Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Θεσσαλονίκη: Αχτίδες αισιοδοξίας εν μέσω ύφεσης βλέπουν επιχειρηματίες και καταναλωτές


Μειώσεις 25% κατά μέσο όρο στις τιμές των προϊόντων τους από τους βιοτέχνες


Αχτίδες φωτός στο τούνελ της ύφεσης βλέπουν επιχειρηματίες και καταναλωτές. Οπως προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι καταναλωτές που συμμετείχαν αρχίζουν να διακρίνουν αχτίδες… αισιοδοξίας στο  βαθύ τούνελ της ύφεσης.

Η έρευνα με θέμα 'Οικονομική συγκυρία και οι επιπτώσεις της σε ΜμΕ και καταναλωτές της Θεσσαλονίκης' διενεργήθηκε το διάστημα 9 έως 10 Μαΐου σε δείγμα 705 ατόμων (405 επιχειρήσεων - μελών του επιμελητηρίου και 300 καταναλωτών). Η έρευνα πραγματοποιείται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει βάση σύγκρισης.  

8 στους 10 θα διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους
Ισχυρή καταγράφεται η βούληση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας από οκτώ στους δέκα βιοτέχνες που συμμετείχαν στην έρευνα. Συγκεκριμένα για το επόμενο εξάμηνο το 83% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα διατηρήσει τους εργαζόμενους του, το 6% ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις και το 11% σε απολύσεις.

Πέντε μήνες νωρίτερα, και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2012, το 5% των συμμετεχόντων έκανε λόγο για προσλήψεις, το 25% για απολύσεις (υπερδιπλάσιο ποσοστό από αυτό του Μαΐου του τρέχοντος έτους), ενώ το 70% διατύπωνε την πρόθεσή του να κρατήσει σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων του. Την ίδια ώρα ο δείκτης αυτοαπασχόλησης κατά την τρέχουσα έρευνα άγγιζε το 57%, όταν τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν στο 60%.

Και μπορεί τα νέα για το επόμενο εξάμηνο, στο επίπεδο της απασχόλησης, να μοιάζουν ευοίωνα, ωστόσο στο εξάμηνο που διανύουμε τα στοιχεία για τον εν λόγω δείκτη είναι αποκαρδιωτικά. Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την ερώτηση 'πόσα άτομα απολύθηκαν από την επιχείρησή σας στο εξάμηνο που διανύουμε;' οι απολύσεις, κατά μέσο όρο, ανά επιχείρηση έφτασαν τα 2,02 άτομα. Ο μέσος όρος απολύσεων το Δεκέμβριο του 2012 ήταν 1,45 άτομα.

Μείωση του τζίρου τους από την αρχή του έτους κατέγραψαν επτά στους δέκα επιχειρηματίες (72%) ενώ καμία μεταβολή διαπίστωσε το 22% και αύξηση το 6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των βιοτεχνών που είδαν το τζίρο τους να παρουσιάζει αύξηση είναι ενισχυμένο έναντι του Δεκεμβρίου του 2012. Συγκεκριμένα πέρυσι μόλις το 2% μιλούσε για αύξηση τζίρου, το 86% για μείωση, ενώ το 12%  δεν είχε καταγράψει καμία μεταβολή.

Για το επόμενο εξάμηνο το 58% βλέπει μείωση τζίρου (το Δεκέμβριο του 2012 το 70% των συμμετεχόντων προέβλεπε συρρίκνωση εσόδων), το 10% αναμένει αύξηση  (πέρυσι το Δεκέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 8%), ενώ καμία μεταβολή προβλέπει ότι θα έχει το 32% (πέρυσι το ποσοστό ήταν στο 22%).
Οριακά αυξημένη είναι η αισιοδοξία για το μέλλον των επιχειρήσεων στην τρέχουσα έρευνα έναντι της περσινής. Συγκεκριμένα το 32% των ερωτηθέντων δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρηση του, όταν τον Δεκέμβριο του 2012 το ποσοστό ήταν στο 29%.


Προχώρησαν σε μειώσεις τιμών

Σε μειώσεις τιμών προχώρησαν οκτώ στους δέκα βιοτέχνες από την αρχή του έτους προκειμένου να γίνουν περισσότερο ελκυστικοί για τους καταναλωτές που πλέον προχωρούν στις όποιες αγορές με μεγάλη φειδώ.
Η μέση μείωση των τιμών άγγιξε το 25,5%.

Το ενδεχόμενο, να συμβεί κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη με το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, βλέπει ως ορατό το 76% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 24% θεωρεί ότι οι ελληνικές καταθέσεις είναι ασφαλείς.
Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θέλουν έξι στους δέκα

Ενισχυμένο έναντι του Δεκεμβρίου του 2012 είναι το ποσοστό των βιοτεχνών, που απαντούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα στην τρέχουσα έρευνα το 63,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις, όταν το Δεκέμβριο του 2012 το ποσοστό ήταν στο 61,2%.

Επικριτικό για το ζήτημα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζεται το 86,9%, το οποίο απαντά ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Αναφορικά με την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων επτά στους δέκα ερωτηθέντες απαντούν ότι θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα ούτως ή άλλως, ενώ το 19,5% εκτιμά ότι αν εφαρμοστούν τα εν εξελίξει  μέτρα, δεν θα χρειαστούν νέα.


Χωρίς τέλος η συρρίκνωση των οικογενειακών εισοδημάτων

Για μείωση κατά μέσο όρο κατά 39% του οικογενειακού τους εισοδήματος κάνουν λόγο οι καταναλωτές. Συγκεκριμένα το 73% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα έσοδα τους έχουν υποστεί μείωση από την αρχή του έτους, ενώ το 26% απαντά ότι έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Μόλις το 1% των συμμετεχόντων είδε βελτιωμένο τον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο τα εισοδήματα των νοικοκυριών όπως καταγράφηκε στην έρευνα του  Δεκεμβρίου είχαν περιοριστεί κατά 38%, όταν στην έρευνα τον Ιούνιο του 2012 οι ερωτηθέντες έκαναν λόγο για συρρίκνωση κατά μέσο όρο, κατά 32%.

Επιδεινούμενος είναι και ο δείκτης της ανεργίας, με το μέσο όρο των ανέργων να αγγίζει τους 1,8 ανά οικογένεια, όταν τον Δεκέμβριο ήταν 1,2 άτομα ανά οικογένεια. Τον Ιούνιο του 2012 στην αντίστοιχη ερώτηση οι άνεργοι άγγιζαν τα 1,65 άτομα ανά οικογένεια.

Όπως προκύπτει από την τρέχουσα έρευνα το 52,7% των οικογενειών έχει ένα άνεργο μέλος, το 33% δύο άνεργα μέλη, το 7,7% τρία, το 2,2% τέσσερα ενώ το 4,4% πέντε και άνω.


Περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι συμμετέχοντες στην έρευνα για το μέλλον των νοικοκυριών τους. Συγκεκριμένα το 11% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κατάσταση του νοικοκυριού του θα είναι καλύτερη το επόμενο εξάμηνο όταν την εκτίμηση αυτή διατύπωνε το Δεκέμβριο του 2012 μόλις το 4%. Χειρότερη εκτιμά ότι θα είναι η κατάσταση του νοικοκυριού του το 47%, ενώ το 42% εκτιμά ότι θα παραμείνει η ίδια.


Φοβούνται το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο

Κάτι παρόμοιο με το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο φοβάται ότι θα συμβεί και στη χώρα μας το 66% των ερωτηθέντων, ενώ το 34% απαντά ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.

Για το 63% η χώρα μας πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο ευρώ, ενώ για το 28% ισχύει το αντίθετο. Σημαντικό είναι το ποσοστό (9%) όσων δεν απάντησε στην ερώτηση.

Νέα μέτρα φοβάται ότι θα έρθουν το 66,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 21,5% εκτιμά ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα που μας έχουν επιβληθεί δεν θα χρειαστεί η λήψη νέων.

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ζητά το 53% των καταναλωτών, το 6,7%  προσλήψεις ενώ το 40,3% τη διατήρηση των υπαρχόντων ενώ το 94% καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απόλυση των επίορκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...