Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ροκ όπερα για τον «Μέγα Αλέξανδρο» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Πόσο ...ροκ ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος; Με βάση αυτό το ερώτημα ο σκηνοθέτης Κώστας Αθυρίδης στήνει μια ροκ όπερα υπό τον τίτλο «Alexander», η οποία  παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 29 Μαρτίου.

Ο αγγλικός στίχος, η «μεγάλη ιδέα» του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το σύνολο σχεδόν της ροκ μουσικής σκηνής της πόλης συνυπάρχουν στην παραγωγή αυτή που έκανε πρεμιέρα πριν από μερικούς μήνες σε μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης.

Η δράση ξεκινά από την περίοδο της ...σύλληψης του ανθρώπου αλλά και της «ιδέας» του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην «ιερή» Σαμοθράκη και στα Καβείρια μυστήρια όπου ενώθηκαν οι γονείς του (ο Φίλιππος Β΄ βασιλιάς των μακεδόνων και η Ολυμπιάδα) και ολοκληρώνεται 34 χρόνια μετά, στη Βαβυλώνα (μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Μια ροκ όπερα με ελληνική ιδέα, ρίζα και παραγωγή, αγγλικό λόγο (λιμπρέτο), παγκόσμιας εμβέλειας μουσική, δίωρης διάρκειας μουσική αφήγηση παρουσιάζεται επί σκηνής από 54 ηθοποιούς και μουσικούς και ...ελληνικούς υπότιτλους.

«Η μουσική είναι μία, και η ποιότητα είναι μία και η κατανόηση αυτής της αλήθειας είναι ο στόχος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης» δήλωσε την Τρίτη ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης σε παρουσίαση της παράστασης.

Για μια «ελληνική παραγωγή με ελληνικό θέμα, που να μπορεί να απευθυνθεί στο διεθνές κοινό λόγω του οικουμενικού χαρακτήρα του ήρωα-πρωταγωνιστή» μίλησε ο εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Αθυρίδης.

Τα σκηνικά και κοστούμια της παράστασης σχεδίασε ο Απόστολος Βέττας, τις χορογραφίες η Άσπα Φούτση, σύμβουλος σκηνοθεσίας ήταν ο Αλέξανδρος Ευκλείδης.

Το ρόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ερμηνεύει ο Δημήτρης Τικτόπουλος, της Λανίκης και της Ιέρειας η Ρούλα Μανισσάνου, του Ηφαιστείωνα ο Νικίας Φονταράς, του Φίλιππου ο Αποστόλης Ψυχράμης, της Ολυμπιάδας η Χαρίκλεια Χατζησαββίδου, της Κλειούς η Γεωργία Βεληβασάκη, της Ρωξάνης η Ραχήλ Τσελεπίδου, της Πυθίας ο Δημήτρης Κυανίδης, του Αρίστανδρου ο Γιώργος Ξυπολιτάς, του Αντύπα ο Stephan Schwerdtfeger, του Κλείτου ο Γιάννης Κυρατσός, των στρατηγών οι: Γιώργος Φωκάς, Θωμάς Βλιαγκόφτης και Ντίνος Ψυχογιός, της Θαΐδας η Αρετή Βαλαβανοπούλου και της Καμπάσπης η Νόνικα Μαλκουτζή.

* Παράσταση «Alexander rok opera» παρουσιάζεται στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις  29, 30, 31 Μαρτίου στις 21.00. Εισιτήρια: 20, 15 και 10 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...