Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Μονομελές: Παράνομη η απεργία των εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ

Tο Πλημμελειοδικείο Ξάνθης έκρινε, εν τέλει, ως παράνομη την 48ωρη απεργία που επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου, αξιοποιώντας «τεχνικά» λάθη που έγιναν από τους συνδικαλιστές κατά τη ψήφιση της σχετικής πρότασης στη συνέλευσή τους την περασμένη Τρίτη.

Στην ουσία, η διοίκηση της επιχείρησης κέρδισε απλώς λίγο χρόνο, καθώς τα δύο σωματεία εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία θα επαναλάβουν τη διαδικασία αύριο Παρασκευή, με τη σύγκληση νέας έκτακτης γενικής συνέλευσης των εργαζομένων και θα ψηφίσουν εκ νέου τη διενέργεια 48ωρης απεργίας την ερχόμενη εβδομάδα, αποφεύγοντας αυτή τη φορά να επαναλάβουν τα λάθη που έδωσαν λαβή στο δικαστήριο να τους κηρύξει, χθες, παράνομη την προγραμματισμένη κινητοποίηση.

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης είχε προκαλέσει προσφυγή της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να αποτραπεί η διεξαγωγή της απεργίας και η εκδίκαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου, με την απόφαση της έδρας να εκδίδεται αργά το βράδυ της ίδια ημέρας. Το πλήρες σκεπτικό της απόφασης, πάντως, μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν είχε γνωστοποιηθεί, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί το πρωί της Πέμπτης, όταν θα κοινοποιηθεί στο προσωπικό της επιχείρησης.

Οι νομικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, εξάλλου, για να υπερασπιστούν την απόφασή τους για την απεργία, κατάθεσαν στο δικαστήριο μια σειρά από έγγραφα και δράσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, εστιάζοντας κυρίως στις άμεσες και στις έμμεσες, όπως καταγγέλλουν, πιέσεις που δέχονται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, ενώ στο πλευρό τους ήταν κι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στο εργοστάσιο

Πριν ακόμη κηρυχθεί παράνομη η προγραμματισμένη 48ωρη απεργία των εργαζομένων, όμως, στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στη Ξάνθη, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη και μάλιστα απειλήθηκε και ένα επεισόδιο, για το οποίο χρειάστηκε η συνδρομή της αστυνομίας και λίγο έλλειψε να συλληφθεί ένας συνδικαλιστής.

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Τετάρτης, όταν σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η διοίκηση κάλεσε τους εργαζόμενους της Bio, θυγατρική της ΣΕΚΑΠ, σε συνάντηση, στην οποία, όμως, απαίτησε να παραστεί ο κ.  Γιάννης Ζάπτης, πρόεδρος του ενός εκ των δύο σωματείων εργαζομένων που λειτουργούν μέσα στη ΣΕΚΑΠ.

Η κίνηση αυτή όξυνε τα πνεύματα με τη διοίκηση να ζητά από τους εκπροσώπους των εργαζομένων να αποχωρήσουν, τονίζοντας πως πρόκειται για μια συνάντηση με εργαζομένους σε διαφορετική, από τη ΣΕΚΑΠ εταιρία, τη Bio ΑΕ, και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να παραστούν εκεί. Τόσο ο κ. Ζαπτής, όσο και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές αρνήθηκαν να πειθαρχήσουν στην απαίτηση της ιδιοκτησίας, λέγοντας ότι εκπροσωπούν όλους τους εργαζομένους κι ως εκ τούτου έχουν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται εντός του χώρου όπου θα γινόταν η συνάντηση.

Όταν ανέβηκαν οι τόνοι και η κατάσταση κινδύνευε να εκτροχιαστεί, η διοίκηση ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομίας για να κατευνάσει τα πνεύματα και στο σημείο κατέφτασαν δύο περιπολικά οχήματα, με τον κ. Ζαπτή να απειλείται με σύλληψη, κάτι που δεν συνέβη ποτέ, καθώς επικράτησε η λογική και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...