Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Ο Μουφτής πρέπει να περιορίζεται στα αμιγώς θρησκευτικά του καθήκοντα και να αναδεικνύεται από την ίδια την μειονότητα.

Ανακοίνωση του Τομέα Θεσμών, Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων της Δημοκρατικής Αριστεράς με αφορμή τις δηλώσεις περί Σαρίας του αν. υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη

Η Ελλάδα, παρόλο που συνταγματικά έχει κατοχυρώσει την ισότητα των δύο φύλων, μοιάζει να ανέχεται την άνιση μεταχείριση των γυναικών της μουσουλμανικής μειονότητας, όσον αφορά στα θέματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου και δημιουργεί, με τον τρόπο αυτόν, πολίτες δύο κατηγοριών.

Η Σαρία πχ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του συμπληρωματικού πρωτόκολλου των Παρισίων αλλά και του άρθρου 116, παρ. 2 του ελληνικού συντάγματος: «Το κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών».

Πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή και της εφαρμογής της Σαρία, η οποία δεν προκύπτει από καμία Διεθνή Συνθήκη, και υπαγωγή όλων των σχετικών διαφορών στα ελληνικά τακτικά δικαστήρια με εφαρμογή του Αστικού Κώδικα, όπως για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Ο Μουφτής πρέπει να περιορίζεται στα αμιγώς θρησκευτικά του καθήκοντα και να αναδεικνύεται από την ίδια την μειονότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...