Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ξάνθη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών

Με αίτημα να κλείσουν όλοι οι χώροι κράτησης μεταναστών και παράλληλα, να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες που επιθυμούν να μείνουν στη χώρα και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να μεταβούν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, συνεχίζεται η πανελλαδική καμπάνια που διοργανώνουν συλλογικότητες, οργανώσεις και κόμματα.


Με αφορμή τον επόμενο «σταθμό» της που θα είναι η Ξάνθη όπου το προσεχές Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας ανέλυσαν σήμερα, σε συνέντευξη τύπου, το σκεπτικό που τους οδηγεί να κάνουν λόγο για «στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών».

«Τα ονομάζουμε έτσι γιατί οι συνθήκες κράτησης μας παραπέμπουν σε ναζιστικές πρακτικές» εξήγησε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη.

Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, αν και η κράτηση σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να γίνεται με σκοπό την απέλαση, εντούτοις οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι αυτή είναι ανέφικτη για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πολλοί αιτούνται ασύλου καθώς προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές.


«Ωστόσο αυτοί οι άνθρωποι, και σε παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κρατούνται μέχρι 18 μήνες σε διάφορους χώρους, στερούμενοι την ελευθερία τους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 12 μ.μ. διοργανώνεται συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ξάνθης και στις 18 Δεκεμβρίου που είναι η Παγκόσμια ημέρα μετανάστη, συγκέντρωση στις 18:30, στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...