Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Καβάλα

Την Καβάλα θα επισκεφθεί το τριήμερο από 18 έως 20 Μαΐου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέπτεται πρώτη φορά την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις για τη μνήμη της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, της πρώτης Ελληνίδας και Ευρωπαίας χριστιανής που βάφτισε ο Απόστολος Παύλος στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού το 50 μΧ.

Ο δήμαρχος Καβάλας, Κώστας Σιμιτσής, αναφέρθηκε στην ευκαιρία που έχει η πόλη να προβληθεί καθώς στο διάστημα της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στην πόλη και μέχρι την Κυριακή 22 Μαΐου 2011 θα πραγματοποιηθεί το παγκόσμιο διαχριστιανικό συνέδριο με τίτλο: «Παύλος - Φίλιπποι: Δυο χιλιετίες. Το ευρωπαϊκό όραμα του Αποστόλου των Εθνών».

Ο Παναγιότατος κατά τη διάρκεια της τριήμερης παρουσίας του στην πόλη θα επισκεφθεί την Πέμπτη 19 Μαΐου το μνημείο άφιξης του Αποστόλου Παύλου στο λιμάνι της τότε αρχαίας Νεάπολης, σημερινής Καβάλας (όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους), θα αναγορευτεί επίτιμος δημότης του δήμου Καβάλας και επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ Καβάλας.

Την Παρασκευή 20 Μαΐου ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα προεξάρχει της πανηγυρικής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί στον υπαίθριο χώρο του Βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας με την ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης της. Επίσης, θα καθαγιάσει το χώρο όπου σύμφωνα με την παράδοση βαφτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο η πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα εγκαινιάσει το συνεδριακό κέντρο όπως επίσης και την έκθεση φωτογραφίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας με τίτλο: «Οι Ελληνικές Ορθόδοξες Εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης πριν τα μεταρρυθμιστικά διατάγματα των ετών 1839 - 1856».
[ανασημοσίευση από το INPOST.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...