Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης ανακήρυξε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε επίτιμο δημότη της πόλης.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία του μητροπολίτη Άνθιμου, ιεραρχών, του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, του γενικού προξένου της Τουρκίας, εκπροσώπων της Ισραηλιτικής κοινότητας και της αρμενικής παροικίας της πόλης.
«Διπλή τιμή» χαρακτήρισε ο κ. Βαρθολομαίος την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη και την απονομή του χρυσού μεταλλείου της πόλης στο πρόσωπο του, «αντανακλώσα εις τον ιερότατον θεσμόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου», με το οποίο η «περίδοξος πόλιν της Θεσσαλονίκης» διατηρεί «κανονικώς, ιστορικώς και ουσιαστικώς» άρρηκτους δεσμούς, υπενθυμίζοντας και την απονομή στον ίδιο, του χρυσού κλειδιού της πόλης, πριν από δεκαέξι χρόνια, κατά την πρώτη επίσκεψη του ως Οικουμενικός Πατριάρχης.
Μιας πόλης - όπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος - η οποία «δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί πόλον έλξεως δια άπαντας και σημείον αναφοράς δια πολλούς», με «αξιοθαύμαστο παρελθόν και με αξιοζήλευτο μέλλον», που «οι πάντες θα επεδίωκον να είναι δημόται» και πρόσθεσε :
«Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολις συνεπορεύθησαν επί αιώνας ηνωμένοι, της κοινής ιστορίας, δια του κοινού πολιτισμού και δια της κοινής πίστεως, η οποία και τα μέγιστα συνέβαλεν, όχι μόνο εις την ανάπτυξιν και την εμβάθυνσιν των μεταξύ των δύο πόλεων σχέσεων, αλλά και εις την ύπαρξιν κοινών οραματισμών.
Ιστορία, πολιτισμός και πίστις αποτελούν τας τρεις συνιστώσας του προσώπου και της ταυτότητας των δύο πόλεων, ουχί ως απολίθωμα του παρελθόντος ανήκον εις τας προθήκας των μουσείων, αλλά ως ζώσαν και δρώσαν πραγματικότητα συνεχίζουσαν και σήμερον παρά τας επισυμβάσας εξελίξεις να εμπνέει και να καθοδηγεί τους ανθρώπους».
«Ουδείς δύναται να εξαλείψει την ιστορία, ουδείς δύναται να παραγνωρίσει την πολιτιστικήν προσφοράν, ουδείς δύναται να αγνοήσει την πίστιν, ουδείς όμως δύναται να αμφισβητήσει και τον Οικουμενικόν προσανατολισμόν πάντων τούτων ο οποίος τα χαρακτηρίζει» συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος.
«Τιμάτε τη Θεσσαλονίκη που δέχεστε να γίνετε επίτιμος δημότης της» τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και απευθυνόμενος προς τον κ. Βαρθολομαίο υπογράμμισε ότι «αυτή η τιμή είναι για μας ευθύνη, όπως ευθύνη είναι η δική σας ανοχή προς όλα τα έθνη και δόγματα, να επικουρήσουμε τη δική σας αποστολή» μεταξύ άλλων «με τη δυνατότητα που θα παρέχουμε σε όλους να ασκήσουν απρόσκοπτα τις λατρευτικές τους συνήθειες στους δικούς τους χώρους λατρείας».
«Ευθύνη να ενστερνιστούμε και να καταστήσουμε πραγματικότητα τα μηνύματα που εκπέμπετε, με την επίμονη καταγγελία του εθνοφυλετισμού και τον σεβασμό του προσώπου του άλλου, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα, γλώσσα, εθνότητα» συνέχισε ο κ. Μπουτάρης και με αφορμή την μεθαυριανή ιστορική επέτειο, πρόσθεσε:
«Η 28η Οκτωβρίου 2013 συμπίπτει με μια προσπάθεια της ελληνικής δημοκρατίας να αντιμετωπίσει μια ναζιστική οργάνωση, που κατηγορείται ως εγκληματική. Αυτό είναι ένα σημείο που συνδέει σε κάποιο βαθμό το χθες και το σήμερα, τον φασισμό του Μουσολίνι με τον νεοναζισμό, την άμυνα της τότε Ελλάδας με την άμυνα σημερινής ελληνικής δημοκρατίας».
Στις ιστορικές σχέσεις της Θεσσαλονίκης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην μεγάλη παιδαγωγική και πνευματική προσφορά του, μέσω των ιεραρχών, των εκκλησιαστικών δασκάλων και άλλων λαμπρών ιστορικών προσωπικοτήτων, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Κ. Γκιουλέκας.
«Βρίσκεστε για άλλη μια φορά στην πόλη του Αγίου Δημητρίου τιμάται τη μνήμη του, όπου λαός, δήμος και ευσεβής κλήρος με πίστη και σύνεση σας υποδέχεται με χαρά και αγαλλίαση» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκιουλέκας.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησαν και καλωσόρισαν, επίσης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π. Αβραμόπουλος οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!