Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ισραηλινό ενδιαφέρον για έρευνες σε βόρεια Ελλάδα


Τη βούληση του Ισραήλ να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να γίνει διαμετακομιστικής κόμβος μεταφοράς του αερίου προς την ΕΕ μέσω αγωγού ή σε υγροποιημένη μορφή εξέφρασε ο πρέσβης του Ισραήλ Άρι Μέκελ.

Από το βήμα του διεθνούς ενεργειακού φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, πρόσθεσε πως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν να εξελιχθούν σε περιφερειακή δύναμη που θα κατευθύνει τις υπόλοιπες χώρες στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι ισραηλινές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για έρευνες όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στη Βόρειο Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου έκανε επίσης λόγω για στενή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τη διαμετακόμιση του αερίου της ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ, τονίζοντας, ότι τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο μεταφοράς θα λάβουν οι δύο χώρες - παραγωγοί.

Σημείωσε ωστόσο, ότι η κατασκευή νέας δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα καθώς και η προοπτική κατασκευής ενός ακόμη σταθμού ΥΦΑ στην Ελλάδα δημιουργούν τις προϋποθέσεις προκειμένου η Ελλάδα να μη γίνει μόνο χώρα διαμεταφοράς αλλά και περιφερειακός κόμβος εμπορίου για το φυσικό αέριο.

Αναφορικά εξάλλου με τις έρευνες για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ο υφυπουργός τόνισε, ότι θα χρειαστεί λίγο ακόμη χρονικό διάστημα προκειμένου να διερευνηθεί η τεχνική και εμπορική δυνατότητα αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην ελληνική επικράτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...