Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Σέρρες: Αντιπαράθεση για το ''Μεχμέτ Μπέη'' τζαμί!

Αντιπαράθεση μεταξύ περιφερειακών συμβούλων σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στη συζήτηση για την σύνταξη γεωτεχνικής μελέτης για το Μεχμέτ Μπέη Τζαμί στις Σέρρες...

Η σχετική εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, ανέφερε ότι στόχος του έργου είναι η διερεύνηση των προβλημάτων παθολογίας του κτιρίου ώστε να εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης από την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας και να προταθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Ο περιφερειακός σύμβουλος, Κώστας Μπούμπας από την παράταξη του Κυριάκου Βελόπουλου, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο θέμα κρύβει κινδύνους που αφορούν την επαναλειτουργία του χώρου ως σημείου λατρείας. Ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος τόνισε ότι η συγκεκριμένη λογική μας έχει εκθέσει στο παρελθόν και πρότεινε να μπουν σε ένα πακέτο συμφωνίας τα μνημεία χριστιανικού πολιτισμού στην Τουρκία που πρέπει να διασωθούν μαζί με τα μουσουλμανικά μνημεία στην Ελλάδα.

Για εξτρεμιστικές απόψεις από την πλευρά του κ. Μπούμπα έκανε λόγο ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης του Μάρκου Μπόλαρη, Χρήστος Βουλγαρίδης ενώ ο κ. Μπούμπας του ζήτησε να ανακαλέσει. Τελικά το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Σημειώνεται ότι το τέμενος κτίστηκε το 1492-1493 από τον Μεχμέτ Μπέη και είναι το αρχαιότερο σωζόμενο τέμενος των Σερρών και ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα τεμένη στη Βαλκανική.

Πρόσφατα ο Δήμος Σερρών ολοκλήρωσε την πράξη εφαρμογής επέκτασης ρυμοτομικού σχεδίου Σερρών με την οποία απελευθερώθηκαν όσες εκτάσεις ήταν ακόμη ιδιοκτησίες. Σειρά εργασιών ενταγμένων στο Β΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης στερέωσαν τη θολοδομία του προστώου η οποία είχε καταρρεύσει και παρουσίαζε προβλήματα επικινδυνότητας. Το 2008 στο πλαίσιο εκπόνησης μελετών ωρίμανσης εκπονήθηκε αρχιτεκτονική αποτύπωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...