Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μπουτάρης: «Βάλτε μάνατζερ στο ΑΠΘ»

Εκσυγχρονισμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και τεχνοκρατική διαχείριση του μέσω του θεσμού των μάνατζερ, ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, σε ομιλία του στο μεγάλο αμφιθέατρο του Παλαιού Χημείου του Ιδρύματος.

Ο κ. Μπουτάρης, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Πανεπιστήμιο και Πόλη», δεν επεκτάθηκε στο "ευαίσθητο" θέμα των Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ και των διορισμενων πρυτάνεων, που εισηγείται η κυβέρνηση, αλλά επέμεινε στην ανάγκη μεταρρύθμισης στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πρότεινε, μάλιστα, την αξιοποίηση του θεσμού των χορηγών και την αναζήτηση νέων πόρων για το πανεπιστήμιο, πέρα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Δεν είμαστε μακριά απο τις απόψεις του κ. Μπουτάρη. Αλλά γιατί δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ως μάνατζερ και εμείς οι πρυτανικές άαρχές του; Εμείς ηδη το κάνουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Γ. Μυλόπουλος, σε σχετική ερώτηση του «Βήματος on line».

Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι ο στόχος πρέπει να είναι «να γίνει το ΑΠΘ, συνολικά, το καλύτερο πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με παγκόσμιες επιδόσεις σε ερευνητικά αντικείμενα αιχμής».

Προειδοποίησε όμως ότι ο στόχος δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί «εάν, όπως και τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, δεν καταργήσει την υφιστάμενη, θεσμοθετημένη σύγκρουση συμφερόντων  - δηλαδή αν δεν απαλλαγεί από την συνδιοίκηση των πανεπιστημιακών αρχών με τις κομματικές νεολαίες»!
Οπως σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης η διαχείριση της μαζικότητας του σημερινού σύγχρονου πανεπιστημίου προκαλεί και την ανάγκη για σύνθετες λειτουργίες στην χρηματοοικονομική διαχείριση, στην πληροφορική, στην διαχείριση των υποδομών, στις νομικές υπηρεσίες.    

Γι' αυτό, είπε, είναι απαραίτητος τόσο ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των κληροδοτημάτων όσο και η συστηματική άντληση πόρων για το ΑΠΘ από την κοινότητα του Ελληνισμού, την βάση αποφοίτων του ΑΠΘ, αλλά και από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

«Μπορούμε να μετατρέψουμε την αποτυχία σε επιτυχία» είπε ο κ. Μπουτάρης, διευκρινίζοντας ότι «ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν διεκδικώ καμία θέση στην διοίκηση των ΑΕΙ του μητροπολιτικού συγκροτήματος, είτε ex officio, είτε με όποια άλλη ιδιότητα, ακόμα και εάν κάτι τέτοιο προβλεφθεί στο μέλλον από τον νομοθέτη». 
Και πρόσθεσε με έμφαση. «Διεκδικώ όμως τον λόγο και την άποψη σε μία καθοριστική παράμετρο για το μέλλον της Θεσσαλονίκης: την ποιότητα της τριτοβάθμιας Παιδείας που παρέχεται  στην πόλη μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...