Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Σταματούν προσωρινά τα έργα στο Μετρό Θεσσαλονίκης για την απομάκρυνση αρχαίων


Σταματούν προσωρινά οι εργασίες απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μητροπολιτικού Σιδηροδρομικού Θεσσαλονίκης με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε... το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού (24 Ιανουαρίου 2013), που προέβλεπε την απόσπαση των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και την αποδόμηση άλλων που έχουν αποκαλυφθεί στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Στην αίτησή του, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε πως η υπουργική απόφαση παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και είναι αντίθετη στην αρχαιολογική νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος στην αίτηση υποστηρίζει πως η απόφαση δεν είναι νόμιμη καθώς «πάσχει από έλλειψη επαρκούς, ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας», ζήτησε παράλληλα από το ΣτΕ να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, έτσι ώστε η επίμαχη απόφαση να μην εφαρμοστεί.

Ακόμη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης τονίζει ότι πριν την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης δεν υπήρχε, μολονότι αυτό ήταν αναγκαίο, εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν χωρίς καν να έχουν επισκεφθεί τους χώρους του Μετρό.

Υπενθυμίζεται ότι στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες του 4ου αιώνα και των πρωτοβυζαντινών χρόνων (6ος - 7ος αιώνας).

Συγκεκριμένα, σε βάθος 6 μέτρων και σε έκταση περίπου 1.600 τετραγωνικών μέτρων αποκαλύφθηκε μια πόλη με μεγάλους κεντρικούς δρόμους, δημόσιους χώρους και ιστάμενα κτήρια. Σε μήκος 77 μέτρων ήρθε στο φως ο κύριος οδικός άξονας της Θεσσαλονίκης (decumanus maximus), στρωμένος με μάρμαρα στην αρχική του κατασκευή και με ορθογώνιες λίθινες πλάκες.

Τα έργα θα σταματήσουν προσωρινά έως ότου εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...