Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Αδειάζουν οι γειτονιές των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ/ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Το δρόμο της επιστροφής στις πατρίδες τους ή της αναζήτησης καλύτερης τύχης σε άλλα κράτη της Ευρώπης, της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και αλλού, παίρνουν ολοένα και περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες, αλλά και παλιννοστούντες. Στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου κατά κύριο λόγο εγκαταστάθηκαν οι οικογένειες των μεταναστών και των ομογενών, ολόκληρες γειτονιές έχουν αδειάσει, σχολεία συγχωνεύονται λόγω μείωσης του αριθμού των μαθητών ή παιδιά μεγαλώνουν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, αφού οι γονείς αναγκάστηκαν να φύγουν για δουλειά στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιοχές, όπως η Νικόπολη, η Ευξεινούπολη, τμήματα της Ομόνοιας κ.λπ., πολύ δύσκολα θα βρει κάποιος κατοίκους ενήλικες κάτω των 55 ετών. Τα άτομα της παραγωγικής ηλικίας αναζήτησαν δουλειά ή καλύτερες εργασιακές συνθήκες σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει μόνο συνταξιούχοι, παιδιά, σπουδαστές σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα ή κάποιοι που καταφέρνουν ακόμη να βρίσκουν μεροκάματο.
Την ίδια στιγμή, αυξητικούς ρυθμούς αρχίζει να αποκτά και η εσωτερική μετανάστευση Ελλήνων από τη δυτική Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές της χώρας. Η οικονομική δυσπραγία και τα επίπεδα - ρεκόρ της ανεργίας ανάγκασαν πολλές οικογένειες να επιλέξουν τη λύση της επιστροφής στα χωριά τους, όπου, τουλάχιστον, θα έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους ή θα μπορέσουν να βρουν ένα πιάτο φαγητό.

Χιλιάδες οικογένειες έφυγαν

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, χιλιάδες είναι οι οικογένειες από ολόκληρη τη δυτική Θεσσαλονίκη οι οποίες αποφάσισαν να πάρουν το δρόμο της παλιννόστησης ή της εκ νέου μετανάστευσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι μόνον από το δήμο Νεάπολης - Συκεών έχουν φύγει πάνω από δύο χιλιάδες οικογένειες οικονομικών μεταναστών, ενώ αρκετές εκατοντάδες είναι οι οικογένειες Ελλήνων που άφησαν την πόλη, βλέποντας ως μόνη λύση επιβίωσης με αξιοπρεπείς όρους την επιστροφή στο χωριό. Είναι ολοφάνερο ότι πολλοί προτίμησαν να ξεκινήσουν κάπου αλλού από το μηδέν από το να τους «πνίγει» καθημερινά η ανέχεια και να ζουν σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης.
«Ολα φαίνονται ξεκάθαρα από τον αριθμό των μαθητών στα σχολεία μας. Μεγάλος είναι ο αριθμός των Αλβανών, Βουλγάρων, Γεωργιανών, αλλά και παλιννοστούντων Ποντίων που έφυγαν από την περιοχή μας. Ενα "ρεύμα" γύρισε πίσω στον τόπο του, ένα άλλο έφυγε προς την Κύπρο και ένα τρίτο στράφηκε προς τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία και άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης», τόνισε στον «Α» ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών.
Οπως είπε ακόμη ο κ. Δανιηλίδης, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πολύ εύκολα την τάση φυγής, αρκεί να περπατήσει στις γειτονιές του δήμου, όπου κατά κύριο λόγο εγκαταστάθηκαν στο παρελθόν οι μετανάστες. Στα Πεύκα, όπου ζουν κυρίως μεσαίων οικονομικών στρωμάτων οικογένειες Ελλήνων, δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ροπή απομάκρυνσης, ωστόσο εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στις παλαιές συνοικίες των Συκεών, της Νεάπολης και στον Αγιο Παύλο. «Στα σχολεία πολλών από αυτές τις περιοχές μέχρι πρότινος το 40% των μαθητών ήταν παλιννοστούντες, Αλβανοί και άλλοι μετανάστες. Πλέον ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 50%», είπε ο κ. Δανιηλίδης. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν τα 1ο και 5ο Δημοτικά Σχολεία Συκεών, τα 7ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία Νεάπολης και διδακτήρια στην περιοχή «Αναγέννηση» της Νεάπολης.

10% λιγότεροι μαθητές κάθε χρόνο

Τεράστια είναι η μείωση του πληθυσμού κυρίως των οικονομικών μεταναστών, αλλά και των Ελλήνων στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, κάτι που, σύμφωνα με το δήμαρχο, Λάζαρο Κυρίζογλου, φαίνεται από τα στοιχεία του ληξιαρχείου, αλλά και από το μαθητικό δυναμικό της περιοχής. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Κυρίζογλου, είναι σταθερά μειούμενος ο αριθμός των γεννήσεων και των γάμων, ενώ το μαθητικό δυναμικό μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με πέρσι και κατά αντίστοιχο ποσοστό το 2011 και σε σύγκριση με το 2010.
«Ζήτησα στοιχεία από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου να αποτυπώσουμε το μαθητικό δυναμικό του δήμου μας. Διαπιστώσαμε ότι μεγάλος αριθμός ελληνοπαίδων μαζί με τους γονείς τους μετανάστευσαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως γύρισαν στα χωριά τους ή έφυγαν για την Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Επίσης, μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών, κυρίως Αλβανών και μετά Βουλγάρων, έφυγε από τα σχολεία μας και είτε γύρισαν πίσω στις χώρες τους, είτε έφυγαν για την Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη. Εφυγαν από την περιοχή μας και πολλοί παλιννοστούντες, με κατεύθυνση την Κύπρο, τη Γερμανία, την Κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Το αποτέλεσμα ήταν να προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις σχολείων», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.
Παράλληλα και σύμφωνα με το δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, η εικόνα μείωσης του πληθυσμού της περιοχής είναι εμφανής καθημερινά σε ολόκληρη την περιοχή. «Τώρα με βρήκατε σε μια λαϊκή αγορά στο Δενδροπόταμο, όπου έχει ελάχιστο κόσμο σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

Φεύγουν μαζικά οι Αλβανοί

Το 40% - 50% των Αλβανών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν πριν από αρκετά χρόνια στην περιοχή του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, έχει γυρίσει πίσω στην πατρίδα του, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νίκο Φουρκιώτη. Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι παρελθόν αποτελούν οι σημαντικοί ρυθμοί πληθυσμιακής αύξησης της περιοχής, αφού από το 2010 και μετά παρατηρείται στασιμότητα. «Οσοι Αλβανοί έχουν απομείνει, είναι αυτοί που έχουν παιδιά στα σχολεία και γι' αυτό αποφασίζουν να μη φύγουν, αν και ζορίζονται οικονομικά. Δεν είναι, όμως, μόνον οι Αλβανοί που φεύγουν, αφού και κάποιοι Πακιστανοί που εμφανίστηκαν τελευταία, μας έχουν εγκαταλείψει. Στον αντίποδα, οι παλιννοστούντες παραμένουν, ενώ πολύ λίγοι Ελληνες έχουν αποφασίσει να γυρίσουν πίσω στα χωριά τους», είπε ο κ. Φουρκιώτης.

Φεύγουν...

Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη Δημήτρη Παϊπάτη, ο οποίος δραστηριοποιείται στη δυτική Θεσσαλονίκη, σε πολλά σημεία της εν λόγω περιοχής μπορεί να δει κανείς πολλά ενοικιαστήρια και πωλητήρια ακινήτων. Η αιτία είναι ότι κυρίως οι Αλβανοί και οι παλιννοστούντες ένοικοί τους αποφάσισαν να φύγουν από τη χώρα προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, αδειάζοντας τα ακίνητα. «Μόλις σταμάτησε η οικοδομική δραστηριότητα, πολλοί Αλβανοί έφυγαν από τη δυτική Θεσσαλονίκη. Εχουμε πελάτες παλιννοστούντες, οι οποίοι αγόρασαν σπίτι με δάνειο και τώρα το βγάζουν προς πώληση. Αρκετοί από αυτούς έφυγαν στη Ρωσία. Πολλοί από τους οικονομικούς μετανάστες που έφυγαν, κατοικούσαν στην περιοχή Ομόνοια της Σταυρούπολης, αλλά και στο κάτω από την Καραολή και Δημητρίου τμήμα του δήμου Παύλου μελά», είπε ο κ. Παϊπάτης.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...