Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων σε δήμο της Περιφ. Θεσσαλονίκης

Σύστημα αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων πρόκειται να υιοθετήσει ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, με το οποίο θα γίνει ο πρώτος δήμος της περιφέρειας Θεσσαλονίκης που προχωρεί σε μια τέτοια φιλική προς το περιβάλλον κίνηση.

Ο δήμος σχεδιάζει ένα σύστημα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων για τους δημότες του και σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν δύο σταθμοί ενοικίασης – στάθμευσης. Ο ένας παραπλεύρως του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στην οδό Αντώνη Τρίτση και ο άλλος στη συμβολή των οδών Εριφύλης και Ευφροσύνης. Στους σταθμούς θα τοποθετηθούν κλειδωμένα με ηλεκτρονικό τρόπο 32 ποδήλατα αστικής μετακίνησης και 10 mountain bikes.

Όπως αναφέρει η Real News, oι χρήστες θα πρέπει να εκδώσουν ειδική ηλεκτρονική κάρτα από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, μετά την καταγραφή των στοιχείων τους. Με τη βοήθεια της κάρτας θα ξεκλειδώνουν το ποδήλατο για να το χρησιμοποιούν και το σύστημα θα ενημερώνεται για το ποιος το έχει νοικιάσει. Δε θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για τη χρήση αλά ούτε και γεωγραφικός, επομένως οι ποδηλάτες θα μπορούν αν βγουν και έξω από τα όρια του δήμου. Για την επιστροφή του ποδηλάτου σε οποιονδήποτε από τους χώρους στάθμευσης θα απαιτούνται και πάλι η χρήση της ειδικής και το κλείδωμα του ποδηλάτου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, αρχικά, τη διάθεση των κοινόχρηστων ποδηλάτων χωρίς την καταβολή αντιτίμου, ωστόσο, μελλοντικά θα υπάρξει συμβολικό αντίτιμο για τα λειτουργικά έξοδα του συστήματος, τα έξοδα συντήρησης αλλά και την επέκτασή του. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 137.465 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη 2007-2013» του ΕΣΠΑ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...