Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

21 νέα σχολεία στο «χάρτη» της Θεσσαλονίκης

 Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, Ηρακλής Δρούλιας (δεξιά) και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος (αριστερά)παρουσίασαν το πρόγραμμα για την κατασκευή των διδακτηρίων

Το κεφάλαιο της διπλοβάρδιας φαίνεται ότι... κλείνει για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης μέσα στην επόμενη τριετία ή πενταετία, καθώς δρομολογούνται 21 έργα σχολικής στέγης. 


Την εκτίμηση αυτήν έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, Ηρακλής Δρούλιας, τονίζοντας πως το ποσοστό της διπλοβάρδιας κινείται σήμερα κοντά στο 5% στο νομό και στόχος είναι να μηδενιστεί μέσα στα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια.

Εκτενή παρουσίαση των έργων έκαναν την περασμένη Τρίτη ο κ. Δρούλιας και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων, Στράτος Σιμόπουλος. Από τα 14 νέα σχολεία που εξαγγέλθηκαν τον περασμένο χειμώνα, τα πέντε έχουν δημοπρατηθεί, τα τέσσερα θα δημοπρατηθούν μέχρι το Νοέμβριο και πέντε βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης, όπως είπε ο κ. Δρούλιας.

Ειδικότερα, έχουν δημοπρατηθεί τα 3ο Νηπιαγωγείο Ν. Μαγνησίας και 5ο Νηπιαγωγείο Σίνδου, τα 28ο και 33ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου, το 24ο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης και η προσθήκη αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκης στο Δημοτικό και Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου. Εως το τέλος του 2013 θα δημοπρατηθούν τα 8ο και 2ο Νηπιαγωγεία Μενεμένης, οι οικοδομικές εργασίες στο 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Μαγνησίας και τα 7ο Γυμνάσιο-4ο Λύκειο Ευόσμου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες για το 6ο Δημοτικό Μενεμένης, για τα 12ο Ολοήμερο Δημοτικό και 11ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Πολίχνης, για το Δημοτικό Εξοχής, το 2ο Δημοτικό Παλαιοκάστρου-Ωραιοκάστρου, καθώς και για την προσθήκη στα 1ο Νηπιαγωγείο-1ο Δημοτικό Επανομής.

Τρία νέα νηπιαγωγεία στο δήμο Θεσσαλονίκης

Στα παραπάνω έργα έρχονται να προστεθούν τρία νέα νηπιαγωγεία στο δήμο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Τούμπας και κοντά στη Λ. Στρατού (14ο, 20ό και 84ο), τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα συνεργεία δουλεύουν αυτή τη στιγμή στο 11ο Δημοτικό Αμπελοκήπων και στα 10ο Ολοήμερο Δημοτικό-13ο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014, ενώ ολοκληρώθηκε το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης, όπως είπε ο κ. Δρούλιας. Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως μέσα στην επόμενη τριετία η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει συνολικά 21 σχολεία.

Σχολείο από το... μέλλον το 8ο Δημοτικό Συκεών

Με φωτοκύτταρα στις βρύσες και στην είσοδο, με φυτεμένα δώματα και άλλες εφαρμογές, το βιοκλιματικό 8ο Δημοτικό Συκεών, το οποίο παραδόθηκε φέτος από τον ΟΣΚ, θεωρείται από τα πλέον σύγχρονα στην Ελλάδα. «Το έργο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς», δήλωσε ο κ. Σιμόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε πως μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά θα γίνουν εργασίες αναβάθμισης δημοτικών σχολείων της δυτικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος του ΟΣΚ που έχει ήδη ξεκινήσει στην Αθήνα.

Εργασίες αξιοποίησης δρομολογούνται και στη στοά Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ θα μελετηθεί το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν στο κτιριακό συγκρότημα επαγγέλματα που τείνουν να εκλείψουν ή επαγγέλματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση. «Προχωράμε στη διαδικασία για την αναβάθμιση του ακινήτου της ΟΣΚ ΑΕ στον Αγιο Μηνά. Τα εγκαίνια της έκθεσης ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πεδίου Δράσης Κόδρα και της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, αποτελούν το πρώτο βήμα. Πάντα η συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων φέρνει αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Σιμόπουλος. Μόλις ολοκληρωθεί η αποτύπωση του συγκροτήματος από τους αρχιτέκτονες, θα γίνει ο σχεδιασμός των εργασιών αναβάθμισης και ανακατασκευής των εξωτερικών όψεων και ανάδειξης της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Μηνά.

ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ / ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...