Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Παράνομη κράτηση της δικηγόρου Ηλέκτρας Κούτρα

Στα πλαίσια αστυνομικής επιχείρησης «ρατσιστικού προφίλ» σε βάρος διεμφυλικών στη Θεσσαλονίκη


Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) καταγγέλλει την παράνομη κράτηση της δικηγόρου Ηλέκτρας Κούτρα, Προέδρου της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «πλειάδες» και νομικής συμβούλου του ΕΠΣΕ, τις πρώτες πρωινές ώρες της 5 Ιουνίου 2013 στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας της Θεσσαλονίκης όταν, με την ιδιότητα της δικηγόρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) πήγε να υπερασπίσει διεμφυλικό άτομο καταχρηστικά προσαχθέν για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, στα πλαίσια εκτεταμένης επιχείρησης αντικειμενικά αναίτιων, προφανώς εκφοβιστικών και συνεπώς παράνομων προσαγωγών διεμφυλικών ατόμων τις παραμονές του Thessaloniki Pride (14-15 Ιουνίου 2013). Στη συνέχεια δημοσιεύουμε κοινή δήλωση 13 ελληνικών ΜΚΟ, επικαιροποιημένη περιγραφή των γεγονότων από την παθούσα που έχει πλέον μηνυθεί από τον αστυνομικό τον οποίο η ίδια είχε προηγουμένως μηνύσει καθώς και τα κείμενα δύο κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που κατατέθηκαν από βουλευτές/ίνες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.

Το ΕΠΣΕ θα καταγγείλει  το γεγονός σε διεθνείς ΜΚΟ και  διακυβερνητικούς φορείς ζητώντας την παρέμβασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση για την τιμωρία των υπευθύνων για το γεγονός αυτό όσο και για την εκτεταμένη χρησιμοποίηση «ρατσιστικού προφίλ» από την αστυνομία σε βάρος μεταναστών, Ρομά, διεμφυλικών ατόμων, τοξικομανών, οροθετικών κτλ. την οποία πρόσφατα ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς ζήτησε από την Ελλάδα να σταματήσει.1

Το ΕΠΣΕ σημειώνει  πως ανάλογη εμπειρία είχε ο νομικός σύμβουλός του ΕΠΣΕ Θεόδωρος Αλεξανδρίδης στις 13 Οκτωβρίου 2005 όταν πήγε στο ΑΤ Ασπροπύργου για να υποβάλει μήνυση για την παρεμπόδιση πρόσβασης παιδιών Ρομά από γονείς μη Ρομά στο σχολείο και κρατήθηκε παράνομα επειδή η αστυνομία συμβούλευσε και έπεισε τους μηνυθέντες να υποβάλουν μήνυση στο δικηγόρο. Για τα γεγονότα εκείνα είχαν διαμαρτυρηθεί δύο διεθνείς ΜΚΟ2 (και καμιά ελληνική…). Ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα για το σχολικό αποκλεισμό των παιδιών Ρομά (Υπόθεση Σαμπάνης και λοιποί κατά Ελλάδας)3 με αναφορά στα γεγονότα της 13 Οκτωβρίου 2005, η ελληνική δικαιοσύνη δεν βρήκε τίποτε μεμπτό, παρά την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ.

Η καταγγελία της δικηγόρου  Ηλέκτρας Κούτρα (6/6/2013)

«Μόλις γύρισα από  το Αστυνομικό Τμήμα, μετά μια μαραθώνια νύχτα στη Θεσσαλονίκη. Υπέστην τη συντριπτικότερη εμπειρία ψυχικής βίας της ζωής μου, από αστυνομικά όργανα, τα οποία μήνυσα στη συνέχεια, για πληθώρα εγκλημάτων σε βάρος μου, μεταξύ των οποίων και κακουργήματος.

Πολύ περιληπτικά: Επισκεπτόμενη  εντολέα μου διεμφυλικό άτομο, που βρισκόταν «προσαχθείς στο κρατητήριο» για 3η φορά σε 4 μέρες (όπως πληθώρα διεμφυλικών εντός των τελευταίων 5 ημερών, λόγω κάποιου είδους διαταγής «εκκαθάρισης» τους από συγκεκριμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη), παρεμποδίστηκα να τον δω, κι όταν, αφού κάλεσα, διαμαρτυρόμενη για τα προσκόμματα στην επικοινωνία κρατουμένου με το δικηγόρο του, το «100», κατάφερα να μπω, ο Αξιωματικός Υπηρεσίας μ’ έριξε κι εμένα στο κρατητήριο του ΑΤ και με κλείδωσε μέσα, όπου κρατούνταν ως επί το πλείστον προσαχθείσες ιερόδουλες, χωρίς να με ενημερώσει για τον λόγο της θέσης μου σε κράτηση.

Οι άλλοι αστυνομικοί  που ήταν παρόντες συνέδραμαν ψυχικά τον δράστη, παρά τις διαμαρτυρίες μου ότι δεν πρέπει να δέχονται από συναδέλφους τους συμπεριφορές αντίθετες αν μη τι άλλο στον όρκο τους, εμπαίζοντάς με εν χορώ, και λέγοντάς μου ότι «μόνη σου ήθελες να κλειδωθείς μέσα»...

Όταν ζήτησα να κάνω μήνυση, ο Αξιωματικός Υπηρεσίας είπε ότι θα μου κάνει κι εκείνος μήνυση, κι όταν του είπα ότι δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει κι επιμένω να υποβάλω τη μήνυση, δεν δέχθηκε να την καταχωρήσει κι επέμεινε να φύγω. Ειδοποιήθηκε κατεπειγόντως η Εισαγγελέας μέσα στη νύχτα, η οποία έκρινε ότι δεν πρέπει να συλληφθεί ο δράστης, καθώς βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας. Ευχαριστώ την Ξανθίππη Μωϋσίδου την οποία ξύπνησα για να μου παρασταθεί ως δικηγόρος και φίλη και τις Μαρία Πάγκου και Ανδρία Ανδρία που ήταν μαζί μου μέχρι το ξημέρωμα.»

«Σας ενημερώνω ότι  εκτός από τη θέση μου σε κράτηση  μαζί με την επίσης αυθαίρετα προσαχθείσα και κρατούμενη τρανς πελάτισσά μου και γενικά μετά από τον ψυχολογικό πόλεμο που δέχθηκα από περίπου 10 αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο περιστατικό και σιγοντάριζαν τον Αξιωματικό Υπηρεσίας στις παράνομες ενέργειές του, πληροφορούμαι ότι είμαι ΚΑΙ μηνυθείσα για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση του αστυνομικού (φαίνεται να ισχυρίζεται ότι δεν με έβαλε στο κρατητήριο, αλλά "μου υπέδειξε χώρο αναμονής" έξω από τα κρατητήρια).»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...