Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ελληνογερμανική συνάντηση στον Λευκό Πύργο

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί και το 2012 η νέα Ελληνογερμανική Συνάντηση (3η κατά σειρά) έπειτα από πρόταση του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων της πόλης, αλλά και προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί η συνεργασία που ξεκίνησε με την φετινή 2η Συνάντηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης «Polis 2011”.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό η 4η Ελληνογερμανική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το 2013 στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας.

Σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης Ελληνογερμανικής Συνάντησης στη Θεσσαλονίκη συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις και ο τρόπος για μια στενότερη, πιο αποτελεσματική και εποικοδομητική συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία μιας διμερούς επιτροπής που θα απαρτίζεται από Έλληνες και Γερμανούς αιρετούς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και θα τελεί υπό το γερμανικό τμήμα του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Κοινοτήτων.

Η διμερής επιτροπή θα ασχοληθεί με θέματα όπως οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία, οικολογία και αειφόρος ανάπτυξη, παράκτια αστική συγκοινωνία, διαχείριση Λιμένων και περιαστικών Δασών, ιαματικά λουτρά, ανταλλαγή εξειδικευμένου προσωπικού, επαγγελματική κατάρτιση και δια βίου εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε να υπάρξει περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των ΟΤΑ Ελλάδας και Γερμανίας σε πολλαπλά επίπεδα και να προχωρήσουν οι αδελφοποιήσεις γερμανικών πόλεων με ελληνικές.

Παρόντες στη σύσκεψη που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο με οικοδεσπότη το Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ήταν από γερμανικής πλευράς ο Δήμαρχος Σβαμπις-Χαλ και εκπρόσωπος Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, Χέρμαν Τζόζεφ Πελγκριν, ο Δήμαρχος Λάουφ, Μπένεντικτ Μπίσπινγκ, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλβ, Χέλμουτ Ρίγκερ και ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Χέλσερ Ομπερμάιερ. Επίσης παρών στη σύσκεψη, εκτός από τον Γιάννη Μπουτάρη ήταν από ελληνικής πλευράς και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αθήνας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) Νικόλας Βαφειάδης, ενώ παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της 2ης Ελληνογερμανικής Συνάντησης (DGV II) στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Ν. Γερμανός» αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ομογενών που μεγαλουργούν στη Γερμανία και άλλες χώρες επειδή τα υπάρχοντα συστήματα το επιτρέπουν, τόνισε ότι αναγκαίος και βασικός όρος για την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας είναι να αλλάξει το σύστημα και η νοοτροπία με την οποία λειτουργεί το ελληνικό κράτος.

Εξέφρασε θετικά σχόλια για το γερμανικό μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επικεντρώνεται στις ανάγκες του πολίτη και ανακοίνωσε ότι ως Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ θα εισηγηθεί προς τα μέλή της να εφαρμόσουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία που προσφέρει.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, επισήμανε ο Γιάννης Μπουτάρης, «θα κάνει το παν στην επόμενη Ελληνογερμανική Συνάντηση να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στους τομείς της συνεργασίας που θα προκύψουν, όσο και στον τομέα των αδελφοποιημένων πόλεων της Κολωνίας και της Λειψίας που έχουν παραμείνει ως τώρα μόνο στα χαρτιά».

Την Πέμπτη το βράδυ ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης συναντήθηκε στο χώρο της “Polis 2011” με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κατόπιν παράκλησης της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, καθώς και με αιρετούς παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Γερμανίας.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίηση του για την παρουσία ενός στελέχους της γερμανικής κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από την διάθεση συνεργασίας της γερμανικής πλευράς. Θα εκμεταλλευθεί προς το συμφέρον των δημοτών του, εκτός από την οικονομική βοήθεια που προσφέρεται στη χώρα μας, την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει η Γερμανία σε διάφορους τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...