Μειωμένες αναμένονται οι εξαγωγές κομπόστας για φέτος
Τις «πληγές» που άφησαν πίσω τους η βροχή και το χαλάζι της περασμένης περιόδου μετρούν οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, που εμφανώς προβληματισμένοι από τις κλιματικές αλλαγές και τα «τερτίπια» του καιρού προβλέπουν δύσκολο χειμώνα καθώς η σοδειά τους έχει αποδεκατιστεί, όπως λένε.
Από την άλλη πλευρά, έμποροι και βιομήχανοι, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους, τηρούν στάση αναμονής και εκτιμούν πως, τελικά, κανένας πελάτης τους δεν θα μείνει «ξεκρέμαστος».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου «σκιαγραφεί» την κατάσταση. «Βγάζαμε - λέει - 280.000 τόνους. Φέτος, συνυπολογιζομένων και των αποθεμάτων θα κυμανθούμε περίπου στους 200.000.
Υπολογίζουμε ότι, 25 με 30% θα είναι μειωμένες οι εξαγωγές κομπόστας σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο».
Στην ερώτηση για το εάν η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει «μερίδιο» της διεθνούς αγοράς κομπόστας ροδάκινου, ο κ. Αποστόλου εξηγεί πως αυτό «έχει να κάνει με έναν συνδυασμό των παραγωγικών δυνατοτήτων των ανταγωνιστών μας».
«Αυτό - τονίζει - σημαίνει ότι πρέπει να δούμε πώς θα πάει η παραγωγή σε Κίνα, Αμερική, Ισπανία τώρα και πώς θα πάει η παραγωγή τον χειμώνα στο Νότιο Ημισφαίριο. Στο μεν Βόρειο Ημισφαίριο έχουμε λίγο πολύ μια εικόνα. Ειδικότερα, στην Ισπανία, υπάρχει μεν παραγωγή, όμως υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, οπότε δύσκολα θα αυξηθεί η παραγωγή. Στην Κίνα δεν υπάρχουν στοιχεία αύξησης των εξαγωγών για την ώρα, ενώ στην Αμερική υπάρχει ισορροπία σε σχέση με την περσινή παραγωγή. Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι δυσκολίες μας θα είναι μεγάλες, αλλά ευτυχώς όχι πάρα πολύ. Φοβόμαστε τον ανταγωνισμό και την απώλεια μεριδίου της αγοράς, αλλά ο φόβος αυτός δεν είναι πολύ μεγάλος».
Στο μεταξύ, ενώ περί τα τέλη Μαΐου οι Βορειοελλαδίτες ροδακινοπαραγωγοί δήλωναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι περιμένουν μειωμένη παραγωγή έως και 50% στο συμπύρηνο ροδάκινο, τα πράγματα, σήμερα, έχουν αλλάξει άρδην, αφού το χαλάζι τους «κατέστρεψε», όπως χαρακτηριστικά λένε.
Ζημιά που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ έπαθε ο ροδακινοπαραγωγός Κώστας Λιολιόπουλος από το νομό Ημαθίας, σύμφωνα με τον οποίο «οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ - που θα τις πάρουμε ένας Θεός ξέρει πότε - δεν φτάνουν όχι μόνο για να φάμε, αλλά ούτε και για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε γεωπόνους και ασφαλιστικούς οργανισμούς».
«Η γυναίκα μου, όταν έπεφτε το χαλάζι ανησυχούσε για τη σκεπή του σπιτιού και το αυτοκίνητο που καταστράφηκε κι εγώ σκεφτόμουν τι θα βρω στο χωράφι.
Καταστραφήκαμε...» επισημαίνει.
Την ίδια μοίρα φαίνεται να έχουν οι περισσότεροι ροδακινοπαραγωγοί στο νομό Ημαθίας και, όπως φαίνεται, τα μόνα ροδάκινα που «σώθηκαν» ήταν αυτά που οι παραγωγοί φρόντισαν να σκεπάσουν με αντιχαλαζικό δίχτυ, το κόστος του οποίου κυμαίνεται από 1000 έως και 2000 ευρώ ανά στρέμμα.
Σε ό,τι αφορά το κεράσι, ενώ οι παραγωγοί των νομών Πέλλας και Ημαθίας είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις όψιμες ποικιλίες, οι άσχημες καιρικές συνθήκες τις κατέστρεψαν και αυτές - και, μάλιστα, όχι μόνο τον καρπό, αλλά και τα «μάτια» στα δέντρα. «Όχι μόνο καταστραφήκαμε φέτος, αλλά για τα επόμενα τρία χρόνια είναι αμφίβολο εάν τα δέντρα θα μας δώσουν κεράσι. Και εάν το κάνουν, κανείς δεν ξέρει την ποιότητά τους» αναφέρει ο παραγωγός Τρύφωνας Πεύκος, σύμφωνα με τον οποίο οι κερασοπαραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Στον αντίποδα, καλύτερα φαίνεται να είναι τα πράγματα στη Λάρισα, αφού, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κερασοπαραγωγός Γιώργος Ζεϊκος, η παραγωγή των όψιμων ποικιλιών είναι ικανοποιητική και «πάμε καλά». Σε ό,τι αφορά την τιμή, ίδιος εκτιμά πως όπως όλα δείχνουν, κυμαίνεται στα 2 με 2,5 ευρώ το κιλό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!