Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ελληνικές Μουσικές Γιορτές με το σύνολο Ορφεία Αρμονία στο Κ.Ω.Θ.


2o Festival «ΚΟΘ Undergroud».25.9.11: Εμφάνιση της Ορφείας Αρμονίας στο Block 33 στα πλαίσια του δεύτερου φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης- Κ.Ο.Θ. underground.
Το σύνολο αρχαιοελληνικής  μουσικής Ορφεία Αρμονία, στα πλαίσια του 9ου κύκλου των Ελληνικών Γιορτών, εμφανίζεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Κ.Ω.Θ.), την Τρίτη 19 Μαρτίου, στις 21.00. Θα προηγηθεί ομιλία -γνωριμία με την αρχαιοελληνική μουσική, σε μια προσπάθεια μύησης του κοινού σε ένα κόσμο γεμάτο ηχοχρώματα σχεδόν άγνωστα, όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά και στους ειδικούς επιστήμονες, ένα κόσμο από τους λιγότερο «φωτισμένους» στο ευρύ πεδίο μελέτης του Ελληνικού Πολιτισμού.

Το Σύνολο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής Ορφεία Αρμονία είναι ένα σύνολο νέων καλλιτεχνών , που προσφέρει στον θεατή της σύγχρονης εποχής ένα νεοδιάστατο ταξίδι στον κόσμο της Αρχαίας ελληνικής Μουσικής. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαυσει αποσπάσματα αρχαιοελληνικών ύμνων ερμηνευμένα με μοναδικά ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, πιστά αντίγραφα μουσικών οργάνων της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Λύρες, κιθάρες, πανδουρίδες, βάρβιτοι, πολύχορδα, αυλοί, σάλπιγγες, κρουστά, συμμετέχουν σ’ένα αρμονικό μουσικό σχήμα αναβιώνοντας τους συνολικούς αρχαϊκούς ήχους που ο χρόνος κατάφερε να διασώσει.

Αποτελεί για πρώτη φορά στην ιστορία της μουσικής, τo εγχείρημα  να περιληφθούν σε ένα σχήμα τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα μουσικών οργάνων των διαφόρων περιόδων της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας.

Το πρόγραμμα του  μουσικού συνόλου περιλαμβάνει τις  μουσικές  ερμηνείες  γνωστών  και αγνώστων διασωθέντων μουσικών αποσπασμάτων, προσαρμοσμένα ενορχηστρωτικά στα δεδομένα του και διατηρώντας τους κανόνες και τους τύπους της αρχαίας ελληνικής μουσικής.

Η Ορφεία Αρμονία μέχρι σήμερα έχει δώσει παραστάσεις σε αρχαία θέατρα ανά την Ελλάδα, αλλά και σε πολιτιστικούς χώρους, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., Μουσείο Μπενάκη, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, συνεργασίες με Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καθώς και συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια,  ενώ παράλληλα αναπτύσσει και άλλες δράσεις όπως εκπαιδευτική (παρουσιάσεις σε σχολεία), ηχογραφήσεις και δημιουργία τηλεοπτικών αφιερωμάτων και εκπομπών.

Οι Ελληνικές Γιορτές, με εμπνευστή και συντονιστή τον μαέστρο Βύρωνα Φιδετζή, αποτελούν έναν κύκλο συναυλιών εστιασμένο στην παρουσίαση έργων Ελλήνων συνθετών. Τη φετινή χρονιά διοργανώνονται σε συνεργασία με το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Αθηναίων και τη Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη.

Ημερομηνία:Τρίτη 19 Μαρτίου 2013
Χώρος:     Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Φράγκων 15)
Ώρα:     20.00 (έναρξη ομιλίας-γνωριμία με την αρχαιοελληνική    μουσική) 21.00 (έναρξη συναυλίας)
Είσοδος:    ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...