Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: 33 ληστείες σε 8 μήνες εις βάρος ηλικιωμένων!


ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ / ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η 87χρονη Δέσποινα Δ. «πλήρωσε» με τη ζωή της τη συνήθεια να βγάζει την αγαπημένη της καρέκλα στην πυλωτή της οικοδομής και να κάθεται εκεί για να δροσιστεί, αφήνοντας μισάνοιχτη την πόρτα του διαμερίσματός της, στην Ανω Πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αυτό το «λάθος» φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε ο άγνωστος, που τη δολοφόνησε πριν από μερικές ημέρες, χτυπώντας την αλύπητα με γροθιές και κλοτσιές.

Η ζωή της «κοστολογήθηκε» στα 600 ευρώ, το χρηματικό ποσό που βρήκε τελικά μέσα στο διαμέρισμα ο δράστης, αφήνοντας πίσω του νεκρή την 87χρονη γυναίκα. Χτυπημένοι μέχρι θανάτου μέσα στα σπίτια τους βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες δύο ηλικιωμένοι, που έπεσαν θύματα ληστείας, ενώ άλλοι δύο πέθαναν από ασφυξία, όταν οι δράστες τους φίμωσαν και τους εγκατέλειψαν αβοήθητους. Τα περιστατικά ληστειών σε βάρος ατόμων μεγάλης ηλικίας, με ορισμένα από αυτά να καταλήγουν σε δολοφονίες, είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί «πονοκέφαλο» στην ΕΛΑΣ, καθώς ηλικιωμένοι και υπερήλικες είναι η πλέον ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού.

Εύκολοι «στόχοι»

Μόνον από την αρχή του χρόνου στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν ληστείες σε βάρος 33 ηλικιωμένων ατόμων, ηλικίας από 62 έως και 98 ετών, οι τέσσερις από τις οποίες κατέληξαν σε δολοφονίες. Συντάξεις, μικροοικονομίες, κοσμήματα και κειμήλια που μπορεί να φυλάνε στα σπίτια τους πολλοί ηλικιωμένοι τους καθιστούν εύκολους «στόχους», αφού είναι πολύ δύσκολο να αντιδράσουν λόγω ηλικίας. Οι δράστες δε διστάζουν να δέσουν, να φιμώσουν, ακόμη και να ξυλοκοπήσουν αλύπητα τα θύματα, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν την «πολύτιμη» λεία, που σε μερικές περιπτώσεις ανέρχεται σε... ελάχιστα ευρώ. Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, από τους συνολικά 33 ηλικιωμένους που έπεσαν θύματα ληστείας το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος της φετινής χρονιάς, τα 23 ήταν ηλικιωμένες γυναίκες που ζούσαν μόνες, τα 8 άντρες, ενώ μία ληστεία σημειώθηκε σε βάρος ζευγαριού. Αξιωματικοί επισημαίνουν πως στις περιπτώσεις δολοφονιών με κίνητρο τη ληστεία οι δράστες συνήθως επιτίθονται με αγριότητα στα θύματά τους, καθώς ο χρόνος «τρέχει» εναντίον τους. «Βλέπουμε πως οι δράστες επιλέγουν ηλικιωμένους, γιατί είναι πιο ευάλωτοι, ζουν μόνοι, δεν προβάλλουν αντίσταση και συνήθως είναι εύπιστοι, με αποτέλεσμα να ανοίγουν εύκολα την πόρτα τους σε άγνωστα άτομα», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος.

Ηταν γειτόνισσες και

σχεδόν συνομήλικες

Στις δύο από τις ληστείες που κατέληξαν σε δολοφονίες, τα θύματα, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛΑΣ, ήταν ηλικιωμένες γυναίκες που ζούσαν μόνες, σχεδόν συνομήλικες και γειτόνισσες επί χρόνια στην περιοχή της Α. Πόλης.

Οι κάτοικοι της περιοχής τις γνώριζαν και τις δύο, και οι άγριες δολοφονίες τους με τα πολλά κοινά στοιχεία και με διαφορά μερικούς μήνες η μία από την άλλη ήταν κάτι που συγκλόνισε συγγενείς, φίλους και γείτονες. Το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι η αποτρόπαιη δολοφονία στα τέλη Αυγούστου της 87χρονης Δέσποινας Δ. μέσα στο σπίτι της, στην οδό Κλαυδιανού. Η ηλικιωμένη γυναίκα χτυπήθηκε αλύπητα από άγνωστο δράστη, που πιθανότατα την είχε παρακολουθήσει και γνώριζε πως άφηνε ανοιχτή την πόρτα του διαμερίσματός της. Μάλιστα, το πιθανότερο είναι πως ο δράστης την κλοτσούσε ακόμη κι όταν έπεσε στο πάτωμα, προσπαθώντας να την αναγκάσει να του υποδείξει το σημείο όπου έκρυβε τα χρήματά της. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν χαρακτηριστικά πως η άτυχη γυναίκα αισθανόταν ασφάλεια, γιατί ζούσε σε μία οικοδομή με συγγενικά της πρόσωπα και ίσως γι' αυτό αρνούνταν να εγκαταλείψει συνήθειες του παρελθόντος, όταν οι άνθρωποι άφηναν ανοιχτές τις πόρτες τους χωρίς να φοβούνται τίποτα.

Στις αρχές του χρόνου, και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο, μία ακόμη ηλικιωμένη γυναίκα, σχεδόν στην ίδια περιοχή, έπεσε θύμα δολοφονίας κατά τη διάρκεια ληστείας μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Στην περίπτωση αυτήν, η 85χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από ασφυξία, καθώς ο δράστης τη φίμωσε και την εγκατέλειψε αβοήθητη, αφού προηγουμένως άρπαξε... 30 ευρώ, δύο δαχτυλίδια και μία αλυσίδα. Από πληροφορίες προκύπτει πως το θύμα συνήθιζε να αφήνει ανοιχτό κάποιο από τα παράθυρα του σπιτιού και από εκεί εικάζεται ότι μπήκε και ο δράστης που της στέρησε τη ζωή. Μάλιστα, και στις δύο υποθέσεις οι αστυνομικοί στρέφουν τις υποψίες τους σε άτομα που πιθανότατα δε γνώριζαν οι ηλικιωμένες, τα οποία χρειάζονταν άμεσα χρήματα κι έψαχναν για εύκολους στόχους, προκειμένου να εξασφαλίσουν έστω και μερικά ευρώ ή κάποια κοσμήματα που θα μπορούσαν να πουλήσουν.

Κοινό στοιχείο οι οικιακές βοηθοί

Στις άλλες δύο δολοφονίες, ηλικιωμένων αντρών -οι οποίες έχουν ήδη εξιχνιαστεί από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης- το κοινό στοιχείο ήταν, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η εμπλοκή των οικιακών τους βοηθών, οι οποίες γνώριζαν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των θυμάτων. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ένας 65χρονος συνταξιούχος της ΔΕΗ δέχτηκε επίθεση από δύο αλλοδαπούς, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του, ελάχιστα λεπτά αφότου το σχολικό λεωφορείο παρέλαβε το γιο του. Οι φερόμενοι ως δράστες τον οδήγησαν στο υπόγειο της πολυκατοικίας όπου διέμενε και εκεί τον χτύπησαν, τον έδεσαν και τον φίμωσαν, με αποτέλεσμα ο 65χρονος να βρει μαρτυρικό θάνατο από ασφυξία. Στη συνέχεια, ανέβηκαν στο διαμέρισμά του, καθώς είχαν πληροφορίες ότι ο συνταξιούχος είχε πρόσφατα «σηκώσει» από τράπεζα 200.000 ευρώ, και επιτέθηκαν στη σύζυγό του, την οποία και τραυμάτισαν. Ωστόσο, φαίνεται πως οι φωνές της τους χάλασαν τα σχέδια και έφυγαν αρπάζοντας 3.000 ευρώ και όχι το... θησαυρό που περίμεναν.

Η οικιακή βοηθός συνελήφθη και για τη δολοφονία ενός 72χρονου άντρα στην περιοχή της Βασ. Γεωργίου, στα μέσα Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτήν, ο ηλικιωμένος άντρας είχε βρεθεί δεμένος χειροπόδαρα στο διαμέρισμά του, χτυπημένος μέχρι θανάτου, με τραύματα κυρίως στο κεφάλι. Οι αστυνομικοί από τη αρχή είχαν θεωρήσει ως κίνητρο τη ληστεία, ενώ είχαν στρέψει τις έρευνές τους σε άτομα που γνώριζαν τον ηλικιωμένο, καθώς η πόρτα εισόδου δεν είχε ίχνη παραβίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 53χρονη οικιακή βοηθός από τη Γεωργία είχε φροντίσει να δημιουργήσει και άλλοθι, καθώς πήγε σε αστυνομικό τμήμα της... Αθήνας και κατήγγειλε πως είχε πέσει θύμα απαγωγής! Η ίδια φέρεται να ανέφερε στους αστυνομικούς πως τα άτομα που σκότωσαν τον ηλικιωμένο άντρα την απήγαγαν και, αφού της... έβγαλαν εισιτήριο, την ανάγκασαν να ταξιδέψει με το τρένο από τη Θεσσαλονίκη στην πρωτεύουσα. Μάλιστα, φέρεται να είπε, ακόμη, πως η ίδια δεν είχε καμία συμμετοχή στο έγκλημα, καθώς οι δράστες την είχαν κλειδώσει σε ένα δωμάτιο του σπιτιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...