Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Έρευνες σε εκκλησίες και μοναστήρια για την προέλευση των «άγιων οστών»

Με έρευνες σε εκκλησίες και μοναστήρια συνεχίζουν την προανάκριση οι αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για να εντοπίσουν την προέλευση των «οστών αγίων» που βρέθηκαν στην κατοχή Ελβετού πιστού και Έλληνα διάκονου , σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Τα περίπου 700 τμήματα οστών και τα κρανία που κατασχέθηκαν, τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν από ειδικό ανθρωπολόγο - οστεολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί για την ακριβή χρονολόγηση τους, που πιθανότατα θα φωτίσει την υπόθεση.
Στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης μετέβησαν και οι μητροπολίτες Λαγκαδά και Σιδηροκάστρου, οι οποίοι φέρονται ότι δεν μπόρεσαν να βεβαιώσουν αν πρόκειται για γνήσια οστά αγίων της ορθόδοξης θρησκείας. Οι αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα αυτό το ενδεχόμενο και εκφράζουν τον προβληματισμό τους επειδή " δεν έχει αναφερθεί καμιά κλοπή λειψάνων από κανέναν ναό ή μοναστήρι στην ελληνική επικράτεια και στο Άγιον Όρος".
Ο 43χρονος Ελβετός που επιχείρησε να ταξιδέψει αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του ελέγχου δήλωσε απροκάλυπτα ότι μεταφέρει περίπου 200 τμήματα οστών και μια λειψανοθήκη. Είπε ότι επρόκειτο να παραδώσει τα "οστά αγίων" σε Γερμανό αρχιμανδρίτη ο οποίος σκόπευε να τα εκθέσει για προσκύνημα σε ορθόδοξη εκκλησία που θα χτίσει στην Ινδία. Αντιμετωπίζει την πλημμεληματική κατηγορία της "αποδοχής προϊόντων εγκλήματος" και αφέθηκε ελεύθερος.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η απολογία του 24χρονου διάκονου, στον τακτικό ανακριτή , για την κατηγορία της "διακεκριμένης κλοπής" και για παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων. Ο διάκονος που είναι απόφοιτος της Αθωνιάδας Σχολής του Αγίου Όρους και λειτουργεί στην Μητρόπολη Σιδηροκάστρου Σερρών κατά τη σύλληψη του ισχυρίστηκε ότι τα οστά του "τα έδωσαν ιερείς και μοναχοί ως ευλογία".
Πάντως, από την μέχρι στιγμής έρευνα της αστυνομίας δεν προέκυψε οικονομική συναλλαγή για την ανταλλαγή των οστών που είναι καλο-συντηρημένα και φέρουν αυτοκόλλητα με τα ονόματα αγίων, οσίων και μαρτύρων της Ορθόδοξης θρησκείας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...