Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

«Παπαγεωργίου»: Επικίνδυνη η έλλειψη προσωπικού στην Παιδιατρική

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η πανεπιστημιακή παιδιατρική κλινική στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Λόγω έλλειψης προσωπικού, για τους επόμενους μήνες δεν μπορούν να «βγουν» εφημερίες με ασφάλεια. Αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα, θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την ζωή και την υγεία των μικρών ασθενών. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει στον υπουργό Υγείας η διευθύντρια της Δ’ Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ, καθηγήτρια Παιδιατρικής- Παιδοπνευμονολογίας Μαρία Εμποριάδου- Πετικοπούλου.

«Οι μηνιαίες 54 ενεργείς εφημερίες δε μπορούν να καλυφθούν με τους 4-5 ειδικευόμενους της Κλινικής», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή- βόμβα προς το υπουργό Υγείας, την διοίκηση της 3ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας και τους συναρμόδιους φορείς η διευθύντρια της Κλινικής, η οποία έχει ζητήσει επανειλημμένα να ληφθούν μέτρα για την οριακή κατάσταση ώστε να μην κινδυνέψουν οι ζωές των παιδιών τα οποία προσέρχονται στα επείγοντα ή νοσηλεύονται στην Κλινική.

Επισφαλείς εφημερίες

Για να γίνονται ασφαλείς εφημερίες, σύμφωνα με τους γιατρούς της, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το δυναμικό της Κλινικής. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και είναι πιθανό να μην συμμετέχει καν σε ορισμένες εφημερίες.

Σ΄ αυτή την περίπτωση, ο παιδικός πληθυσμός της Βόρειας Ελλάδας θα στερηθεί τις υπηρεσίες της και θα προκύψει εμπλοκή στην αντιμετώπιση των σοβαρών έκτακτων περιστατικών.

«Θα ήθελα να θέσω υπ’ όψην σας ότι και για τους επόμενους μήνες αδυνατώ εκ των πραγμάτων να καταρτίσω ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, εφόσον δε θα είναι εφικτοί νέοι διορισμοί ειδικευόμενων που θα αντικαταστήσουν τις ήδη σε άδεια κύησης και λοχίας ειδικευόμενες για 8-12 μήνες ή δε μετακινηθούν ειδικευόμενοι από άλλο νοσοκομείο, όπως λ.χ. το «Ειδικών Παθήσεων», τονίζει στο έγγραφό της η κ. Εμποριάδου- Πετικοπούλου.

Η αδυναμία κατάρτισης πλήρους μηνιαίου προγράμματος εφημεριών αλλά και το ζήτημα της νομιμότητας των εφημεριών στην Κλινική είχε επισημανθεί και σε ανάλογη επιστολή, στις 15 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την διευθύντριά της, είναι προτιμότερο να ενισχυθεί η Κλινική με νέους ή αποσπασμένους ειδικευόμενους παρά να της αφαιρεθούν δυο γενικές εφημερίες κάθε μήνα. Επιπλέον, όπως προσθέτει, όλοι οι υπηρετούντες, με εξαίρεση τον Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, βουλευτή Πιερίας, ο οποίος δεν εκτελεί καθήκοντα, είναι επιφορτισμένοι καθημερινά όχι μόνο με το κλινικό τους έργο αλλά και με τις εφημερίες, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και την πεντάωρη καθημερινή εκπαίδευση των 60 φοιτητών.

«Θα βρεθεί λύση»

Λύση στο θέμα αναζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας. Όπως δήλωσε στο «www.agelioforos.gr» ο υποδιοικητής της Παναγιώτης Νάνος, «οι εφημερίες της Παιδιατρικής Κλινικής του «Παπαγεωργίου» θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά. Εξετάζουμε με ποιόν τρόπο θα την ενισχύσουμε άμεσα με προσωπικό, ώστε όλες οι εφημερίες να εκτελούνται με ασφάλεια».

Όπως εξήγησε στο «www.agelioforos.gr» ο γενικός διευθυντής του «Παπαγεωργίου» Γιώργος Χριστόπουλος, ο φόρτος εργασίας στην Κλινική είναι τεράστιος, καθώς τα παιδιατρικά περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί της σε κάθε 24ωρη εφημερία είναι, κατά μέσο όρο, 140.

«Αναγνωρίζω το δίκαιο του αιτήματος του προσωπικού της Κλινικής, διότι 4-5 γιατροί της βρίσκονται σε άδεια. Εχουν μείνει μόνο άλλοι τόσοι, οπότε είναι δύσκολο να βγάζουν έξι εφημερίες τον μήνα, συν την καθημερινή τους εργασία. Η ενίσχυση του προσωπικού της Κλινικής δεν είναι θέμα της διοίκησης του νοσοκομείου αλλά της ΥΠΕ», κατέληξε ο κ. Χριστόπουλος.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...