακίου που όρισε ο Υπουργός προκειμένου να διενεργήσει επισταμένο έλεγχο στο σύνολο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών όλων των υποψηφίων για πρόσληψη στην ΙΖ ΕΠΚΑ, καθώς και στη μοριοδότηση και στα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού. Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν προκύπτει καμία αλλοίωση των αποτελεσμάτων, ούτε στοιχεία ιδιοτέλειας και υστεροβουλίας στην κατάρτιση του πίνακα κατάταξης των επιτυχόντων.
Ο πίνακας κατάταξης των υποψηφίων καταρτίστηκε και η επιλογή των προσληφθέντων έγινε αποκλειστικά και μόνο με βάση τα κριτήρια μοριοδότησης που προβλέπει ο νόμος 2190/1994 περί ΑΣΕΠ (καταρχάς εντοπιότητα και εν συνεχεία μοριοδότηση με βάση την ανεργία, τον αριθμό των ανήλικων τέκνων, της ιδιότητας του γονέα ή τέκνου μονογονεϊκής οικογένειαw, του γονέα ή τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, τον βαθμό πτυχίου και την εμπειρία).
Συνεπώς, όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες περί αλλοίωσης των αποτελεσμάτων και παρατυπιών στο διαγωνισμό που διενήργησε η ΙΖ ΕΚΠΑ, είναι παντελώς αβάσιμα.
Σημειώνεται ότι ακόμη και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν πιστοποιούν το αδιάβλητο της διαδικασίας καθώς και τις ασφαλιστικές δικλείδες που προβλέπονται σε αυτήν, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν τη διόρθωση τυχόν σφαλμάτων.
Είναι σαφές, ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν οι επιλογές της σημερινής κυβέρνησης αποδεικνύονται -και με αυτή την αφορμή- ότι λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία. Είναι προφανές πως η νέα διαδικασία την οποία καθιέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού από τις αρχές του 2010 εγγυάται την αντικειμενικότητα και ουδεμία σχέση έχει με πελατειακές πρακτικές. Η διαδικασία αυτή προβλέπει την εφαρμογή των κριτηρίων πρόσληψης του ν. 2190/1994 περί ΑΣΕΠ και την πλήρη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων και των αποτελεσμάτων, προκειμένου να ελέγχονται από κάθε ενδιαφερόμενο και να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Για το λόγο αυτό τα αποτελέσματα αναρτώνται και στο διαδίκτυο.
Η διαφύλαξη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των αρχών της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας που αποτελεί εξαγγελία και δέσμευση της Κυβέρνησης και οδήγησε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ στις αρχές του έτους στην οδυνηρή απόφαση να ανακαλέσει προκηρύξεις και να διατηρήσει για μικρό χρονικό διάστημα κλειστά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και θα διασφαλισθεί με κάθε τίμημα και σε κάθε περίπτωση.
Το πόρισμα θα αποσταλεί άμεσα στον Ειδικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να αξιολογηθεί.

Αλλαγή σκυτάλης στις ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης

Οκτώ ημέρες απέμειναν για την εκλογή των νέων προέδρων στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις της ΝΔ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι για πρώτη φορά θα αναδειχτούν από τη βάση
του κόμματος. Στο αξιοσημείωτο αυτών των εκλογών καταγράφεται η πολυσυλλεκτικότητα των υποψηφιοτήτων, μιας και εκφράζονται σχεδόν όλες οι τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της παράταξης. Στην αφετηρία μπαίνουν «Σαμαρικοί», «Ντορικοί» και όλοι εκείνοι που θεωρούν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να επιστρέψουν στα νεοδημοκρατικά δρώμενα.
Μέσω των εκλογών στις ΝΟΔΕ επιχειρείται καθολική ανανέωση του κόμματος. Με δεδομένο ότι οι σημερινοί πρόεδροι (Σαμαντζίδης, Στεργίου και Δημόπουλος) δεν έχουν δικαίωμα επανεκλογής, μιας και έχουν υπηρετήσει δυο θητείες, αυτοί που θα τους διαδεχθούν καλούνται να φέρουν πιο κοντά κοινωνία και κόμμα.
Οι «μονομάχοι» Στη ΝΟΔΕ κεντρικού τομέα η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στους Φώτη Τσιπέλη και Τάσο Εμμανουηλίδη. Ο πρώτος θεωρείται «Σαμαρικός», ενώ ο δεύτερος φέρεται να
έχει τη στήριξη των Βάκη Φραντζή και Μηνά Σαμαντζίδη.
Στον ανατολικό τομέα θα κονταροχτυπηθούν ο «ντορικός» Ζήσης Ιωακείμοβιτς, ο ΟΝΝΕΔίτης και φίλος του Παπαμιμίκου Θόδωρος Μητράκας, ο «Σαμαρικός» Παπασουλιώτης και ο «ανεξάρτητος» Γιάννης Λιάμης. Στη ΝΟΔΕ δυτικού τομέα κατέθεσαν υποψηφιότητες οι «Σαμαρικοί» Κώστας Πάντσης και Μίλτος Τασούλης καθώς και ο Μιχάλης Αθανασιάδης, ενώ στη Β΄ Θεσσαλονίκης την προεδρία θα διεκδικήσουν οι Κυριάκος Λαζός και Παύλος Δουλάμης.  Πηγή: ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Το 2015 η προαστιακή σιδηροδρομική γραμμή Κεντρικής Μακεδονίας

Την κατασκευή προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής, Κεντρικής Μακεδονίας, έως το 2015, έθεσε ως στόχο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, μιλώντας σε ημερίδα στις Σέρρες.
«Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια υποτίμησε το σιδηροδρομικό δίκτυο και επένδυσε περισσότερο στους αυτοκινητόδρομους», τόνισε ο κ. Μαγκριώτης, ενώ πρόσθεσε ότι «η κοινωνική, χωροταξική και πληθυσμιακή μάζα της Κεντρικής Μακεδονίας, επιτρέπει να δημιουργηθεί δίκτυο προαστιακού σιδηροδρόμου».
Εξάλλου, ο υφυπουργός Υποδομών επισήμανε ότι ήδη έχει δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση 1,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΣΕ

Οι Night on Earth στη Θεσσαλονίκη

Οι Νight on Earth, ένα από τα λίγα συγκροτήματα της χώρας μας που μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο της αβάντ-γκάρντ μπάντας, ανεβαίνουν στη σκηνή του θεσσαλονικιώτικου Πολυχώρου Block 33 την Παρασκευή 28 Μαΐου.
Η μουσική τους είναι ένα παζλ ήχων σε τζαζ φόντο ενώ το αυτοσχεδιαστικό στοιχείο και η έντονη μελαγχολική διάθεση είναι πάντα παρόντα στα τραγούδια τους.
Οι Night on Earth πήραν το όνομά τους από την ομώνυμη ταινία του Τζιμ Τζάρμους, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι κινηματογραφικές αναφορές έχουν σταθερή θέση στις εμφανίσεις και τη μουσική τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Συλλήψεις για αρχαιοκαπηλεία σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Με περισσότερα από 700 οστά και εκκλησιαστικά αντικείμενα στην κατοχή τους συνελήφθησαν ένας 43χρονος Ελβετός κι ένας 24χρονος Έλληνας διάκονος, σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.
Ο πρώτος επιχείρησε να ταξιδέψει αεροπορικώς στη Γερμανία και κατά τη διάρκεια ελέγχου στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", την Κυριακή, βρέθηκαν στις αποσκευές του 200 οστά και μια ασημένια λειψανοθήκη. Στους αστυνομικούς ανέφερε ότι προμηθεύτηκε τα οστά από 24χρονο διάκονο .
Σε έρευνα, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στο σπίτι του δεύτερου στο Σιδηρόκαστρο Σερρών βρέθηκαν άλλα 505 οστά , βυζαντινές εικόνες και σταυροί καθώς επίσης και χάλκινα νομίσματα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Αυτοκτόνησε 30χρονος κρατούμενος σε αστυνομικό τμήμα στην Πολίχνη

Κρατούμενος έβαλε τέλος στη ζωή του το μεσημέρι της Δευτέρας, μέσα στο αστυνομικό τμήμα Πολίχνης. 

Πρόκειται για 30χρονο ομογενή από το Καζακστάν που είχε συλληφθεί για αρπαγή τσάντας από διερχόμενη γυναίκα και ο οποίος κρεμάστηκε με τη ζώνη του. 

Για το συμβάν, διενεργείται προανάκριση ενώ παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του αστυνομικού φύλακα και του αξιωματικού υπηρεσίας του αστυνομικού τμήματος.

Παράλληλα παραγγέλθηκε νεκροψία- νεκροτομή

Επτά ληστείες και έξι διαρρήξεις σε 72 ώρες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης

Γεμάτα με περιπτώσεις ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, είναι τα αστυνομικά δελτία.
Το Σάββατο, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης πέντε άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα τους εισήλθαν σε γραφεία εταιρίας παραγωγής τροφίμων και με την απειλή όπλων αφαίρεσαν χρηματοκιβώτιο που περιείχε άγνωστο χρηματικό ποσό. Όταν έγιναν αντιληπτοί από τους υπαλλήλους της επιχείρησης πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό.
Έξι νεαροί με την απειλή σωματικής βίας αφαίρεσαν από τέσσερις συνομήλικους τους τρία κινητά τηλέφωνα και μικρο χρηματικό ποσό, σε ανώνυμο δρόμο, μεταξύ δύο εμπορικών κέντρων της Πυλαίας.
Στην ίδια περιοχή άγνωστος πλησίασε τρεις ανήλικους και με την απειλή σωματικής βίας τους αφαίρεσε δύο κινητά τηλέφωνα.
Στον Εύοσμο , δύο άγνωστοι κουκουλοφόροι , με την απειλή πιστολιού και μαχαιριού , αφαίρεσαν από τρεις υπαλλήλους πρατηρίου υγρών καυσίμων , τα κινητά τους τηλέφωνα και τις εισπράξεις της ημέρας.
Την Κυριακή , στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνελήφθη 19χρονος αλλοδαπός που άρπαξε με τη χρήση σωματικής βίας ένα κινητό τηλέφωνο και γιαλιά οράσεων από συνομήλικο του. Για την ίδια υπόθεση αναζητείται ο συνεργός του.
Στην Ηλιούπολη αστυνομικοί συνέλαβαν 20χρονο Έλληνα ο οποίος μαζί με άγνωστο συνεργό του λήστεψαν Ίντερνετ- καφέ , με την απειλή όπλου.
Μια 24χρονη Ελληνίδα συνελήφθη με την κατηγορία ότι αφαίρεσε , μαζί με δύο γυναίκες συνεργούς της, χρησαφικά- κοσμήματα , από διαμέρισμα 26χρονου, στους Αμπελόκηπους.
Δύο αλλοδαποί , 28 και 25 χρονών, συνελήφθησαν για διαρρήξεις δυό διαμερισμάτων , στον Εύοσμο.
Ο δήμαρχος Όσσας κατήγγειλε ότι άγνωστοι αφαίρεσαν χρηματικό ποσό από το δημαρχείο που βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Βερτίσκου.
39χρονος εκπρόσωπος εταιρίας παρασκευής ελαιόλαδου κατήγγειλε ότι άγνωστοι αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο της επιχείρησης που περιείχε άγνωστο χρηματικό ποσό.
Στο πλαίσιο του αυτοφώρου συνελήφθησαν, την Κυριακή , δύο 27χρονοι κι ένας 20 χρονος που φέρονται ότι με την απειλή όπλου λήστεψαν κατάστημα Ίντερνετ- καφέ , με λεία 340 ευρώ.
Στις 4.40 τα ξημερώματα σήμερα άγνωστοι διέρρηξαν εργοστάσιο κεραμοποιείας και αφαίρεσαν δύο χρηματοκιβώτια με άγνωστο χρηματικό ποσό.
Δύο Αλβανοί, ηλικίας 20 και 41 χρονών, συνελήφθησαν κι ένας 18χρονος συμπατριώτης τους αναζητείται για τη διάρρηξη σουπερ- μάρκετ της Πτολεμαίδας , με λεία 1665 ευρώ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...