Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Οδηγός του ΟΑΣΘ κατέβασε μαθητές επειδή ήταν υπεράριθμοι

Mercedes-Benz Citaro O530G bus of Thesalloniki...
 (Photo credit: Wikipedia)

Ελεγκτής έκοψε πρόστιμα γιατί δεν είχαν μαζί το εκπτωτικό πάσο τους


Του Νίκου Φωτόπουλου / efsyn.gr

Την ώρα που το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών παραμένει άλυτο στη Θεσσαλονίκη, οδηγός του ΟΑΣΘ κατέβασε από το λεωφορείο παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο τους γιατί ήταν, λέει, υπεράριθμοι! Σε άλλο περιστατικό στον Δρυμό, ελεγκτής μοίρασε πρόστιμα σε ανηλίκους γιατί δεν είχαν μαζί τους το πάσο τους…

Οι μαθητές απομακρυσμένων περιοχών, μετά την παύση της μεταφοράς τους από μισθωμένα τουριστικά λεωφορεία, επιλέγουν πλέον να μετακινούνται με λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Προχθές, ωστόσο, σημειώθηκε ένα απίθανο περιστατικό το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν δεκάδες παιδιά. Ομάδα μαθητών από το σχολείο του Τριλόφου επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ της γραμμής Σχολαρίου προκειμένου να πάνε στο σχολείο τους. Στη διαδρομή όμως ο οδηγός διαπίστωσε ότι ο αριθμός των μαθητών ξεπερνούσε τον επιτρεπόμενο από τον νόμο αριθμό επιβατών στο λεωφορείο. Σταμάτησε επιτόπου το όχημα και κατέβασε από αυτό τους υπεράριθμους μαθητές. Το δρομολόγιο συνεχίστηκε, όμως αρκετοί μαθητές έφτασαν στο σχολείο με τα πόδια.

«Ο οδηγός δεν είχε άλλη επιλογή. Αν συνέβαινε κάποιο ατύχημα, θα πήγαινε στη φυλακή. Δεν ευθύνεται ο ΟΑΣΘ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουμε τους μαθητές, συζητήσαμε με τους ίδιους και με τους καθηγητές τους και θα προσθέσουμε δρομολόγια τις ώρες αιχμής. Μην ξεχνάτε ότι ο στόλος μας είναι περιορισμένος» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης.

Εξαλλος με την αντιμετώπιση των παιδιών από τους υπευθύνους του οργανισμού, ο δήμαρχος της περιοχής, Θόδωρος Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε χθες ότι θα καταθέσει μήνυση, διότι τα παιδιά κινδύνευσαν αναγκαζόμενα να περπατήσουν μια απόσταση πέντε χιλιομέτρων με τα πόδια. Σύμφωνα, δε, με μια άλλη καταγγελία που ερευνάται από τον ΟΑΣΘ, μαθητές που πήγαιναν στο σχολείο τους στον Δρυμό έγιναν στόχος ελεγκτή του οργανισμού, που τους έκοψε πρόστιμα γιατί δεν είχαν μαζί το εκπτωτικό πάσο τους.

Ξέχασαν τον ρατσιστή

«Κάτι δεν πάει καλά…» στον ΟΑΣΘ. Αυτό προκύπτει από την καταγγελία ομάδας δικηγόρων που χειρίζεται υπόθεση ρατσιστικής επίθεσης σε βάρος δύο αλλοδαπών επιβατών, με κατηγορούμενο οδηγό του οργανισμού, τον περασμένο Απρίλιο. Ενώ όμως η Εισαγγελία αντέδρασε αμέσως μετά την αποκάλυψη, παραπέμποντας τον φερόμενο ως δράστη σε δίκη στις 24 Φεβρουαρίου 2014, η διοίκηση του ΟΑΣΘ φαίνεται ότι «ξέχασε» την υπόθεση καθώς ακόμη δεν έχει ελέγξει πειθαρχικά τον οδηγό.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων οι δικηγόροι της οργάνωσης «Αμεση Πράξη κατά της Ρατσιστικής Βίας»: «Αποστείλαμε επιστολή στον ΟΑΣΘ περί της υπόθεσης του οδηγού του, διαμαρτυρόμενοι για την αναστολή κίνησης της πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον του. Δηλαδή για το ότι δεν έχει τιμωρηθεί με κανέναν τρόπο από τον ΟΑΣΘ ο οδηγός εναντίον του οποίου εκκρεμεί αυτή η σοβαρότατη κατηγορία. Δεν γνωρίζουμε εάν του άλλαξαν έστω δρομολόγιο».

Σύμφωνα με την καταγγελία επιβάτισσας: «Στη στάση Ρήγα Φεραίου 1, από την πίσω πόρτα του λεωφορείου επιβιβάστηκαν επιβάτες, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι αλλοδαπών. Οι επιβάτες, πριν προλάβουν να φτάσουν στο μηχάνημα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων, πετάχτηκαν έξω από τον οδηγό, ο οποίος ακινητοποίησε το λεωφορείο και πήγε ο ίδιος από την εξωτερική πλευρά του οχήματος αναγκάζοντάς τους να βγουν. Αυτοί έκπληκτοι τον κοίταξαν και ο ένας απ’ αυτούς τον ρώτησε “γιατί” στα ελληνικά. Ο οδηγός απάντησε με ιδιαίτερη επιθετικότητα “είμαι ο οδηγός και έχω το δικαίωμα να σας κάνω έλεγχο και να σας κατεβάσω κάτω γιατί δεν έχετε εισιτήρια”», κατήγγειλε η επιβάτισσα, προσθέτοντας πως κανείς από όσους είχαν επιβιβαστεί δεν πρόλαβε να κόψει εισιτήριο, όπως και οι δύο αλλοδαποί.

Το επεισόδιο όμως, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, είχε συνέχεια εντός του λεωφορείου. Ο οδηγός ακούγοντας το σούσουρο που δημιουργήθηκε ακινητοποίησε πάλι το λεωφορείο και ζήτησε τον λόγο. «Εχει κανείς πρόβλημα; Να έρθει εδώ και να μου το πει τώρα», είπε και όταν άκουσε σχόλια περί φασιστικής συμπεριφοράς ξεσπάθωσε. «Ε ναι ρε! Είμαι χρυσαυγίτης! Τρέχει κάτι;». Μάλιστα έδειξε σε όλους τους επιβάτες του λεωφορείου το μενταγιόν που φορούσε με το σήμα της Χ.Α., ενώ μετέφερε ότι έχει και σχετικό τατουάζ στο μπράτσο. Στο επεισόδιο δόθηκε τέλος ύστερα από παρέμβαση ηλικιωμένου επιβάτη, ο οποίος συνέστησε στον οδηγό να κάνει τη δουλειά του.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...