Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Διαμαρτυρία αδιόριστων εκπαιδευτικών στο Φεστιβάλ Παιδείας, στη Θεσσαλονίκη


Δεν ήρθε η υπουργός Παιδείας και στη συνέχεια «τ' άκουσε» ο υφυπουργός Οικονομίας, από διαμαρτυρόμενους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι περίμεναν - ματαίως όπως αποδείχθηκε - την κ. Διαμαντοπούλου, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Παιδείας» που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο η εφημερίδα «Μακεδονία».

Με πανό, φωνές και συνθήματα κατά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στην οικονομία και την παιδεία, περίπου 70 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί διέκοψαν αρκετές φορές τον υφυπουργό Οικονομίας, Μάρκο Μπόλαρη, ενώ προσπαθούσε να ξεκινήσει την ομιλία του, στην εκδήλωση.

Όταν τελικά κατάφερε να πάρει το λόγο, ο κ.Μπόλαρης απάντησε στη διαμαρτυρία, λέγοντας ότι "με συνθήματα δε γίνονται αλλαγές, ούτε προβλήματα λύνονται". Και συνέχισε τονίζοντας ότι "η κρίση δεν είναι απλά οικονομική, είναι και πολιτική και πολιτισμική". Επισήμανε πάντως, πως αποτελεί μια ευκαιρία για οικονομική ανασυγκρότηση, αλλά και ανασυγκρότηση στην παιδεία. "Πρέπει να συγκρουστούμε με στερεότυπα που παράγουν κρίσh και οδηγούν στην ανεργία", είπε.

Το "φεστιβάλ" (μέρος της αφίσας είναι η φωτό), σύμφωνα με τους διοργανωτές, αποτελεί προσπάθεια αναβάθμισης της παιδείας.

"Ίσως ο στόχος να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε 'Οξφόρδη της Βαλκανικής', να φαντάζει ως μεγαλεπίβολος οραματισμός, ωστόσο η προνομιακή θέση της στον χάρτη αλλά και η παρουσία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κύρους δημιουργούν το κατάλληλο υπόστρωμα. Εξάλλου το αρχαίο και βυζαντινό παρελθόν της πόλης, που λειτούργησε ως πνευματικό κέντρο μιας ολόκληρης περιοχής, έχει να μας διδάξει πολλά", ανέφεραν.

Ανάμεσα στους ομιλητές ξεχώριζαν η πρύτανης του πανεπιστημίου της Σορβόνης Ελένη Γλύκαντζη Αρβελέρ και ο καθηγητής φυσικής υψηλών ενεργειών από το πανεπιστήμιο του Τέξας Δημήτρης Νανόπουλος. "Πώς περιμένουμε να έρθουν οι φοιτητές απ' έξω, όταν το κακώς εννοούμενο άσυλο απενοχοποιεί κάθε καταστροφέα να καταστρέφει τις υποδομές του πανεπιστημίου", διερωτήθηκε η κ.Αρβελέρ και πρότεινε "να εστιάσουμε σε δυο - τρεις τομείς όπου διακρίνεται η Θεσσαλονίκη για την αριστεία της". Ο κ.Νανόπουλος από την πλευρά του έκανε λόγο για "συνεχνιακές λογικές που ακόμη διέπουν τη λειτουργία του ελληνικού πανεπιστημίου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...