Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Στην κυκλοφορία ο κάθετος άξονας Κομοτηνή-Νυμφαία

Στην κυκλοφορία δόθηκε σήμερα ο κάθετος άξονας 75 της Εγνατίας Οδού «Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα» μήκους 17 χλμ περίπου, ο οποίος δια μέσου του βελτιωμένου υφιστάμενου οδικού δικτύου της περιοχής συνδέεται με την Κομοτηνή και την Εγνατία Οδό.

Ο άξονας αποτελεί μέρος του Πανευρωπαϊκού Άξονα ΙΧ και συνδέει την Εγνατία Οδό με το συνοριακό σταθμό Μάκαζα (Βουλγαρία) και το κύριο οδικό δίκτυο της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ολοκλήρωση της κατασκευής του άξονα αποτελεί έργο προτεραιότητας σε εθνικό επίπεδο καθώς συμβάλλει στη σύνδεση της Βόρειας Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες και στην αύξηση της προσπελασιμότητας των περιοχών που διατρέχει ενισχύοντας την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική στον τομέα των μεταφορών.

Όπως αναφέρει η Εγνατία Οδός, η βούληση υλοποίησης του Άξονα εκφράσθηκε μέσω της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας και Βουλγαρίας το οποίο καθόρισε για όλον τον άξονα, τόσο σε Ελληνικό όσο και Βουλγαρικό έδαφος, τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της οδού, όπως τυπική διατομή (πλάτους 7,5μ./10,5μ.) και ταχύτητα μελέτης 80 km/h. Το τμήμα του άξονα που αποδίδεται στην κυκλοφορία περιλαμβάνει 2 Ισόπεδους Κόμβους, 3 τεχνικά κάτω διαβάσεων και 5 Σήραγγες συνολικού μήκους 1,75 χλμ. Το μεγαλύτερο μέρους του τμήματος διασχίζει ορεινό ανάγλυφο με αποτέλεσμα την κατασκευή δεκάδων υψηλών ορυγμάτων και επιχωμάτων.

Το κόστος κατασκευής του τμήματος αυτού ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ, ενώ χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π./ΟΑΛΑΑ του Γ΄ΚΠΣ και στα πλαίσια του ΕΠ/Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας του ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...