Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Η «αύρα» της φοιτητούπολης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ / ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
«Το κλειδί για την έξοδο από την κρίση είναι η νέα γενιά, η οποία είναι δραστήρια και έχει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης». Μόνο θετικές κουβέντες είχε να πει για την Ελλάδα ο 20χρονος Γάλλος Ζουλιάν Κοντάν, όπως και άλλοι φοιτητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο. Πριν από λίγες μέρες αναχώρησαν από την πόλη με τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς οι Ελληνες «οικοδεσπότες» φοιτητές φρόντισαν για τα πάντα: από τη διοργάνωση των μαθημάτων μέχρι τις εξορμήσεις στα μουσεία και τις βόλτες στη Θεσσαλονίκη.

Αντάλλαξαν ιδέες, συζήτησαν για το μέλλον, προβληματίστηκαν, αστειεύτηκαν, γέλασαν και απέκτησαν περισσότερες γνώσεις για τη βιοϊατρική τεχνολογία και τη μηχανική του ανθρώπινου σώματος. Οι 22 ξένοι φοιτητές επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη στο τέλος Μαρτίου, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του φοιτητικού οργανισμού BEST (Board of European Students of Technology). Κάθισαν στα αμφιθέατρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο με θέμα «Εμβιομηχανική», το οποίο διοργανώθηκε από το τοπικό παράρτημα «ΒEST Θεσσαλονίκης», σε συνεργασία με καθηγητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, καθώς και της Ιατρικής Σχολής.
«Ηταν ενδιαφέρουσες οι εισηγήσεις των πανεπιστημιακών και αφορούσαν διαφορετικά αντικείμενα», επισήμανε ο Βίνσεντ Ντισμαρέτ, φοιτητής από το Βέλγιο, ενώ ο Αλεξάντρο Καρταλιάνου από τη Μολδαβία χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρον το σεμινάριο, το οποίο, όπως είπε, είχε επιλέξει για το ακαδημαϊκό του μέρος.
Οι νέοι φιλοξενήθηκαν στις φοιτητικές εστίες και σιτίζονταν στη Φοιτητική Λέσχη. Επισκέφτηκαν μουσεία, τη Βέροια, τη Βεργίνα, ενώ λάτρεψαν τη βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Το χαρούμενο «μπουλούκι» των νέων συχνά τραβούσε τα βλέμματα των περαστικών, που σταματούσαν και ρωτούσαν: «Από πού είναι τα παιδιά;», «Τι κάνετε;». Η Ιρένα Ολίγνεκ, φοιτήτρια από την Ουκρανία, είπε ότι οι Ελληνες είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακοί και έχουν διευρυμένους ορίζοντες. «Αρκετοί γνωρίζουν αγγλικά και μπορείς να συνεννοηθείς», πρόσθεσε.

«O Ελληνας θα βρει τον τρόπο»
Κόντρα στη μαυρίλα των καιρών, οι φοιτητές συζήτησαν ελάχιστα για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. «Περίμενα ν’ ακούσω αρνητικά σχόλια, όπως ''εμείς πληρώνουμε για τα χρέη σας'', αλλά εξεπλάγην θετικά. Κανένας δεν αναφέρθηκε στην κρίση. Αυτό είναι ενδεικτικό για το τι πραγματικά πιστεύει ο κόσμος και τι εικόνα μεταφέρουν τα ΜΜΕ», υποστήριξε η 23χρονη Αγγελίνα Μπιντούδη, φοιτήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος του οργανισμού BEST.
Το κεντρικό μήνυμα που εισέπραξαν οι διοργανωτές από τους ξένους συνοψιζόταν στην εξής λιτή φράση: «Ο Ελληνας θα βρει τον τρόπο και τη λύση». Πάντως, προτού μπουν στο αεροπλάνο με προορισμό την Ελλάδα, κάποιοι είχαν κατά νου τις ειδήσεις για απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα. «Κανένας δεν πιστεύει ότι αποτελεί ρίσκο το ταξίδι στην Ελλάδα. Μου ανέφεραν μόνο ότι η ζωή είναι πιο ακριβή σε σύγκριση με τη Μολδαβία», τόνισε ο Αλ. Καρταλιάνου.
Νέοι και κόμματα
Οι νέοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για το μέλλον της Ελλάδας. Ο Ζουλιάν Κοντάν υποστήριξε ότι το κλειδί για την έξοδο από την κρίση είναι η νέα γενιά, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να προσέξει να μη χειραγωγηθεί από τα κόμματα. «Οι νέοι έχουν καλό επίπεδο εκπαίδευσης και είναι δραστήριοι», τόνισε ο 20χρονος, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την έκπληξή του για την ένταξη τόσο πολλών φοιτητών σε κομματικές παρατάξεις. Αυτή ήταν η τρίτη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τον Ζουλιάν Κοντάν, ο οποίος δήλωσε γοητευμένος από την «αύρα» που αποπνέει η πόλη: νεανικά πρόσωπα κατακλύζουν τους κεντρικούς δρόμους, χαμόγελα και καλή διάθεση.

Η διοργάνωση του σεμιναρίου αποδείχτηκε ένα καλό… μάθημα για τους Ελληνες φοιτητές, μέλη του τοπικού συλλόγου ΒEST, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν λύσεις επιτόπου, μόλις παρουσιάζονταν δυσκολίες. Για να μειώσουν τη συνολική δαπάνη, οι νεαροί ήρθαν σε επαφή με επιχειρήσεις της πόλης και τις κάλεσαν να διαφημιστούν στην ηλεκτρονική σελίδα του οργανισμού με αντάλλαγμα κάποια προϊόντα τους (γλυκά, μπλουζάκια κ.λπ.). «Πριν ξεσπάσει η κρίση, ο προϋπολογισμός για μία τέτοια εκδήλωση έφτανε τις 12.500 ευρώ και φέτος δεν ξεπέρασε τις 2.500», εξήγησε ο υπεύθυνος του σεμιναρίου, φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Δημήτρης Καρανάσσος.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...