Η κατάκτηση του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν άπιαστο όνειρο για το ΠΑΣΟΚ τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Οχι ότι και το ίδιο ήταν άμοιρο ευθυνών γι' αυτήν την εξέλιξη, αλλά στις τάξεις του πνέει πλέον αέρας αισιοδοξίας ότι το Νοέμβριο το όνειρο μπορεί να έρθει πιο κοντά. Και αναπόφευκτα έχει φουντώσει η συζήτηση για τη στρατηγική της μάχης, κυρίως όμως για τα χαρακτηριστικά του προσώπου που θα δεχτεί να τεθεί επικεφαλής του «πράσινου» αγώνα.
Σταθερές και εκδοχές
Σταθερές και εκδοχές
Η βασική σταθερά στη διαβούλευση που έχει ανάψει σε τοπικό επίπεδο είναι ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί «να πάρει» το δήμο αυτήν τη φορά. Η πολυετής παραμονή της δεξιάς παράταξης στο τιμόνι και η ανυπαρξία ουσιαστικού έργου στην πόλη έχουν κουράσει και έχουν απογοητεύσει το εκλογικό σώμα, εκτιμούν στο κυβερνών κόμμα, ενώ οι αποκαλύψεις για τα οικονομικά σκάνδαλα τους δίνουν ατράνταχτα επιχειρήματα για να στηρίξουν το αίτημα για αλλαγή στο δήμο.
Το βασικό ερώτημα είναι με ποιον. Και εκεί αρχίζουν οι εκδοχές και οι διαφοροποιήσεις. Η πρώτη επιλογή, ενός δηλαδή καθαρά κομματικού υποψηφίου, ανδρωμένου στις «πράσινες» οργανώσεις, με θητεία πιθανόν και στη Βουλή, μπορεί να είναι η αυτονόητη κίνηση ενός κόμματος, αλλά δε συγκινεί ιδιαιτέρως τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, κανείς δεν τρέφει αυταπάτες ότι υπάρχει περίπτωση να μπουν μπροστάρηδες στην εκλογική μάχη πολιτικά στελέχη μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να δημιουργηθεί ένα κίνημα νίκης...
Τα χαρακτηριστικά
Η επόμενη εκδοχή είναι να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ μια προσωπικότητα στο χώρο της Θεσσαλονίκης, η οποία θα πρέπει να συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά: να έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, να μην έχει εγκλωβιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε άγονες αντιπαραθέσεις και κόντρες, να έχει άποψη και όραμα για τη Θεσσαλονίκη και, όπως επιμένουν οι «πράσινοι», να μπορεί να ενώνει. Εννοούν να έχει ικανό ρεύμα στο συντηρητικό, κατά βάση, εκλογικό σώμα της πόλης. Εδώ πάντως αρχίζουν οι διαφοροποιήσεις.
Μια προωθημένη άποψη, που καλλιεργείται από λίγους στο τοπικό στελεχικό δυναμικό του κόμματος, είναι ο υποψήφιος δήμαρχος που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ να προέρχεται από τις παρυφές της ΝΔ. Πρόκειται για θέση ωστόσο που δε γίνεται με ευκολία αποδεκτή. Η άλλη άποψη είναι να πρόκειται για κάποιον που έχει τη σφραγίδα του προοδευτικού και κοντά στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να είναι κι αυτό που λέμε παιδί του «κομματικού σωλήνα». Αυτή η άποψη έχει περισσότερους υποστηρικτές.
Τα λαμπερά ονόματα
Η εκδοχή που σίγουρα δε βρίσκει χώρο στη συζήτηση που έχει ανοίξει είναι η επιστροφή από τη ναφθαλίνη της λογικής των λαμπερών ονομάτων. Κι όσο συνεχίζει να μην υπάρχει έστω και μια χαραμάδα φωτός στο τούνελ της επιλογής, που να δείχνει τον προσανατολισμό της ηγεσίας του κόμματος και του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, που θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις, σε επίπεδο πόλης πληθαίνουν πρωτοβουλίες διερευνητικού χαρακτήρα, για να στηθούν γέφυρες συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ δημοτικών παρατάξεων, κινήσεων και συλλογικοτήτων που προέρχονται από τους χώρους του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Οικολογίας. Αν και όλοι οι συνομιλούντες λοξοκοιτάζουν και προς τα κόμματα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!