Image via WikipediaΟ «γερμανός», η «ουγκάντα», η «μολόχα», η «γλιστρίδα» και άλλα, περίπου 20, εμφανισιακά αθώα -ορισμένα και όμορφα- φυτά, απειλούν την ανάπτυξη, ακόμη και την ύπαρξη των λουλουδιών και των δέντρων της Θεσσαλονίκης. Τα ζιζάνια μπαίνουν για πρώτη φορά οργανωμένα κάτω από το μικροσκόπιο των ειδικών στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια καταγραφής και οργανωμένης καταπολέμησής τους.
Η αντιμετώπιση των ζιζανίων στο αστικό πράσινο στοχεύει στη βελτίωση της αισθητικής εικόνας και της λειτουργικότητας των πόλεων, της ασφάλειας των πολιτών, της μακροβιότητας των υποδομών (π.χ. πεζοδρόμια, ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι κ.λπ.), όπως ανέφεραν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την ημερίδα που διοργανώνεται σήμερα με θέμα: «Διαχείριση ζιζανίων στο αστικό πράσινο» στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης.
Τα ζιζάνια στη γεωργία επιδρούν στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής. Παράλληλα όμως επιδρούν ακόμη και στο αστικό περιβάλλον καθώς προκαλούν προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών, αφού τους στερούν νερό, φως και λίπασμα.
Ο «γερμανός» και οι άλλοι
Ενα από τα πλέον διαδεδομένα ζιζάνια στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης είναι ο «γερμανός», όπως αναφέρεται το Solanum elaeagnifolium με το όμορφο μοβ λουλούδι του, που λειτουργεί ανταγωνιστικά με τις άλλες φυτεύσεις, σημείωσε ο Ευάγγελος Ματζίρης, δασολόγος - προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πήρε τη λαϊκή ονομασία «γερμανός», καθώς θεωρήθηκε, πριν από δεκαετίες, ότι έφτασε στην Ελλάδα από τη Β. Αμερική, όπου είχε πρωτοεμφανιστεί, μέσω Γερμανίας, με τη μεταφορά ζωοτροφών.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ/aggelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!