Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Θεσσαλονίκη: Γυμνή ποδηλατοδρομία στις 3 Ιουνίου

Με στόχο τη δίάδοση των ποδηλάτων, εκατοντάδες άνθρωποι αναμένεται να δώσουν το παρών στην τέταρτη γυμνή ποδηλατοδρομία που θα γίνει στις 3 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

«Αντιμετωπίζουμε την κίνηση των αυτοκινήτων με τα γυμνά μας κορμιά σαν τον καλύτερο τρόπο για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας. Το σώμα μας είναι ό, τι πιο φυσικό έχουμε και είναι σίγουρα πιο όμορφο από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων μας. Η ποδηλατοδρομία έχει ειρηνικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Ζωγραφισμένα και στολισμένα σώματα και ποδήλατα, φυσική διακόσμηση, αξεσουάρ, χρώματα και μουσική θα είναι τα όπλα μας για να διεκδικήσουμε ολοένα και φιλικότερες προς τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το ποδήλατο πόλεις. Ελάτε όσοι γυμνοί τολμάτε με κέφι και φαντασία, από μαγιό μέχρι και όπως σας γέννησε η μητέρα φύση» αναφέρεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών της γυμνής ποδηλατοδρομίας.

«Με τις πολύχρονες καθυστερήσεις παράδοσης του μετρό, η Θεσσαλονίκη παρακμάζει χωρίς εναλλακτικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Το τραμ και η θαλάσσια συγκοινωνία παραμένουν ανακοινώσεις. Τα τρένα και τα πλοία έχουν σταματήσει να κάνουν πολλά δρομολόγια από την Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα των εγκλωβισμό των κατοίκων της και την αποκοπή της επαρχίας και των νησιών.

Η έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής κατατάσσει τη Θεσσαλονίκη ως την πιο μολυσμένη σε μικρό-σωματίδια πόλη στην Ευρώπη χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, ούτε καν ενημέρωση. Η αντιστοιχία πρασίνου ανά κάτοικο είναι μόλις 2τμ, ενώ η Βόννη έχει 35τμ και το ευρωπαϊκό ελάχιστο όριο για μια βιώσιμη πόλη είναι 9τμ. Τα πεζοδρόμια είναι απροσπέλαστα με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, τραπεζοκαθίσματα, διαφημιστικές πινακίδες, μια πόλη απροσπέλαστη για ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Ο ελεύθερος δημόσιος χώρος έχει συρρικνωθεί, οι πλατείες είναι κατ' όνομα, ενώ η ΔΕΘ, το 3ο Σώμα Στρατού και τα Στρατόπεδα κινδυνεύουν να χτιστούν αντί να παραδοθούν ως μητροπολιτικά πάρκα, πνεύμονες πρασίνου και αναψυχής, χωρίς επιπλέον δόμηση. Παρά τις υποσχέσεις οι καθυστερήσεις στην απόδοση τους στην πόλη βγάζουν στην επιφάνεια σχέδια για εμπορικά κέντρα και τσιμεντοποίηση. Η τελευταία πεζοδρόμηση στο κέντρο της πόλης έγινε πριν δεκαετίες και τα σχέδια για υπόλοιπες μένουν στα συρτάρια» καταγγέλλουν οι διοργανωτές της κίνησης.
Δωρεάν ταινίες στο Ολύμπιον

Στο πλαίσιο της ποδηλατοδρομίας, φιλμ με θέμα την γυμνή ποδαλατοδρομία θα παρουσιαστούν στις 30 Μαΐου στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Οι προβολές περιλαμβάνουν:
  1. Tο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του 11ου  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε σκηνοθεσία Έλλης Ζερμπίνη, το οποίο παρακολούθησε τις προσπάθειες μίας ομάδας ποδηλατών που θέλησε να φέρει τη δράση αυτή στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά το 2008. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει θέματα που αφορούν στην αιτία της διαμαρτυρίας, τον τρόπο με τον οποίο ασχολήθηκαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με αυτή, καθώς επίσης και τη στάση της τοπικής ηγεσίας.

    2) To ντοκιμαντέρ «World Naked bike Ride London 2005» που παρουσιάζει την πρώτη γυμνή ποδηλατοδρομία που βγήκε στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου το 2005.

    3) Θα προβληθούν επίσης video από την 2η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία και το 1ο Ποδηλατικό Καρναβάλι σε σκηνοθεσία Ελλης Ζέρμπινη. Από την 3η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία και το αστικό πείραμα "η Θεσσαλονίκη Αλλιώς" σε σκηνοθεσία Χρήστου Νικολέρη. Οι "Ποδηλάτες της Στέγης" από την ομάδα SFINA σε σκηνοθεσία Μάριου Σπύρογλου,

    Οι προβολές θα ξεκινήσουν στις 21.00, με είσοδο ελεύθερη, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.
    aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...