Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Διχάζουν τα τραπεζοκαθίσματα στο κέντρο της Καλαμαριάς

ΤΗΣ ΝΤΟΝΙΑΣ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ / ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ

Δεκάδες καφέ και μπαράκια έχουν κατακλείσει το άλλοτε εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς, τις οδούς Μεταμορφώσεως και Κομνηνών. Πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι εργασίες πεζοδρόμησης της Μεταμορφώσεως και της ανάπλασης της Κομνηνών, το κέντρο της Καλαμαριάς καταλαμβάνεται από δεκάδες τραπεζοκαθίσματα.

Ειδικά στη Μεταμορφώσεως, η ανάπτυξή τους είναι άναρχη και ήδη υπάρχουν αψιμαχίες μεταξύ καταστηματαρχών και ιδιοκτητών καφέ. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ενοχλούνται, διότι βλέπουν τα τραπεζοκαθίσματα να καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο στον πεζόδρομο, ακόμα και δίπλα στα παγκάκια. Οι ιδιοκτήτες των καφέ, από την άλλη, προσπαθούν να δουλέψουν.

Και στη μέση βρίσκεται ο δήμος Καλαμαριάς, ο οποίος υπόσχεται ότι θα ξεκαθαρίσει το θέμα μετά την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο βρίσκεται πια στο τελικό του στάδιο.

Εν αναμονή του μετρό

Πέρα όμως από τα τραπεζοκαθίσματα, ο εμπορικός κόσμος της Καλαμαριάς στενάζει και αυτός από την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής, πέρα από τα έργα που εκτελέστηκαν και που ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες, είναι ότι η Καλαμαριά βρίσκεται εν αναμονή του μετρό. Ενός έργου το οποίο κάποιοι δεν πιστεύουν ότι θα γίνει. Κάποιοι άλλοι το λαχταρούν, αλλά φοβούνται ότι θα πάρει πολλά χρόνια η κατασκευή του. Υπάρχουν όμως και αυτοί που θεωρούν ότι τα εργοτάξια που θα πρέπει να αναπτυχθούν στην Καλαμαριά για την κατασκευή των σταθμών του μετρό θα αποτελέσουν ταφόπλακα για την αγορά της περιοχής.

Παναγιώτης Τσίρος
Υψηλά ενοίκια, παρά την κρίση 

Οι υψηλές τιμές των ενοικίων των καταστημάτων που βρίσκονται στο κέντρο της Καλαμαριάς
αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τον εμπορικό κόσμο της περιοχής, σύμφωνα με τον καταστηματάρχη Παναγιώτη Τσίρο, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς. «Τα ενοίκια έχουν πέσει, όμως και πάλι παραμένουν πολύ υψηλά και οι τιμές τους δε συμβαδίζουν ούτε με την εποχή, ούτε με τους τζίρους της αγοράς», αναφέρει ο κ. Τσίρος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα υποδημάτων. Σχετικά με τα έργα που έγιναν στην οδό Μεταμορφώσεως, επισημαίνει ότι για να γίνει σωστή αξιολόγησή τους, θα πρέπει να περάσει ένα έτος. «Μέχρι στιγμής μας έκαναν ζημιά, αφού επί ενάμισι με δύο χρόνια η αγορά της Καλαμαριάς ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένη και δεν την επέλεγαν άνθρωποι από άλλες περιοχές», υπογραμμίζει.

Φραγκίσκος Καβαδάτος
Μέγα πρόβλημα η στάθμευση 

«Τα έργα που έγιναν στη Μεταμορφώσεως ευνόησαν και ευνοούν τις καφετερίες και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», σημειώνει ο Φραγκίσκος Καβαδάτος, που διατηρεί κατάστημα με παιδικά παπούτσια στην οδό Μεταμορφώσεως. Υπογραμμίζει, πάντως, ότι μεγάλο πρόβλημα για το κέντρο της Καλαμαριάς, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους καταστηματάρχες και τους επισκέπτες, αποτελεί το θέμα της στάθμευσης. «Ενας άνθρωπος που δε μένει στην Καλαμαριά δύσκολα θα ξεκινήσει να έρθει για ψώνια στην αγορά, διότι γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα δυσκολευτεί να παρκάρει. Καλώς ή κακώς ο κόσμος δε χρησιμοποιεί το υπόγειο πάρκινγκ», αναφέρει ο κ. Καβαδάτος και προσθέτει: «Αν μέσα σε όλα αυτά προστεθεί το γεγονός ότι υπάρχει οικονομική κρίση και γενικευμένη δυσκολία όλων μας, τότε είναι ξεκάθαρο ότι ζοριζόμαστε».

Ιορδάνης Χρυσονίδης
Δεν υπάρχουν θέσεις δικύκλων 

«Η ανάπλαση της οδού Μεταμορφώσεως έχει κάνει μεγάλο κακό στην αγορά και στα καταστήματά της. Οι πελάτες μας δεν μπορούν να σταθμεύσουν για λίγα λεπτά για να ψωνίσουν, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, και αυτό αποτελεί για μας μεγάλο πρόβλημα», σημειώνει ο Ιορδάνης Χρυσονίδης, ο οποίος διατηρεί ψητοπωλείο. Υπογραμμίζει ότι τελικά τα πεζοδρόμια και στις δύο πλευρές της Μεταμορφώσεως μετά τις εργασίες που έγιναν μίκρυναν, αφού στη μέση του δρόμου δημιουργήθηκε πάρκο. «Δε μιλάμε δηλαδή για πεζόδρομο, αλλά για πάρκο. Επιπλέον, δε δημιουργήθηκαν επαρκείς διαβάσεις για τους πεζούς, ενώ υπάρχουν και άλλα σημαντικά προβλήματα. Για παράδειγμα, δεν προβλέφθηκαν ειδικοί χώροι για τα δίκυκλα, για τα οποία πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει ειδική μέριμνα. Και για όσους δουλεύουμε με πακέτα αυτό είναι μεγάλο ζήτημα», αναφέρει ο κ. Χρυσονίδης.

Λάμπης Ευθαλίδης
Καφέ που φυτοζωούν

«Είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα και να πούμε αν η ανάπλαση που έγινε στην περιοχή βοήθησε ή όχι το κέντρο της Καλαμαριάς. Πάντως όλο το καλοκαίρι δε δουλέψαμε, εξαιτίας των έργων. Ο κόσμος ήταν δύσκολο να προσεγγίσει τον πεζόδρομο και να καθίσει να απολαύσει έναν καφέ ή ένα ποτό, αφού υπήρχε σκόνη και θόρυβος. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει από εδώ και πέρα», σημειώνει ο Λάμπης Ευθαλίδης, ο οποίος δουλεύει σε καφέ - μπαρ επί του πεζόδρομου της Κομνηνών. Λέει πάντως ότι πλέον η Καλαμαριά δουλεύει με τον κόσμο της γειτονιάς, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε σημείο προσέλκυσης ανθρώπων από όλη τη Θεσσαλονίκη. «Η δουλειά έχει πέσει. Κι ενώ κάποτε υπήρχαν πέντε καφέ στην περιοχή, σήμερα έχουν γίνει 25, τα οποία φυτοζωούν», καταλήγει.

Νίκη Μικροπούλου 
Το εμπορικό κέντρο πέθανε 

«Οσα έργα κι αν γίνουν, είναι δύσκολο να βοηθήσουν ουσιαστικά την αγορά, αφού το κύριο και βασικό πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Δυστυχώς, το εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς πέθανε, και σ' αυτό έπαιξε ρόλο και το εμπορικό κέντρο που έγινε στην ανατολική Θεσσαλονίκη», σημειώνει η μανάβισσα Νίκη Μικροπούλου. Προσθέτει ότι ο κόσμος είτε δεν έχει λεφτά είτε αν έχει τα κρατάει. «Παλιά κάποιος που έβγαζε δέκα έτρωγε τα οκτώ και έλεγε ότι θα ξαναβγάλει δέκα. Σήμερα τα κρατάει, διότι δεν ξέρει αν θα μπορέσει να τα ξαναβγάλει», λέει η κ. Μικροπούλου. Η ίδια άλλωστε εκφράζει το φόβο της για το τι θα συμβεί στην Καλαμαριά, όταν αναπτυχθούν τα εργοτάξια του μετρό. «Φοβάμαι μήπως με τα έργα έρθει το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά της Καλαμαριάς», καταλήγει.

Γιώργος Αθανασιάδης
Στένεψαν τα πεζοδρόμια

«Αντί για έναν όμορφο πεζόδρομο, τον οποίο θα χαίρονταν όλοι οι πεζοί, αφού θα μπορούσαν να κάνουν βόλτα και παράλληλα να βλέπουν βιτρίνες και να ψωνίζουν, στη Μεταμορφώσεως έγινε πάρκο και τα πεζοδρόμια στένεψαν. Και τελικά δεν έχουμε ούτε θέσεις στάθμευσης ούτε πεζόδρομο, ενώ η Καλαμαριά κόπηκε στη μέση, αφού καταργήθηκε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας», περιγράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα καλλυντικών. Προσθέτει ότι από την ανάπλαση της Μεταμορφώσεως τα εμπορικά καταστήματα έπαθαν ζημιά, ενώ αντίθετα τα καφέ και γενικότερα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος γνωρίζουν μέρες... δόξας. «Η Μεταμορφώσεως έχει γεμίσει με τραπεζάκια παντού. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αρκετά σημεία, ώστε οι πεζοί να μπορούν να διασχίζουν κάθετα τη Μεταμορφώσεως», καταλήγει ο κ. Αθανασιάδης.

Χάρης Χριστοφορίδης
Ανεπανόρθωτη ζημιά

«Τα έργα καθυστέρησαν πάρα πολύ και η αγορά της Καλαμαριάς, λόγω της κρίσης σε συνδυασμό με τα έργα, υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά», περιγράφει ο Χάρης Χριστοφορίδης, ο οποίος διατηρεί επί της Μεταμορφώσεως κατάστημα με λευκά είδη. Προσθέτει ότι πρόβλημα δεν υπήρχε μόνο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων, αλλά ακόμα και σήμερα, αφού, όπως τονίζει, η κατάργηση της στάθμευσης στη Μεταμορφώσεως επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της αγοράς. Λέει ακόμα ότι ήδη υπάρχουν αψιμαχίες και διαμάχες μεταξύ γειτόνων, αφού από τη μια οι έμποροι προσπαθούν να έχουν ελεύθερο χώρο έξω από το μαγαζί τους, ενώ οι ιδιοκτήτες καφέ προσπαθούν να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα οπουδήποτε. «Ο δήμος λέει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το έργο και ότι η κατάσταση θα διορθωθεί. Ομως, όπως ξέρουμε στην Ελλάδα, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», καταλήγει.

Λάζαρος Μουρατίδης
Καλή σκέψη, λάθος εκτέλεση 

«Ο πεζόδρομος είναι όμορφος, όμως θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί εντελώς διαφορετικά, ώστε να διευκολύνει την εμπορική κίνηση στην Καλαμαριά. Δυστυχώς δεν τη διευκόλυνε. Πριν από την ανάπλαση, το πεζοδρόμιο ήταν πιο φαρδύ. Σήμερα, που τα έργα έχουν ολοκληρωθεί, είναι πιο στενό. Η σκέψη ήταν καλή, δεν ισχύει όμως το ίδιο με την εκτέλεση του έργου. Αντί να δημιουργηθεί πεζόδρομος, δημιουργήθηκε πάρκο», περιγράφει ο Λάζαρος Μουρατίδης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα υποδημάτων. Ο κ. Μουρατίδης προσθέτει ότι τελικά η Μεταμορφώσεως... μεταμορφώθηκε σε ιδανική πιάτσα για τα καφέ, τα οποία εξαπλώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς. Επισημαίνει επίσης ότι η καθαριότητα δεν ήταν και εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική. «Παρά τα ακριβά δημοτικά τέλη, το πεζοδρόμιο έξω από τα καταστήματά μας το σκουπίζουμε εμείς», καταλήγει ο κ. Μουρατίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...