Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΞΑΝΘΗ: Ο ανεμοστρόβιλος τους κατέστρεψε και ακόμη να αποζημιωθούν!


«Δεν είμαστε επαίτες» αναφέρουν οι κάτοικοι στο χωριό Δέκαρχο, μετρώντας ακόμη τις πληγές τους.

-Έξι μήνες μετά τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από την πολιτεία
-Προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, με τις δικές τους δυνάμεις

Έξι μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου από τον οικισμό Δέκαρχο στην πεδινή Ξάνθη οι κάτοικοι που επλήγησαν παραμένουν αβοήθητοι και μόνοι, με την πολιτεία να έχει αρκεστεί απλώς στην καταγραφή των ζημιών και τους ίδιους να έχουν υποστεί ένα τρομερό οικονομικό πλήγμα, μη μπορώντας ακόμη να συνέλθουν.

Τον Ιανουάριο του 2013 ένα πρωτόγνωρο για την περιοχή φυσικό φαινόμενο, ένας καταστροφικός ανεμοστρόβιλος, σάρωσε το Δέκαρχο Ξάνθης, αφήνοντας πίσω του ένα βομβαρδισμένο τοπίο και αναρίθμητες ζημιές σε σπίτια και ποιμνιοστάσια, με τους κατοίκους σοκαρισμένους να μην μπορούν να διανοηθούν την οργή της φύσης αλλά και τις καταστροφές που είχαν υποστεί οι περιουσίες τους. Αμέσως μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου ακολούθησε το “πέρασμα” των πολιτικών οι οποίοι έτρεξαν στο σημείο να συμπαρασταθούν, όπως δήλωναν τότε, στους πληγέντες!

Έξι μήνες ωστόσο μετά και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος οι κάτοικοι της περιοχής επιρρίπτουν ευθύνες στην Περιφέρεια, στον δήμο αλλά και στους τοπικούς βουλευτές καθώς όπως αναφέρουν στο ThrakiToday.com δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ βοήθειας για να επουλώσουν τις φθορές που άφησε πίσω του ο καταστροφικός ανεμοστρόβιλος.

Με ρυθμούς χελώνας η αποζημίωση!
Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, ειδική επιτροπή πραγματοποίησε ελέγχους στα σπίτια και στα ποιμνιοστάσια τους, καταγράφοντας τις ζημιές που είχαν υποστεί από τον μίνι τυφώνα, ενώ αμέσως μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Άρης Γιαννκίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Φώτης Καραλίδης, ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Στέλιος Χατζηευαγγέλου, ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ κ. Αλέξανδρος Κοντός αλλά και ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, επισκέφτηκαν τους πληγέντες υποσχόμενοι να βοηθήσουν για την άμεση αποζημίωσή τους.

«Μόνο ο Μητροπολίτης βοήθησε κάποιους από τους κατοίκους της περιοχής» αναφέρει η μια κάτοικος του χωριού, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο. Μάλιστα όπως αναφέρει τόσο ο κ. Κώστας Χατζόπουλος όσο και ο κ. Βασίλης Καζάκος από πλευράς του δήμου έγινε γνωστό πως τα σχετικά έγγραφα που υπέβαλαν οι κάτοικοι με τις ζημιές που είχαν υποστεί βρίσκονταν πριν από έναν μήνα ακόμη στον δήμο. «Μας είπε ο αντιδήμαρχος ότι τα χαρτιά που κάναμε τα στείλανε πριν από έναν μήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καζάκος με τον κ. Δήμο Ράπτη να συμπληρώνει πως «μας είπαν ότι θα αποζημιωθούμε σε τρία χρόνια! Μνημόσυνο θα μας κάνουν σε τρία χρόνια; Δεν θα έπρεπε αμέσως την επόμενη ημέρα να μας δώσουν μια βοήθεια για να σταθούμε στα πόδια μας;».

Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του…
Το πρώτο φως της 25ης Ιανουαρίου του 2013 βρήκε τον οικισμό του Δεκάρχου να θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, με σπίτια και ποιμνιοστάσια να έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές, οροφές να έχουν ξηλωθεί από τον δυνατό άνεμο, η παροχή ρεύματος είχε διακοπεί ενώ ακόμη και δέντρα είχαν ξεριζωθεί και αγροτικά εργαλεία είχαν μεταφερθεί από τη μια άκρη του χωριού στην άλλη.

«Τρίχες κατσαρές. Τίποτα δεν έχει γίνει. Περάσανε όλοι, ευχές και παρηγοριές αλλά άνθρακες ο θησαυρός. Εγώ καταστράφηκα. Δεν έμεινε τίποτα» αναφέρει ο κ. Ράπτης, το ποιμνιοστάσιο του οποίου υπέστη σοβαρές ζημίες από τον ανεμοστρόβιλο, έχασε ζώα και ζωοτροφές. «Τα νεογνά μου έμειναν έξω δύο μέρες και πέθαναν από την παγωνιά. Από την πολιτεία τίποτα. Η ψυχή μας το ξέρει πως θα τα βγάλουμε πέρα. Δεν ξαναπέρασε κανένας να πει τι κάνετε; Ζείτε; Η Περιφέρεια έπρεπε σε τέτοια θέματα να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον. Εδώ μιλάμε για τυφώνα» σημειώνει ο ίδιος, εξηγώντας πως «δεν θα έπρεπε την άλλη μέρα να πουν έλα εδώ εσύ μπορείς αύριο να τα βγάλεις πέρα; Ακόμη παλεύω να επισκευάσω, δεν γίνονται αυτά από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Ελάτε κύριε να δείτε, κάντε αυτοψία. Τι μου λένε μετά από τρία χρόνια, μνημόσυνο θα μας κάνουν; Είμαι αγανακτισμένος, όχι μόνο εγώ όλοι».

Από τη μεριά του ο κ. Κώστας Χατζόπουλος που είδε τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο να ξηλώνει την σκεπή της αποθήκης του σπιτιού του, αλλά και το μαγαζί του να καταστρέφεται, αναφέρει πως «ήρθαν τα είδαν, τα δηλώσαμε αλλά δεν ξέρουμε τι γίνεται τώρα. Άλλα φτιάξαμε και άλλα δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε, δεν υπάρχουν τα χρήματα. Εάν μας δώσουν κάτι θα μας βοηθήσουν, τουλάχιστον 10.000 ευρώ ζημία έχω πάθει, τη σκεπή της αποθήκης δεν την έχω φτιάξει ακόμη».

Προσπαθούν να μαζέψουν ακόμη τα κομμάτια τους
Οι κάτοικοι βάζοντας βαθιά το χέρι στην άδεια τους τσέπη κατάφεραν να επισκευάσουν κάποιες από τις ζημιές, μετρώντας ωστόσο σημαντικές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, με την κτηνοτροφία να αποτελεί μια από τις βασικές, αν όχι τη μοναδική για ορισμένους, πηγή εσόδων. Όπως τονίζουν οι ίδιοι, ακόμη και σήμερα το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου έχει αφήσει πίσω αισθητά τα σημάδια του καθώς αδυνατούν να επιδιορθώσουν το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν τα σπίτια τους, ελπίζοντας πως θα αποζημιωθούν κάποια στιγμή από την πολιτεία, η οποία φαίνεται να ολιγωρεί δραματικά ενώ οι εδώ πολιτικοί παράγοντες παρουσιάζουν αδικαιολόγητη κωλυσιεργία, ώστε να καταφέρουν να ορθοποδήσουν.



Μετά την επιδιόρθωση του ιδιοκτήτη το ποιμνιοστάσιο που είχε καταστραφεί πλήρως! βλ. φώτο παρακάτω


Από τον ανεμοστρόβιλο είχε καταστραφεί πλήρως!
http://www.thrakitoday.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...