Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Καταστροφές στην Κεντρική Μακεδονία από τη νεροποντή


Ορμητικούς χειμάρρους με βάθος ενάμιση μέτρο, εγκλωβισμένα αυτοκίνητα, ηλικιωμένους, που δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών κατεστραμμένα άφησε πίσω της η πρωτοφανής νεροποντή. Μάλιστα, στην Πέλλα χρειάστηκε να γίνει ακόμη και ελεγχόμενη πλημμύρα στο φράγμα του Αγρα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές.

«Επεσε μεγάλη ποσότητα νερού σε μικρό χρονικό διάστημα. Ευτυχώς τώρα η στάθμη υποχωρεί σταδιακά στις περισσότερες περιοχές, ενώ η πυροσβεστική είναι από χθες το βράδυ επί ποδός και επεμβαίνει όπου υπάρχει ανάγκη», εξηγεί χαρακτηριστικά ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Γεώργιος Παυλίδης. Στο μεταξύ, κλειστή παραμένει ακόμη η Εγνατία Οδός στη δυτική Μακεδονία, στο ύψος μεταξύ του κόμβου Καλαμιάς και Κοίλων, εξαιτίας νερού που συσσωρεύτηκε σε τμήμα του δρόμου, όπου παρατηρείται καμπυλότητα.

«Πλημμύρισε» η Αλεξάνδρεια

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφηκαν σε Ημαθία και Πέλλα, όπου το ορμητικό νερό που μαζεύτηκε από τη νεροποντή κάλυψε ολόκληρες περιοχές, καλλιέργειες, αλλά και το οδικό δίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό πως η πυροσβεστική υπηρεσία στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας δέχτηκε από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα 180 κλήσεις, ενώ χρειάστηκε να επέμβουν σε 70 περιστατικά άντλησης υδάτων από σπίτια και καταστήματα. «Η Αλεξάνδρεια βρίσκεται σε υψόμετρο μηδέν και για κάποιες ώρες είχε μετατραπεί σε λίμνη, ενώ στην περιοχή έπεσε και πολύ χαλάζι. Διακόπηκε η συγκοινωνία και κάποια άτομα δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματικός της πυροσβεστικής. Η πυροσβεστική χρειάστηκε να διασώσει δύο οδηγούς από τα οχήματα τους, που είχαν παγιδευτεί σε σημεία με πολύ νερό και έσβησαν οι μηχανές τους, ενώ επενέβησαν και σε δεκατρία περιστατικά απεγκλωβισμών από σπίτια, τα οποία αφορούσαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα.

Αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν σε χειμάρρους

Στα Γιαννιτσά το νερό της βροχής δημιούργησε χειμάρρους, που διέσχιζαν την κατοικημένη περιοχή και σε κάποια σημεία το νερό είχε βάθος μέχρι και 1,5 μέτρο, ενώ στο φράγμα του Αγρα κρίθηκε αναγκαίο να γίνει ελεγχόμενη πλημμύρα και το νερό να κατευθυνθεί σε καλλιέργειες, προκειμένου να διασωθούν κατοικημένες περιοχές. Κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας επενέβησαν σε είκοσι περιστατικά άντλησης υδάτων από σπίτια των Γιαννιτσών, ενώ σε δύο περιπτώσεις απεγκλώβισαν άτομα από οχήματα, που είχαν περικυκλωθεί από μεγάλο όγκο νερού. Επίσης, στην περιοχή της Παραλίμνης ένα όχημα έπεσε σε ρέμα, ωστόσο ο οδηγός κατάφερε να βγει μόνος του. Μάλιστα, προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά η Αλεξάνδρεια δέχτηκε βοήθεια από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες Νάουσας και Βέροιας και τα Γιαννιτσά ενισχύθηκαν με οχήματα και προσωπικό από Θεσσαλονίκη και Εδεσσα.

Καταστροφές σε καλλιέργειες

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στην Πέλλα εκτιμάται ότι προκλήθηκαν σημαντικές ζημίες έως και καταστροφή σε περίπου 40.000 στρέμματα καλλιεργειών, ενώ μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες επλήγησαν και στην Αλεξάνδρεια, κυρίως από το χαλάζι, που έπεσε στην περιοχή. Επίσης, η πυροσβεστική επενέβη σε τέσσερις αντλήσεις υδάτων και δύο απεγκλωβισμούς από Ι.Χ. Στην Αριδαία, σε δύο περιπτώσεις άντλησης νερού από σπίτια και σε τέσσερις απεγκλωβισμούς οδηγών στη Βέροια. Τρεις αντλήσεις νερού σημειώθηκαν επίσης και στο νομό Θεσσαλονίκης.

Κλειστή η Εγνατία Οδός

Στο μεταξύ, ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις άντλησης νερού, συνολικά δεκατρείς, σε όλη την περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο πρόβλημα παρατηρήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην Εγνατία Οδό, που χρειάστηκε να κλείσει στο ύψος της Κοζάνης (μεταξύ κόμβου Καλαμιάς και Κοίλων) εξαιτίας συσσώρευσης νερού. Συγκεκριμένα, στο σημείο ο δρόμος παρουσιάζει καμπυλότητα, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί νερό της βροχής και να είναι αδύνατη η διεύλευση των οχημάτων. Τελικά, από τις εννιά το πρωί η κίνηση διακόπηκε και στα δύο ρεύματα και γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας. Στην περιοχή υπάρχει δύναμη της πυροσβεστικής που πραγματοποιεί άντληση των υδάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...