Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Δύο Θεσσαλονικείς μαθητές στην Ολυμπιάδα Χημείας

Με τα μάτια στραμμένα στο μετάλλιο ετοιμάζεται να αναχωρήσει η τετράδα που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 44η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας, στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, στις 21 -30 Ιουλίου.

Με τις βαλίτσες τους γεμάτες ενθουσιασμό, τέσσερις μαθητές Λυκείου, ο Κυριάκος από τη Ρόδο, ο Γιώργος από τη Λάρισα και η Βασιλική με τον Γιώργο από τη Θεσσαλονίκη προετοιμάζονται με ταχείς ρυθμούς.

Η ετερόκλητη αυτή τετράδα παιδιών, άλλα από ιδιωτικά και άλλα από δημόσια σχολεία, έχει γίνει μια ενωμένη ομάδα που δηλώνει πανέτοιμη να κατακτήσει το διαγωνισμό.

ΦΟΡΩΝΤΑΣ λευκές ρόμπες και ειδικά γυαλιά παραμένουν κλεισμένοι στο εργαστήριο του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, έτοιμοι για τα πειράματά τους. «θέλω να καταλάβω τη φύση και όσα συμβαίνουν γύρω μου, γι' αυτό ασχολήθηκα περισσότερο με τις θετικές επιστήμες», λέει στον «Ε.Τ.» ο Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, ενώ ο Κυριάκος Γραμματικός προσθέτει: «Λατρεύω να ασχολούμαι με τις επιστήμες. Από πολύ μικρός, λαμβάνοντας τα ερεθίσματα που μου έδωσαν οι γονείς μου, ακολούθησα το ταξίδι της γνώσης. Όμως, στο παρόν εκπαιδευτικό σύστημα λείπουν τα κίνητρα. Προωθείται η βαθμοθηρία, ο ανταγωνισμός και η στείρα γνώση».

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ των παιδιών, τους ενώνει μια κοινή συνισταμένη: η αγάπη τους για την έρευνα και το αίσθημα της προσφοράς. Έχοντας επιλέξει από πολύ μικροί έναν τελείως διαφορετικό δρόμο απ' ό,τι οι συμμαθητές τους, νιώθουν απόλυτα δικαιωμένοι γι' αυτόν παρά τις όποιες θυσίες.

«ΔΙΑΒΑΖΑ καθημερινά πέντε ώρες, όχι όμως για να καλύψω την ύλη του σχολείου, αλλά για να δω τι παραπάνω μπορώ να μάθω», λέει ο' Γιώργος Καραγκιαούρης. Η αγάπη τους όμως δεν μένει στα βιβλία. Με ενδιαφέροντα όπως ο χορός, το μπάσκετ, το βόλεϊ και η παρέα των φίλων τους απολαμβάνουν την εξωσχολική τους ζωή, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους κάποιο νέο διαγωνισμό.

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ Τάρα, μαθήτρια σε δημόσιο σχολείο, επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε: « Σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν, είμαστε πολύ πίσω. Εμείς τώρα μπήκαμε πρώτη φορά σε εργαστήριο, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά τα διδάσκονται στο σχολείο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...