Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Κατηγορίες Μπουτάρη για τα οικονομικά του δήμου

«Χάος» και «μπάχαλο» επικρατούσε στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης επί διοικήσεων του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, όπως δήλωσαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, οι οποίοι έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου και παρουσίασαν στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του δήμου.

Όπως επισήμαναν, δεν υπήρχε μηχανογραφημένο διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το ταμείο του δήμου έκλεινε κάθε χρόνο με «καρφωτές» λογιστικές εγγραφές, βρέθηκαν τιμολόγια που δεν είχαν καταχωριστεί, δεν υπήρχε μητρώο και σύστημα παρακολούθησης παγίων στοιχείων, ούτε μηχανογραφημένο σύστημα παρακολούθησης των αποθηκών. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους, δίνονταν «σε ημέτερους» πλήθος πλασματικών υπερωριών, με αποτέλεσμα το 2010 να ανέρχονται οι υπερωρίες συνολικά σε 9 εκατομμύρια ευρώ, σε ένα σύνολο μισθοδοσίας 90 εκατομμυρίων. Στην εταιρεία που έχει τα δημοτικά ΜΜΕ δόθηκαν υπερωρίες ύψους 390.000 ευρώ το 2010.

Οι ίδιοι υποστήριξαν πως επί σειρά ετών, ο δήμος καταστρατηγούσε φορολογικές διατάξεις και δεν απέδιδε, ως όφειλε, ΦΠΑ για προσφορά υπηρεσιών (γυμναστήρια, ωδεία κ.λπ.) με αποτέλεσμα να επίκειται η επιβολή προστίμων που μαζί με τις οφειλές μπορεί να ανέλθουν σε εκατομμύρια ευρώ. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗΚΕΘΕ) δεν υπέβαλε δηλώσεις ΦΠΑ 80.000 ευρώ στο τέλος του 2010, στην Κοινωφελή Επιχείρηση Τεχνών και Αθλησης (ΚΕΤΑ) υπάλληλοι είναι απλήρωτοι πάνω από τέσσερις μήνες, στα πέντε ΚΑΠΗ υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη προς προμηθευτές χωρίς κανείς να εξηγεί πώς προέκυψαν. Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τους κ. Μπουτάρη και Καπόν, ο δήμος παρακρατούσε παρανόμως επιχορηγήσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία φορέων κοινωνικής μέριμνας και υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων για καταβολή οφειλών στους μουσικούς της συμφωνικής ορχήστρας και στους δασκάλους του ωδείου.
Όπως ανέφεραν, η εικόνα για τα χρέη του δήμου είναι η εξής: ο δήμος Θεσσαλονίκης χρωστάει 35 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές, 42 εκατομμύρια σε τράπεζες, σε 51,4 εκατομμύρια υπολογίζεται η υπεξαίρεση στην Ταμειακή Υπηρεσία, σε 17 εκατομμύρια τα πρόστιμα της εφορίας, σε 1,5 εκατομμύρια οι οφειλές προς μουσικούς και μένει να υπολογιστεί το χρέος από το ΦΠΑ. Τα συνολικό χρέος του δήμου εκτιμάται σε 146,9 εκατομμύρια ευρώ.
Για τον προϋπολογισμό του 2011 ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος τόνισαν ότι θα είναι για πρώτη φορά ισοσκελισμένος και πραγματικός. Δεν θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι κατά 40% χαμηλότερος από τον περσινό ο οποίος ανερχόταν σε 320 εκατομμύρια και εκτελέστηκαν τα 247 εκατομμύρια ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Καπόν, «θα περιλαμβάνει έσοδα που μπορούν να εισπραχθούν και όχι έσοδα αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας».
Παράλληλα σημείωσαν ότι η νέα διοίκηση θα διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή υπερωριών που καταβλήθηκαν παράνομα, θα παραστεί ως πολιτική αγωγή στις δίκες που θα γίνουν και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κινηθεί εναντίον προσώπων σε βάρος των οποίων θα ασκηθούν διώξεις για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης ή άλλες παράνομες πράξεις, ενώ θα προσφύγει και εναντίον της εταιρείας ορκωτών λογιστών που είχε την ευθύνη ελέγχου των οικονομικών του δήμου.
«Η κληρονομιά μας στα οικονομικά του δήμου αποτελεί και πρόβλημα και ευκαιρία», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα έχει δύο συνιστώσες. Η μία είναι της διαφθοράς στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και η άλλη η αδιαφορία στη διαχείρισή του. Τα οικονομικά του δήμου ζημιώθηκαν διπλά. Από πρόθεση σε περιπτώσεις υπεξαιρέσεων και από έλλειψη προθέσεως, διότι αγνόησε συστηματικά τις δια νόμου υποχρεώσεις του». Ο κ. Μπουτάρης, που διευκρίνισε ότι σήμερα υπάρχουν στα ταμεία του δήμου 16 εκατομμύρια ευρώ, υπογράμμισε ακόμα πως η νέα διοίκηση θα είναι έτοιμη στις αρχές Απριλίου για την πλήρη λειτουργία μηχανογραφημένου διπλογραφικού λογιστικού συστήματος και μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα υπάρξει πλήρης συμφωνία του λογιστικού με το ταμειακό υπόλοιπο.
Παράλληλα τόνισε ότι αλλάζει ο τρόπος χορήγησης υπερωριών και θα μειωθούν στο 1/3 της περσινής χρονιάς. Στο πλαίσιο της περικοπής των υπερωριών εξετάζεται και το μέτρο να μη γίνονται κηδείες τις Κυριακές.
aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...