Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ταξί... φρούριο


ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
«Οχυρωμένος» μέσα σε μία γυάλινη κατασκευή ο Θεόδωρος Εμμανουηλίδης διασχίζει με το ταξί του τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. «Είναι για την προστασία μας», σπεύδει να εξηγεί κάθε φορά στους έκπληκτους πελάτες που κοιτάνε με αμηχανία το διαχωριστικό.
«Δεν περνάει τίποτε από εδώ μέσα, ούτε μαχαίρι ούτε κατσαβίδι ούτε μπουνιά, μόνο πυροβόλο όπλο μπορεί να το διαλύσει», συμπληρώνει με περηφάνια για την κατασκευή του, το «taxiprotect». Η ιδέα για τη «θωράκιση» της θέσης του οδηγού με ένα διαχωριστικό από πλεξιγκλάς γεννήθηκε μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που καταγράφηκαν εναντίον οδηγών ταξί από τα τέλη του περασμένου έτους. Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών ένας συνάδελφος του κ. Εμμανουηλίδη έχασε τη ζωή του έπειτα από μία αιματηρή απόπειρα κλοπής και περισσότεροι από δέκα οδηγοί ταξί δέχτηκαν ένοπλες επιθέσεις από αγνώστους.
«Η κατάσταση είχε ξεφύγει και έπρεπε να κάνουμε κάτι για να προστατευτούμε», εξηγεί στον «ΑτΚ». Αν και ο ίδιος δε βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπος με κάποιο δυσάρεστο περιστατικό, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του (εργαζόταν για χρόνια σε κατασκευαστική εταιρία), προκειμένου να αποτρέψει κάθε επίδοξο κακοποιό.
Αν απέδωσαν οι κόποι του; «Από τότε που τοποθέτησα το προστατευτικό νιώθω πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν φοβάμαι να κυκλοφορώ ή να επιβιβάζω πελάτες από επικίνδυνες περιοχές. Ο,τι και να συμβεί, δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστώ, ενώ παράλληλα έχω τη δυνατότητα να αντιδράσω, να ενημερώσω μέσω του ασυρμάτου τους συναδέλφους μου, ακόμη και να διαφύγω», εξηγεί. Αυτό που δε... διαφεύγει της κατασκευής είναι η καταβολή του κομίστρου. Για τον λόγο αυτό, το διαχωριστικό διαθέτει δύο σημεία τύπου «γκισέ» που επιτρέπουν τη διακίνηση χρημάτων.
Μάλιστα, το «taxiprotect» είναι κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και ήδη πολλοί συνάδελφοι του κ. Εμμανουηλίδη ζήτησαν να τοποθετήσουν το διαφανές διαχωριστικό, το κόστος του οποίου κυμαίνεται στα 300 ευρώ, και στα δικά τους οχήματα «Με την υποστήριξη του σωματείου μας έχουμε ήδη στείλει σχετικό φάκελο στο υπουργείο ζητώντας να εγκριθεί η δυνατότητα τοποθέτησης διαχωριστικών συστημάτων ασφαλείας μέσα στα ταξί, αλλά ακόμη περιμένουμε απάντηση», αναφέρει ο ίδιος.
Η κατασκευή
Το «taxiprotector», όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα που διατηρεί ο κ. Εμμανουηλίδης, αποτελείται από μία κατασκευή πλεξιγκλάς, πάχους 10 χιλιοστών, κομμένη με μηχάνημα laser, στραντζαρισμένη σε θερμοπρέσα και φινιρισμένη, γυαλισμένη χωρίς αιχμηρές γωνίες. Οι σχεδιαστικές λεπτομέρειες καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις και λειτουργικές ανάγκες του οδηγού παρέχοντας παράλληλα πλήρη ορατότητα και επαφή με τους επιβαίνοντες. Η μελέτη έγινε έτσι ώστε να καλύπτει απόλυτα τον οδηγό από κάθε είδους επιθέσεις κακοποιού, πέραν όμως αυτών των οποίων διαθέτουν πυροβόλα όπλα. Η κατασκευή δε δημιουργεί αισθήματα κλειστοφοβίας ή ανασφάλειας, ενώ σε περίπτωση σύγκρουσης διαθέτει αφρώδες υλικό (μαξιλαράκι) για την αποφυγή τραυματισμού του πελάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...