Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Θεσσαλονίκη:Αυξάνονται τα φέσια σε ιδιοκτήτες ακινήτων

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ / aggelioforos.gr
Ενας στους τρεις ιδιοκτήτες μισθωμένων ακινήτων δεν εισπράττει σήμερα τα ενοίκια, είτε διότι οι μισθωτές δεν έχουν χρήματα για να τα καταβάλουν είτε επειδή εγκαταλείπουν... νύχτα το ακίνητο αφήνοντας οφειλές. Αυτό ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ), Κώστας Χαϊδούτης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι το πρόβλημα διογκώνεται συνεχώς.
Μάλιστα, εξέφρασε φόβους ότι πολύ σύντομα τα δύο τρίτα των ιδιοκτητών μισθωμένων ακινήτων θα βρεθούν αντιμέτωπα με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ενοικίων, ο κ. Χαϊδούτης τόνισε ότι πλέον αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
«Δεν καταβάλλονται ακόμη και τα μειωμένα ενοίκια που ισχύουν μετά τη συμφωνία επαναδιαπραγμάτευσης μεταξύ ιδιοκτητών και μισθωτών. Το μέγεθος του προβλήματος των ανείσπρακτων ενοικίων διογκώνεται καθημερινά και είναι περισσότερο έντονο στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες χάνουν χρήματα, αφού, και δικαστικά να κινηθούν, πολλοί ασυνεπείς ενοικιαστές δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους ή εξαφανίζονται και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν», είπε στον «ΑτΚ» ο κ. Χαϊδούτης.
Εκχώρηση στο Δημόσιο
 Οπως είπε ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ, ο ιδιοκτήτης που δεν μπορεί να εισπράξει τα ενοίκια θα πρέπει να τα εκχωρήσει στο Δημόσιο, ώστε να μη φορολογηθεί για εισοδήματα που δεν έχει αποκομίσει. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά χαρίζει τα ανείσπρακτα χρήματα στο Δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του θα τα ζητήσει από τον ενοικιαστή ως φόρο εισοδήματος, μέσω ειδοποιητηρίου που θα του σταλεί από την εφορία.
Να σημειωθεί ότι, προκειμένου να γίνει η εκχώρηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο, θα πρέπει πρώτα ο ιδιοκτήτης να κινηθεί δικαστικά σε βάρος του ασυνεπούς ενοικιαστή και να διεκδικήσει τις οφειλές, ώστε να πειστεί και ο έφορος ότι υπάρχουν κι έτσι να μην τον φορολογήσει γι' αυτά. «Εδώ, όμως, υπάρχει ζήτημα, διότι οι δικαστικές αποφάσεις καθυστερούν και θα πρέπει να τελεσιδικήσει η υπόθεση, για να γίνει η εκχώρηση των μισθωμάτων στο Δημόσιο. Μπορεί, για παράδειγμα, να βγει μία απόφαση το φθινόπωρο, ενώ ο ιδιοκτήτης θα είναι αναγκασμένος να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση το Μάιο. Ετσι, δε θα αποφύγει τη φορολογία για χρήματα που δεν εισέπραξε. Γι' αυτό εμείς ζητούμε από την Πολιτεία να έχουμε τη δυνατότητα να εκχωρούμε τα ανείσπρακτα μισθώματα στο Δημόσιο, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε τη δικαστική απόφαση», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...