Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η Πολιτιστική Γειτονιά των Συκεών

English: Municipality of en:Sykies, Thessaloni...Image via WikipediaΠροχωράει η υλοποίηση και της νέας φάσης του έργου ανάπλασης της Πολιτιστικής Γειτονιάς των Συκεών. Mε απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιου Σώκου, εγκρίθηκε ποσό 1.813.181 ευρώ, το οποίο θα δοθεί για την κατασκευή του έργου που έχει τίτλο «Ανάπλαση της πολιτιστικής γειτονιάς - Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, επικατασκευαστικές εργασίες αποκατάστασης κτισμάτων και βυζαντινών τειχών Θεσσαλονίκης».
Το έργο είναι ενταγμένο στο χρηματοδοτικό μέσο «Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος 2004 - 2009» από το δήμο Νεάπολης - Συκεών.
Η Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Συκεών αποτελεί μια συνεχή και άμεση μαρτυρία της ιστορίας της πόλης από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι την προσφυγική εγκατάσταση.
Η πρώτη φάση του έργου εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2000-2006 και ολοκληρώθηκε το 2009. Μεταξύ άλλων, έγιναν εργασίες υποδομής ηλεκτρομηχανολογικών έργων και μία σειρά από επισκευαστικές εργασίες αποκατάστασης κτισμάτων.
Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, θα γίνει η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου (υπαίθριου χώρου) της Πολιτιστικής Γειτονιάς του δήμου Συκεών συνολικού εμβαδού 13.800 τ.μ. Επίσης, προβλέπεται η συνέχιση των επισκευαστικών εργασιών με στόχο την αποκατάσταση επτά κτισμάτων και τη διαμόρφωση στους χώρους αυτούς εργαστηρίων αγγειοπλαστικής, φωτογραφίας και μουσικών οργάνων, καθώς και του κέντρου νεότητας και του Μουσείου Προσφύγων, που θα υλοποιηθούν από το δήμο Συκεών. Στο πλαίσιο του έργου, θα γίνει και η συντήρηση τμήματος των βυζαντινών τειχών της Θεσσαλονίκης σε μήκος 400 μ. Οι εργασίες αυτές θα υλοποιηθούν από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Το έργο θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, καθότι προσεγγίζει με καινοτόμο ματιά τη διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς, τη διατήρηση της λαϊκής αρχιτεκτονικής και δημιουργεί ένα νέο πόλο πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...