Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Θεσσαλονίκη: Η κρίση «ψήνει» και τους φούρνους

Avignon - BakeryImage by funadium via FlickrΗ οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών πλήττει πλέον και τα αρτοποιεία στη Θεσσαλονίκη. Το κόστος αγοράς των αλεύρων δηλαδή αυξάνεται, η τιμή των αρτοσκευασμάτων ανεβαίνει και τα νοικοκυριά κόβουν και το ψωμί σε μια προσπάθεια να μειώσουν κι άλλο τα έξοδα διαβίωσης.
Το αποτέλεσμα είναι να απειλούνται με λουκέτο πολλά αρτοποιεία. Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας», Νεόφυτος Παπαδόπουλος.
Το 2010, η ανεργία στον κλάδο ήταν μηδενική, είπε ο πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι η φετινή χρονιά προοιωνίζεται ιδιαίτερα δύσκολη για τον κλάδο, καθώς η τιμή των αλεύρων καταγράφει αύξηση κατά 20%, ενώ η ανατίμηση του ψωμιού δεν υπερβαίνει το 7%.
Οπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών καταγράφεται μειωμένη σε ποσοστό άνω του 25% και, παρόλο που η επισκεψιμότητά τους στο φούρνο παραμένει αμείωτη, οι αγορές περιορίζονται πλέον στα απολύτως απαραίτητα...

Συνολικά, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 144.000 οικογενειακού τύπου φούρνοι, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης τα αρτοποιεία ανέρχονται σε 646, από τα οποία τα 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο αριθμός εργαζομένων σε αυτά υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα.

Οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τα μυστικά της τέχνης τους σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «The Met». Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν πρωτότυπες ιδέες και να διδαχτούν νέες τεχνικές κατασκευής και συσκευασίας αρτοσκευασμάτων και διακόσμησης βιτρίνας. Και μάλιστα, μέσα από τη διαδραστική διαδικασία, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να βάλουν τη δική τους πινελιά στις συνταγές και τεχνικές που θα αποκαλύψουν οι αρτοποιοί.
Σε μια παράλληλη εκδήλωση, τα μέλη της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών θα παρουσιάσουν εμπνευσμένες δημιουργίες αλλά και τις σωστές μεθόδους που απαιτούνται για να πετύχει το γλασάρισμα της πασχαλινής κουλούρας και του πασχαλινού αβγού.
aggelioforos.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...