Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία

Η Διεύθυνση θα πραγματοποιεί εντατικούς προληπτικούς τροχονομικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία μεταφοράς τους

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος θα διανείμουν αύριο τροχονόμοι της Διεύθυνσης Τροχαίας, σε γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Αξιωματικοί και Τροχονόμοι κατά τη διανομή των εντύπων θα δίνουν συμβουλές και οδηγίες στους μαθητές και στους γονείς τους, σχετικά με την κυκλοφοριακή τους συμπεριφορά, ειδικότερα δε για τη χρήση των διαβάσεων πεζών, των πεζοδρομίων, τη συμμόρφωση τους με τους φωτεινούς σηματοδότες, κλπ.

Ακόμη, η Διεύθυνση θα πραγματοποιεί εντατικούς προληπτικούς τροχονομικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία μεταφοράς τους, ώστε να εξασφαλίζονται οι πλέον ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Για το λόγο αυτό συγκροτούνται οκτώ συνεργεία ελέγχου σχολικών λεωφορείων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και συνεργεία τροχονομικών ελέγχων λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές, στην ευρύτερη περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης.

Οι ενέργειες της ανωτέρω Υπηρεσίας για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου με διαλέξεις κυκλοφοριακής αγωγής, από Αξιωματικούς της Τροχαίας και με προληπτικούς τροχονομικούς ελέγχους στα λεωφορεία που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές.

Στην προσπάθεια αυτή, η Διεύθυνση Τροχαίας ζητά τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των παιδιών και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη.

Ειδικότερα απευθλυνει έκκληση στους γονείς να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες:

- Να αναζητούν την πιο ασφαλή διαδρομή που πρέπει να ακολουθεί το παιδί τους, για να φθάσει και να επιστρέψει από το Σχολείο του. Η πιο σύντομη διαδρομή δεν είναι απαραίτητα και η πιο ακίνδυνη.

- Όταν καταλήξουν στην πιο ακίνδυνη διαδρομή, να την διανύσουν πολλές φορές με το παιδί τους, έτσι ώστε να αποτυπωθεί σωστά.

- Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή, θα μπορεί σιγά-σιγά να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.

- Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.

- Να κρατούν πάντα από το χέρι το παιδί τους, που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.

- Να μάθουν στο παιδί τους ότι, ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών, πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου αριστερά και δεξιά.

- Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν στους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του παιδιού στο δρόμο.Η Διεύθυνση Τροχαίας ενημερώνει επίσης στους οδηγούς και ιδιοκτήτες των σχολικών ή των τουριστικών λεωφορείων που μισθώνονται με σκοπό τη μεταφορά μαθητών, ότι θα πραγματοποιούνται συνεχείς τροχονομικοί έλεγχοι, καθ’όλη τη σχολική περίοδο τόσο για τις υποχρεώσεις των οδηγών, όσο και για την ασφαλή κυκλοφορία των λεωφορείων και ειδικότερα:

- Κατοχή από τους οδηγούς αδείας οδήγησης Δ’ Κατηγορίας

- Χρήση ζωνών ασφαλείας

- Τήρηση ωραρίου εργασίας οδηγών

- Ασφαλιστική κάλυψη του οχήματος και των επιβατών

- Κατοχή Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ)

- Τοποθέτηση πινακίδας (εμπρός και στο πίσω μέρος του λεωφορείου) με την ένδειξη «ΣΧΟΛΙΚΟ»

- Τοποθέτηση συσκευής ταχογράφου

- Ύπαρξη Φαρμακείου, Πυροσβεστήρα και Τριγώνου Ασφαλείας

- Χρόνος κυκλοφορίας οχήματος για τα τουριστικά λεωφορεία

- Μεταφορά του προβλεπόμενου αριθμού μαθητών (όχι υπεράριθμοι)

- Ύπαρξη συνοδού

- Κατάσταση ελαστικών

http://voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...