Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Το ΚΚΕ για τις ελλείψεις και προβλήματα στο Νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ»


"Η κατάσταση στο νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ» (πρώην Β Νοσοκομείο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης) επιδεινώνεται συνεχώς και προκαλεί μεγάλη ανησυχία τόσο στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, όσο στους κατοίκους της περιοχής του Δήμου Καλαμαριάς, αλλά και αυτών της ανατολικής περιοχής της Π. Ε. Θεσσαλονίκης και του άξονα Θεσσαλονίκης –Πολυγύρου (Χαλκιδική)".


Αυτό αναφέρουν με ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και επισημαίνουν:


"Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της κατάστασης είναι:

Πρώτον, οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που είναι έντονες π.χ λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού από τις 4 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μετά βίας οι 3 ενώ ταυτόχρονα ανέβηκε ο χρόνος αναμονής των εγχειρήσεων με τραγικές επιπτώσεις στην πορεία της υγείας ιδιαίτερα σε κατηγορίες ασθενών όπως οι καρκινοπαθείς . Δεν είναι δυνατό να δοθούν τα ρεπό ακόμα οι άδειες στο προσωπικό.


Δεύτερον, οι τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό εκθέτει σε κινδύνους την πορεία αποκατάστασης των ασθενών.

Τρίτον, λόγω της υποχρηματοδότησης υπάρχει δεκάμηνη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων για εφημερίες, νυχτερινά, αργίες κ. α στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί τις βαριές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, την μείωση των μισθών, το αβάσιμο πλαφόν στις εφημερίες κ. α. Φέρνοντας έτσι σε τραγικό αδιέξοδο νοσηλευτές και γιατρούς που κατάγονται από περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης.

Όπως είναι γνωστό το νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ», που από 1-6-2011 συγχωνεύθηκε στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης, στεγάζεται σε κτίριο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του ομίλου EUROMEDICA. Η σύμβαση μίσθωσης έληξε τον Απρίλη και από τότε κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.

Να σημειώσουμε ότι 65 άτομα από το προσωπικό του Νοσοκομείου (νοσηλευτές, το προσωπικό της κουζίνας, της καθαριότητας, τεχνικό προσωπικό), που ανήκουν στον όμιλο EUROMEDICA βάση της μίσθωσης του κτιρίου, εδώ και δύο χρόνια βιώνουν μια μισθολογική ομηρία μιας και πληρώνονται μόνο έναντι με αποτέλεσμα να μένουν ουσιαστικά συνεχώς σε ένα καθεστώς 4 μηνών απλήρωτοι.

Το νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ» μετά τη συγχώνευσή του με το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» άρχισε να υποβαθμίζεται επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ότι οι συγχωνεύσεις θα χρησιμοποιηθούν για το κλείσιμο τμημάτων και νοσοκομείων για να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας και να στηριχθεί γενικότερα η κερδοφορία του κεφαλαίου μέσω της μεταφοράς κονδυλίων από τον κοινωνικό τομέα. Πράγμα που πλέον γίνεται αντιληπτό από την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που ζούνε μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια.

Ήδη τμήματα του νοσοκομείου άρχισαν να μεταφέρονται στον Άγιο Παύλο όπως πχ το τμήμα Ραδιοϊσοτόπων, ενώ υπάρχει ενδοκρινολογική κλινική. Το αιματολογικό συρρικνώνεται καθώς του άφησαν να κάνει μόνο γενικές εξετάσεις αίματος και απλές αιμοληψίες και έστειλαν τις βιοχημικές εξετάσεις στο «Άγιος Παύλος».

Δείγμα των προσπαθειών της κυβέρνησης για το κλείσιμο του νοσοκομείου όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι ότι τα τμήματα του νοσοκομείου είναι εκτός των τηλεφωνικών ραντεβού και τις λίστες των νοσοκομείων που εφημερεύουν ενώ συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών και λειτουργεί κανονικά εξωτερικά ιατρεία.

Στο νοσοκομείο εξακολουθούν να λειτουργούν καταξιωμένες κλινικές (χειρουργική, ορθοπεδική, καρδιολογική, κλπ) και ιατρεία, μονάδα τεχνητού νεφρού με 20 καρέκλες και περίπου 990 αιμοκαθάρσεις το μήνα, ουρολογική κλινική με μεγάλο αριθμό ασθενών, ουροδυναμικό εργαστήριο και τμήμα λιθοτριψίας-το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα-που εξυπηρετεί 135 ασθενείς το μήνα και ενδοκρινολογική κλινική.

Το φιλότιμο του προσωπικού εξασφαλίζει το όποιο επίπεδο λειτουργίας του νοσοκομείου κάτω από τις παραπάνω περιγραφείσες δύσκολες συνθήκες. Οι εργαζόμενοι ήδη έχουν ανακοινώσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαζί με τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους χρήστες των παρεχόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Είναι γεγονός πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση στο νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ» θα γίνει ανεξέλεγκτη με τραγικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μιας και δεν θα έχουν έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους.. Οι πολιτικές ευθύνες είναι μεγάλες.

Είναι φανερό πως οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης κατάστασης βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και στην πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που συνεχίζει στο δρόμο της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Γιατί κερδοφορία του κεφαλαίου και προστασίας της υγείας του ελληνικού λαού δεν συμβιβάζονται.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε άμεσα να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω τραγικά προβλήματα και πιο συγκεκριμένα:

1. Την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών του Νοσοκομείου.

2. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, και αυτών των ιδιωτικών συνεργείων και των 65 εργαζόμενων στην EUROMEDICA με ένταξή τους στο δημόσιο. Καμία απόλυση εργαζομένου ή ένταξη του στην εφεδρεία.

3. Την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία νέων σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων για το νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ»

4. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται από εφημερίες υπερωρίες αργίες και νυχτερινά στους γιατρούς και τους εργαζόμενους των υπηρεσιών υγεία της περιοχής αλλά και στους 65 εργαζόμενους της EUROMEDICA διασφαλίζοντας παράλληλα την τακτική καταβολή των μισθών και των υπεροριών.

5. Να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομείου με το κλείσιμο κρεβατιών, τμημάτων, κλινικών ή και την εξαίρεσή του από τα τηλεφωνικά ραντεβού. να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανάπτυξή του νοσοκομείου με βάση τις ανάγκες για προστασία της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

6. Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο προσερχόμενοι στο νοσοκομείο να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες κα επεμβάσεις ανεξάρτητα του αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες".
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...