Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

54 χρόνια... φούρναρης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι 76 ετών και από τα χέρια του έχουν περάσει όλων των ειδών τα ζυμάρια. Ο Μιχάλης Τζιάλας, φούρναρης τρίτης γενιάς, έμαθε από πολύ νεαρή ηλικία να σέβεται τον «άρτον τον επιούσιον», να ζυγίζει με το μάτι τη μαγιά, να πλάθει με τέχνη το ζυμάρι και να απολαμβάνει με όλες τις αισθήσεις τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου χειροποίητου ψωμιού.

Την παράδοση, που συνεχίζεται ακέραια μέχρι σήμερα, ξεκίνησε πρώτος ο παππούς του στο Βουκουρέστι. Το 1914 έδωσε τη σκυτάλη στον πατέρα του και από το 1959 και έπειτα ανέλαβε ο κ. Μιχάλης ανοίγοντας έναν από τους πιο γνωστούς φούρνους στη Θεσσαλονίκη. «Μάλλον έχω το αλεύρι στο... DNA μου. Δεν εξηγείται αλλιώς. Η δουλειά του φούρναρη είναι κοπιαστική, αλλά έχει ένα καλό: δε σε αφήνει, αν δεν την αφήσεις. Οταν ξεκίνησα, όλα γίνονταν με τα χέρια μας. Ζυμώναμε για ώρες με τα χέρια μέσα σε μία μεγάλη σκάφη. Μετά ήρθαν τα μηχανήματα κι όλα άλλαξαν», μας λέει.

Θυμάται ακόμη τη δεκαετία του '60 όταν τα καρβέλια δεν έλειπαν από κανένα τραπέζι, καθώς για πολύ κόσμο αποτελούσαν το μοναδικό είδος διατροφής. «Εύχομαι να μην ξανάρθουν τέτοιες εποχές, όταν το ψωμί θα είναι το μοναδικό τρόφιμο στα τραπέζια», διηγείται.

Το αλεύρι, η μαγιά, το νερό, όλες οι πρώτες ύλες στα χέρια του μεταμορφώνονται, αλλά τα υλικά από μόνα τους δε φτάνουν. «Θέλει τέχνη, αγάπη και μεράκι για να ''φουσκώσει'' το ψωμί», μας λέει. Αυτά τα «συστατικά» μετέδωσε και στους δύο γιους του, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι σπούδασαν διαφορετικά αντικείμενα, δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από το... αλεύρι και σήμερα έχουν αναλάβει το φούρνο. «Κι εγώ βοηθάω κι ας έχω βγει στη σύνταξη. Χωρίς να το θέλω, τα πόδια μου με πάνε πάλι εκεί», καταλήγει ο κ. Μιχάλης.

Φεστιβάλ ψωμιού

Αφιερωμένο σε αυτό το είδος τροφίμου με την ιδιαίτερη θρεπτική αξία αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιβίωση των ανθρώπων σε δύσκολους καιρούς είναι το 2ο Φεστιβάλ Ψωμιού που ξεκίνησε χτες στη Θεσσαλονίκη. Ολόκληρη η πλατεία Αριστοτέλους έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο φούρνο και δεκάδες αρτοτεχνίτες της πόλης θα ψήνουν μέχρι την Κυριακή ψωμί και άλλα αρτοποιήματα από αλεύρι το οποίο αλέθεται σε έναν τεράστιο νερόμυλο. «Στόχος μας είναι να γνωρίσει από κοντά η νεολαία το ψωμί και όλες τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Εξάλλου, ο κάθε Ελληνας καταναλώνει ετησίως από 75 κιλά ψωμί», εξήγησε στον «Α» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, η κρίση φαίνεται να έχει χτυπήσει και τον «άρτον τον επιούσιον», καθώς καταγράφεται μικρή πτώση στον τζίρο των αρτοποιείων και ιδιαίτερα στα είδη ζαχαροπλαστικής και τα σφολιατοειδή. «Νιώθουμε κι εμείς την ανάσα της κρίσης αλλά προσπαθούμε να μένουμε αισιόδοξοι και να τονώνουμε το ηθικό μας με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, δεκάδες μικροί μαθητές της Θεσσαλονίκης μετατράπηκαν για λίγο σε... φουρνάρηδες και ανέλαβαν να παρακολουθήσουν από κοντά, αλλά και να συμμετάσχουν στη διαδικασία της παραγωγής ψωμιού. Την τιμητική τους θα έχουν, όπως είναι αναμενόμενο, και τα κουλούρια της Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή θα ψηθούν ένα εκατομμύριο κουλούρια τα οποία στη συνέχεια θα διανεμηθούν -όπως και όλα τα προϊόντα που θα παραχθούν αυτές τις μέρες- στα συσσίτια της πόλης. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...