Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη με τον Ιαβέρη

Ικανοποιητική ήταν η ανταπόκριση του κοινού της Θεσσαλονίκης στις δύο εκδηλώσεις που οργάνωσε για την οδική ασφάλεια στη συμπρωτεύουσα η INTERAMERICAN το Σαββατοκύριακο που πέρασε υπό την αιγίδα του Δήμου. Κεντρικό πρόσωπο των εκδηλώσεων, που χαρακτηρίζονταν από το μήνυμα «Υπεύθυνη οδήγηση, μονόδρομος στη ζωή σου», ήταν ο βετεράνος οδηγός αγώνων αυτοκινήτου Ιαβέρης, ο οποίος έχει αφιερωθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της μάστιγας των τροχαίων δυστυχημάτων που πλήττουν τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 9/4 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου ομιλία του πολύπειρου Ιαβέρη για την τραγική ελληνική πραγματικότητα, που καθιστά τα τροχαία κορυφαίο εθνικό θέμα. Πραγματικότητα η οποία, όμως, παραγνωρίζεται και υπεκτιμάται από την πολιτεία – όπως εμφαντικά τόνισε ο ομιλητής, «παρ’ ότι οι απώλειες που είχε η Ελλάδα στους δρόμους κατά τη δεύτερη πεντηκονταετία του 20ου αιώνα ξεπερνούν τους 100 χιλιάδες νεκρούς και είναι μεγαλύτερες από τις απώλειες που είχε συνολικά από την εμπλοκή της σε πολέμους, καθ΄όλη τη διάρκεια του αιώνα». Ως προς τις αιτίες, ο Ιαβέρης στάθηκε ιδιαίτερα στο έλλειμμα κυκλοφοριακής αγωγής και παιδείας των πολιτών, επιμένοντας ότι τα βασικά στοιχεία της σωστής οδικής συμπεριφοράς θα πρέπει να εμπεδώνονται από τα πρώτα σχολικά χρόνια και τα κατάλληλα πρότυπα μέσα στην οικογένεια.

«Οι Έλληνες δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν να οδηγούν» υπογράμμισε ο Ιαβέρης, εντοπίζοντας στον παράγοντα «άνθρωπος» τις κύριες αιτίες πρόκλησης δυστυχημάτων, από την παραβατικότητα κατά την οδήγηση μέχρι τις ακατάλληλες υποδομές, τις στρεβλώσεις στην αδειοδότηση οδήγησης, καθώς και τις προσεγγίσεις αστυνόμευσης και Κ.Ο.Κ.

Ακόμη, μίλησαν ο κ. Γιώργος Θάνογλου, Αστυνομικός Διευθυντής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος επισήμανε το ανησυχητικά αυξανόμενο φαινόμενο της παράσυρσης πεζών στην πόλη και ο κ. Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και ΕΚΕ INTERAMERICAN, που τόνισε την ανάγκη συστράτευσης και συνεργασίας φορέων και επιχειρήσεων, του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για να αποτελέσει παρελθόν –όπως είπε- ο θλιβερός πρωταθλητισμός της χώρας μας, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα. Ο κ. Ρούντος επισήμανε τη συνάφεια της κοινωνικής πρωτοβουλίας της INTERAMERICAN με την ασφάλιση και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία το 2010 διαχειρίστηκε 68 περιστατικά θανάτων από εμπλοκή ασφαλισμένων της σε τροχαίο. Η INTERAMERICAN προσέφερε, στο πλαίσιο της γενικότερης πρωτοβουλίας της για την οδική ασφάλεια, στη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ένα αλκοολόμετρο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αποκλίνει σημαντικά από τον στόχο μείωσης των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καθ’ οδόν 2006-2010» αφού το 2010 είχε 1.280 θανάτους, 271 περισσότερους από τον στόχο. Παρά τη μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων την περασμένη χρονιά κατά 11,6%, είχαμε αύξηση τροχαίων κατά 12,4% αλλά και αύξηση σοβαρά τραυματιών (5,1% έναντι του 2009), με τα περισσότερα δυστυχήματα εντός του αστικού οδικού δικτύου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της INTERAMERICAN ολοκληρώθηκε την Κυριακή 10/4 με πρακτική επίδειξη αντιμετώπισης απρόβλεπτων καταστάσεων κατά την οδήγηση, που πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή πολλών πολιτών.
Η πολυετής εκστρατεία κυκλοφοριακής αγωγής της INTERAMERICAN σε αστικά κέντρα της χώρας εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας «Πράξεις Ζωής» της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η INTERAMERICAN είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...