Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Γάλλοι και Ισραηλινοί στη Θεσσαλονίκη για την ΕΥΑΘ

Στη Θεσσαλονίκη για επαφές με τη διοίκηση της εταιρείας και ενημέρωση πενταμελής ομάδα των Γάλλων της Suez Environment, ενώ προηγήθηκε επίσκεψη της ισραηλινής Mekorot


της Άννης Καρολίδου/voria.gr

Αρχίζουν να κινούνται τα πράγματα σχετικά με την πώληση του 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ, με κάπως ταχύτερους ρυθμούς. Σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για επαφές με τη διοίκηση της εταιρείας και ενημέρωση, πενταμελής ομάδα των Γάλλων της Suez Environment με επικεφαλής την εκτελεστική αντιπρόεδρο Νταιάν Ντ. Αρράς, ενώ στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι της ισραηλινής Mekorot που συμμετέχει στο σχήμα Αποστολόπουλου- MIYA - ΤΕΡΝΑ.

Τελικά, η κυβέρνηση, μέσω βεβαίως του ΤΑΙΠΕΔ, φαίνεται πως θα σπρώξει την αποκρατικοποίηση της εταιρείας, αφού τακτοποίησε και το ζήτημα των οφειλών του δημοσίου και των φορέων γενικής κυβέρνησης ( ΦΕΚ 2410/β τεύχος, 26/9/2013) προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Βεβαίως, οι οφειλές προς την ΕΥΑΘ ήταν ελάχιστες σε σχέση με τα ανοίγματα προς την ΕΥΔΑΠ, αφορούσαν ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και ανέρχονταν σε 12,867 εκατ.ευρώ. Και αυτό όμως το ποσό δεν είναι μικρό για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και ήταν οπωσδήποτε μία εκκρεμότητα που έπρεπε να ρυθμιστεί εν όψει της παραχώρησης.

Να σημειωθεί ότι μετά από καθυστερήσεις, το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης, εκτιμάται, όπως πληροφορείται η Voria.gr από το ΤΑΙΠΕΔ, πως θα είναι τελικά έτοιμο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στη τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, αρχές καλοκαιριού, είχε λεχθεί πως το σχέδιο θα ήταν έτοιμο στα τέλη Ιουλίου!

Το ζήτημα είναι πως κάποια θέματα που σχετίζονται με τη μεταβίβαση της ΕΥΑΘ, έστω και με καθυστερήσεις ρυθμίζονται, για αυτό και οι επισκέψεις των υποψηφίων που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στη Θεσσαλονίκη.

Το γαλλικό team, που βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου των εργαζομένων, αίτημα στο οποίο δεν υπήρξε ανταπόκριση, ενώ νωρίτερα οι Γάλλοι συναντήθηκαν με στελέχη των Οικολόγων- Πρασίνων. Τα διευθυντικά στελέχη της Suez ενημερώνονται από τη διοίκηση της εταιρείας.

Να ληφθεί υπόψη πως με το ενδιαφέρον της Αποστολόπουλος για την ΕΥΑΘ, πιθανότατα συνδέεται η επίσκεψη του Βασίλη Αποστολόπουλου στο Ισραήλ, διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Ο κ. Αποστολόπουλος συμμετέχει στην ομάδα των επιχειρηματιών που συνόδευσε στο Ισραήλ τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό επιτελείο.

Όπως είχε δηλώσει σε αποκλειστική συνέντευξη στη Voria.gr,  ο κ. Αποστολόπουλος,  ο Όμιλος ενδιαφέρεται για την ΕΥΑΘ, πιθανότατα και για την ΕΥΔΑΠ. Στην κίνηση του για την εταιρεία της Θεσσαλονίκης, συνεργάζεται με δύο μάλιστα εταιρείες του Ισραήλ, τη Mekorot και τη MIYA.

Aπό την άλλη πλευρά, η SUEZ Environment SAS και σε αυτό το διαγωνισμό για την ΕΥΑΘ, κατεβαίνει μαζί με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε.

Αλλά τα όπλα δεν καταθέτει και η πρωτοβουλία SOSTE το ΝΕΡΟ, που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. Μάλιστα, βγάζει κάρτα, κυρίως στη γαλλική Suez, έχοντας καλέσει σε εκδήλωση, στις 21 Οκτωβρίου, την αντιδήμαρχο Παρισιού  Άν Λεστράτ (Αnne le Strat)  και πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης Eau de Paris, για να μεταφέρει την εμπειρία από τον αποκλεισμό ιδιωτικών εταιρειών από τη διαχείριση του νερού και τα οφέλη από το συγκεκριμένο εγχείρημα.
Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει και ο δήμαρχος Δικελίου Τουρκίας, Οσμάν Οζγκιουβέν, για το σχέδιο διάθεσης νερού στους δημότες σε πάρα πολύ χαμηλό κόστος, κάτι για το οποίο κατέληξε στα δικαστήρια μετά από κυβερνητική παρέμβαση, αλλά αθωώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...