Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Καβγάς Μπουτάρη - Γκιουλέκα για τον τουρισμό

Ένταση επικράτησε στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον τουρισμό, μεταξύ του δήμαρχου Γιάννη Μπουτάρη και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστα Γκιουλέκα, όταν ο δήμαρχος επιχείρησε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις για τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκιουλέκας υποστήριξε ότι υπήρξε μείωση κατά 50% των επισκεπτών από Ισραήλ, παρότι ο δήμος έκανε αρκετά ταξίδια στο Ισραήλ για αυτή την υπόθεση και ότι η όποια αύξηση των αριθμών οφείλεται στη συγκυριακή περίθαλψη Λίβυων τραυματιών, που όπως είπε «άφησαν και απλήρωτους τους ξενοδόχους». Διερωτήθηκε «γιατί υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση της Ryan Air από το δήμο Θεσσαλονίκης» για πρόγραμμα προβολής, αναφέροντας το και ως έναν από τους λόγους που σχετίζονται και με την πρόθεση μεγάλων αεροπορικών εταιριών να διακόψουν τις πτήσεις τους από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι έγιναν σημαντικά βήματα προσέλκυσης ξένων επισκεπτών από το δήμο, ενώ οι προθέσεις μεγάλων αεροπορικών εταιριών να αποχωρήσουν οφείλονται στο γενικότερο κλίμα της ύφεσης. Τόνισε ότι το πρόγραμμα προβολής και η διαπραγμάτευση με την Ryan Air έγινε με ομοφωνία με τα άλλα μέλη της διοίκησης του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και ότι το θέμα εγείρεται «για δημιουργία εντυπώσεων».

Νωρίτερα, ο κ. Μπουτάρης είχε καταγγείλει «υπόσκαψη των προσπαθειών του δήμου» από τον πρόεδρο των ξενοδόχων Α. Θωμόπουλο, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κ. Χατζαρίδη και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μ. Ζορπίδη, που όπως είπε συστηματικά «διαφημίζουν» την πόλη, «ως βρώμικη, χωρίς σήματα, ως πόλη με κυκλοφοριακό, κ.α.,» χωρίς να αναλαμβάνουν και οι ίδιοι πρωτοβουλίες. Τόνισε ότι αντιθέτως,«επανειλημμένα από το Ισραήλ και την Τουρκία μας λένε πάρα πολύ καλά πράγματα» και απέδωσε σε «κομματική ιστορία» τις σχετικές ενστάσεις τους. «Δεν σηκώνει ο δήμος κομματικές καταστάσεις» τόνισε ο κ. Μπουτάρης, κατηγορώντας τους ότι «υποσκάπτουν το μέλλον της πόλης» και τους προκάλεσε «να βγουν και να πουν ότι θέλουν».

Δίνοντας αναλυτικότερα στοιχεία για τον τουρισμό, ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας υπογράμμισε ότι η άτυπη συμφωνία με την Ryan Air προέβλεπε 4 πτήσεις εβδομαδιαίως που έγιναν 14 και ότι η διαπραγμάτευση είχε την «ευνοϊκή αντιμετώπιση» του προέδρου των ξενοδόχων (και αντιπροέδρου του ΟΤΘ) κ. Α. Θωμόπουλου και ότι καμία από τις εταιρίες που δηλώνουν να αποχωρήσουν, πλην της Alitalia, έθεσε θέμα για την χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία.

Τόνισε ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα υπήρξε μια αύξηση της τάξεως του 15% αλλοδαπών τουριστών (1.464.000) και ότι με τη πρωτοβουλία για την επανενεργοποίηση του Οργανισμού Τουρισμού η αύξηση αυτή ήταν της τάξεως του 12% το 2011 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (1.264.000 το 2011 από 1.150.000 το 2010). Σημείωσε ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχει σήμερα «60 αεροπορικούς προορισμούς εξωτερικού, συν άλλους 15 εσωτερικού, «νούμερο που δεν είχε ποτέ άλλοτε».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...