Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Στο σκοτάδι 15 οικογένειες στην Ξάνθη λόγω οφειλών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Ξάνθη πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Ξάνθης, ζητώντας να μην κόβεται το ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και την επανασύνδεση περισσότερων των δεκαπέντε παροχών ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν διακοπεί στην περιοχή της Καλλιθέας.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνέλευσης της Λ.Ε., όπου κάτοικοι της Καλλιθέας ανέφεραν πως έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος σε περισσότερες των δεκαπέντε οικογενειών, οι οποίες βυθίστηκαν στο σκοτάδι, και πως πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση. Ωστόσο, και παρά το γεγονός πως τα μέλη της Λ.Ε. αποφάσισαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να προχωρήσουν άμεσα το πρωί της Τρίτης σε παράσταση διαμαρτυρίας, οι ενδιαφερόμενοι απείχαν. Όπως σχολιάζει ο κ. Κολλάρος, «έχει δημιουργηθεί και ένα θέμα με μια συμπολίτισσά μας η οποία ανέφερε στην τελευταία Συνέλευση μας πως η έλλειψη συνεχώς ρεύματος του πατέρα της στοίχισε πιθανά και τη ζωή του, ένα περιστατικό που πήρε διαστάσεις και στα Μέσα της Αθήνας, εμείς δεν νομίζουμε ότι είναι το μόνο τραγικό που μπορεί να συνέβη γιατί υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν μας έχουν καταγγελθεί».

«Ξεκινάμε μια σκυταλοδρομία κινητοποιήσεων. Ζητάμε τέσσερα απλά πράγματα με το υπόμνημα που καταθέσαμε, όπως να μην κόβεται το ρεύμα σε κανέναν και να γίνει πιο φτηνό γιατί είναι πανάκριβο. Το ρεύμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη θέρμανση πλέον, και έχει γίνει δύο φορές αναγκαίο» ανέφερε ο κ. Γιώργος Κολλάρος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Ξάνθης και μέλος της Λ.Ε., εξηγώντας πως «υπήρχε μια σωρεία από αιτήματα συμπολιτών ώστε να συνδεθεί ξανά το ρεύμα σε σπίτι, επισπεύσαμε την κινητοποίησή μας. Κόπηκαν ρέματα στην Καλλιθέα δεκαπέντε την προηγούμενη εβδομάδα. Και στο Δροσερό και στην Κυψέλη. Το συνεργείο έκοψε πάρα πολλά ρεύμα. Όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους να κάνουμε διακανονισμούς με χαμηλό τίμημα, να μπορεί ο άλλος τουλάχιστον να μην στερηθεί το ρεύμα».

Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής διένειμαν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους καταναλωτές που προσέρχονταν στη ΔΕΗ, αναφορικά με τις δράσεις και τις επόμενες κινητοποιήσεις τους, ενώ παράλληλα κατέθεσαν υπόμνημα στη διοίκηση της ΔΕΗ στην Ξάνθη.

«Έχουμε μια σχετικά καλή συνεργασία. Όμως όταν έρχεται ένας συμπολίτης μας μόνος του με το λογαριασμό του η ΔΕΗ του ζητάει το νόμιμο, που είναι 50% της οφειλής και από εκεί και πέρα μέχρι έξι δόσεις. Εάν κάποιος έχει 1.500 ευρώ λογαριασμό ανεξόφλητο, ποσό που μπορεί να μαζευτεί γιατί αν δεν πληρώσεις δύο λογαριασμούς μαζί με το χαράτσι μπορείς να φτάσεις σε αυτά τα νούμερα, δυσκολεύεται να φανεί συνεπής στον διακανονισμό» σημειώνει ο κ. Κολλάρος, τονίζοντας πως η Λαϊκή Επιτροπή έχει επιτύχει περισσότερες από 130 επανασυνδέσεις ρεύματος, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μεσολάβησε για άλλες τρεις περιπτώσεις.

Από την πλευράς τους οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ στην Ξάνθη που συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της Λαϊκής Επιτροπής, άκουσαν τα αιτήματά τους και συνομίλησαν μαζί τους, επισήμαναν πως το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός πως καταναλωτές, αν και πληρούν τα κριτήρια, δεν έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, ώστε να μην τους κόβεται ποτέ η παροχή ρεύματος και να τυγχάνουν καλύτερων διακανονισμών στην αποπληρωμή των οφειλών. Αυτό αποδίδεται κατά πάσα πιθανότητα στην έλλειψη πληροφόρησης, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε πως οι διακανονισμοί στους οποίους προχωρά η ΔΕΗ στην Ξάνθη είναι χιλιάδες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η διακοπή της παροχής ρεύματος.

Πηγή: thrakitoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...