Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Σε δίκη έμπορος και εκτελωνιστής για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ

Παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, τι αναφέρει το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών. Απαλλάχθηκαν πέντε τελωνειακοί


του Μάρκου Γεωργίου

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν ένας εκτελωνιστής κι ένας έμπορος για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, σύμφωνα  με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.

Το δικαστικό συμβούλιο, με το ίδιο βούλευμα, απαλλάσσει πέντε τελωνειακούς οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση διατάσσοντας την επιστροφή των χρηματικών εγγυήσεων που κατέβαλαν στη λήξη της κύριας ανάκριση για να αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο έμπορος μέσω του εκτελωνιστή φέρεται ότι πέτυχε επιστροφή ΦΠΑ, ύψους 193.359.894 δραχμών (567.377 ευρώ), από την Ι' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης για εξαγωγές ακριβού φωτογραφικού χαρτιού που στην πραγματικότητα ήταν απλό απόχαρτο, ευτελούς αξίας. Κατηγορούνται αντίστοιχα για «ηθική αυτουργία» και για «πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου», σε βαθμό κακουργήματος.

Οι εικονικές εξαγωγές του φωτογραφικού χαρτιού πραγματοποιήθηκαν τη χρονική περίοδο 1998-1999 και οι κατηγορούμενοι εμφάνιζαν εικονικά τιμολόγια με ψευδείς  διασαφηνίσεις στην Ι΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, για την επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, αναφέρεται για τον έμπορο ότι «κατόρθωσε τα έγγραφα εξαγωγής να είναι τέτοια που να πείθουν τους υπαλλήλους του τελωνείου εξαγωγής ότι εξάγει φωτογραφικό χαρτί ενώ τα έγγραφα που συνόδευαν το εμπόρευμα στη Βουλγαρία να πείθουν τους Βούλγαρους τελωνειακούς ότι εξήγε από την Ελλάδα απλό χαρτί».

Και για τον εκτελωνιστή ότι «συμπλήρωνε διασαφηνίσεις ότι προϊόν που εκτελωνίζεται είναι φωτογραφικό χαρτί συνοδεύοντας με σχετικά τιμολόγια». Οικονομικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών που διενήργησε την έρευνα για την εμπλοκή πέντε τελωνειακών του Δ' Τελωνείου Θεσσαλονίκης δεν καταλόγισε δόλο στη «ψευδή βεβαίωση» αλλά πειθαρχικώς ελεγκτέα αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...