Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Εμποροϋπάλληλοι: «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε τις Κυριακές της ΔΕΘ»

Αντίθετοι οι εργαζόμενοι στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων τους κατά την Εκθεση


Στην άρνηση των εμποροϋπαλλήλων προσέκρουσε η πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης τις δύο Κυριακές της Διεθνούς Εκθεσης. 

Επειτα από αλλεπάλληλες συζητήσεις και με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο Εμπορικός Σύλλογος, που όλα τα προηγούμενα χρόνια αρνούνταν κατηγορηματικά τις επανειλημμένες προτάσεις της περιφέρειας, του δήμου και της πρώην νομαρχίας, δέχτηκε να ανοίξουν δοκιμαστικά τα μαγαζιά τις δύο επόμενες Κυριακές.

Ωστόσο, κάθετα αντίθετοι ήταν οι εκπρόσωποι των εμποροϋπαλλήλων, με το σκεπτικό ότι η δοκιμαστική λειτουργία τις δύο αυτές ημέρες ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν θα έχει κανένα όφελος ούτε για τους μικρούς εμπόρους ούτε τους εργαζομένους.

Στη χθεσινή πρώτη σύσκεψη για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων του ιστορικού κέντρου της πόλης, που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, διαφάνηκε προσπάθεια σύγκλισης απόψεων.

Ο μεν αντιπεριφερειάρχης απέφυγε να μιλήσει για 42 Κυριακές, όπως είχε δηλώσει ότι θα προτείνει, ενώ τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ότι η εφαρμογή της όποιας απόφασης είναι προαιρετική.

Από την πλευρά του  ο Εμπορικός Σύλλογος, που έχει πάρει απόφαση για άνοιγμα μόνο τις επτά που ορίζει ο νόμος, φάνηκε πιο διαλλακτικός. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος Κώστας Χαντζαρίδης, οι έμποροι είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν για 4-5 επιπλέον «οικονομικά ενδιαφέρουσες» Κυριακές, όπως αυτές της ΔΕΘ, ενώ συντάχθηκε με την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για τα εορταστικά τριήμερα γειτονικών χωρών.

Ωστόσο, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για το όφελος που θα έχει αυτό για την πόλη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης, την Τσιμισκή, εξαιρούνται από τον νόμο το 62% των καταστημάτων, τα οποία καταλαμβάνουν το 88% του συνολικού «μετώπου» του. Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, ενώ κάθετα αντίθετοι ήταν οι εμποροϋπάλληλοι που χαρακτήρισαν την εφαρμογή του μέτρου «ταφόπλακα για τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζομένους».

Ανυποχώρητοι

Στην πρόταση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα να γίνει νέα σύσκεψη για το θέμα, η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Σοφία Καλαντίδου είπε ότι δεν υπάρχει λόγος, αφού η απάντηση θα είναι και πάλι αρνητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...