Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Μπακογιάννη: «Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη όπου είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Γιάννη Μπουτάρη, τον Πρύτανη του ΑΠΘ κ.Μυλόπουλου, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Χαντζαρίδη καθώς και μέλη του ΔΣ, και συναντήθηκε με τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Νομού Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου είπε ότι επιδιώκει συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και επιστημονικών φορέων για να διαμορφώσει ένα στοχευμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Δημοκρατική Συμμαχία στο συνέδριο του Μαΐου. Αναφερόμενη στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας είπε ότι: «Δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα. Έχουμε μια κυβέρνηση που αντί να ρίξει το βάρος στη μείωση των ελλειμμάτων του δημοσίου τομέα και με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τα έξοδα, ρίχνει όλο της το βάρος στον ιδιωτικό τομέα περιμένοντας έσοδα από υπερφορολόγηση και ακολουθώντας μια πολιτική στραγγαλισμού της αγοράς.»

Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι: «η Δημοκρατική Συμμαχία από την ημέρα της ίδρυσής της έχει ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος μας είναι η μείωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και η στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας.» Είπε επίσης ότι: «η πρότασή μας είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε με τη λογική που είχαμε μέχρι σήμερα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη φορολογία που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι παραδείγματος χάρη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργοποιήσει και να ψηφίσει την Ευρωπαϊκή οδηγία η οποία προβλέπει ότι θα πληρώνει το κράτος τις οφειλές του εντός 30 ημερών, πλην των νοσοκομειακών οφειλών οι οποίες θα πληρώνονται μέσα σε 60 μέρες. Από μόνο του αυτό σημαίνει ότι περίπου 7 δισεκατομμύρια θα πέσουν στην αγορά και θα μπορέσει να επιτευχθεί μια ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, δεν θα δίνετε η εικόνα ότι το κράτος είναι ο μεγαλύτερος ‘μπαταχτσής’ στην Ελλάδα.»

Για το θέμα της ανεργίας τόνισε ότι: «Ο μόνος τρόπος που θα μπορέσει να πολεμηθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα που είναι η ανεργία, είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να δημιουργηθούν από το δημόσιο, διότι εκείνο πρέπει να μικρύνει, άρα θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν όταν η ιδιωτική οικονομία θα αρχίσει ξανά να αναπτύσσεται.» Συμπλήρωσε επίσης ότι: «Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν έχει αντιληφθεί σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα. Συμπεριφέρεται το κομματικό σύστημα στη χώρα σαν να βρισκόμαστε πριν από την κρίση. Βρισκόμαστε όμως στο μέσον της δύνης αυτής της κρίσης. Είναι αδιανόητο η λογική που κυριαρχεί να είναι η λογική του άσπρου-μαύρου. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν κοκορομαχίες στις τηλεοράσεις. Είναι αδιανόητο να μην αντιλαμβάνονται τα κόμματα ότι αυτό που σήμερα χρειάζεται περισσότερο η χώρα είναι σοβαρότητα, υπευθυνότητα, και κοινούς στόχους. Δεν μιλάω για συνεργασία, μιλάω όμως για κοινή συνεννόηση, η οποία απαιτείται για να μπορέσει η χώρα να βγει από το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη Ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση. Μια διαπραγμάτευση που πρέπει να καταλήξει θετικά και για την Ευρώπη και βεβαίως για την Ελλάδα. Η λογική η οποία υπάρχει ότι επειδή ορισμένα κόμματα είναι αντιπολιτευτικά μπορούν να χτίσουνε πάνω στη καμένη γη και πάνω στα συντρίμμια της Ελλάδος είναι λάθος λογική. Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν την ακολουθεί, το έχει αποδείξει στην πράξη, εμείς πιστεύουμε ότι πάνω απ’ όλα αυτή τη στιγμή πρέπει να δώσουμε τον αγώνα για να βγει η χώρα από την κρίση και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας απάντησε: «Είναι ένα σενάριο εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ελληνική οικονομία. Σκεφτείτε ότι μιλάμε για πρόωρες εκλογές στην εποχή που η οικονομία μας βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται, και όπου η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε εξέλιξη. Είναι αδιανόητο και δείχνει ακριβώς την έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας που το πολιτικό σύστημα έχει. Γι’ αυτό καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν βάλαμε μυαλό. Δεν βάλαμε μυαλό γιατί ακόμα λειτουργούμε με τις λογικές τις κομματικές προ της κρίσης. Σε ότι αφορά τη Δημοκρατική Συμμαχία, έχω να πω ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη συζήτηση, η συζήτηση περί εκλογών, απ’ την άλλη μεριά δεν σας κρύβω ότι ιδιοτελώς, αν μιλούσα μόνο για την Δημοκρατική Συμμαχία, θα ήθελα πολύ να γίνουν εκλογές έτσι ώστε να μπει η Δημοκρατική Συμμαχία στη βουλή με έναν ικανό αριθμό βουλευτών για να μπορεί να ασκεί τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα σε άλλο επίπεδο από το σημερινό. Αλλά εδώ δε μιλάμε για την ιδιοτέλεια του κάθε κόμματος, εδώ μιλάμε για το καλό της πατρίδας, και το καλό της πατρίδας επιβάλει σοβαρότητα και κυβέρνηση η οποία να κάνει τη δουλειά της.» Είπε επίσης ότι: «Η δική μου άποψη είναι ότι οψέποτε γίνουν εκλογές, μετά την κρίση, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα δεν θα είναι ίδιο με το πολιτικό σκηνικό που ξέρουμε σήμερα.Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης.» Τόνισε ότι: «Θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις στις εκλογές. Όσοι πιστεύουνε ότι μπορούν να κρατήσουν το παλαιό πολιτικό σύστημα νομίζω ότι θα βρεθούν μπροστά σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Ποιοι θα συνεργαστούν και πως; Οι συνεργασίες γίνονται όπως σε όλη την Ευρώπη. Γίνονται βάση συγκεκριμένου προγραμματικού πλαισίου. Δεν γίνονται βάση προσωπικοτήτων ή θέσεων που μοιράζονται. Γίνονται σε βάση συμφωνίας για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας.»

Σε ερώτηση αναφορικά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι: «Η Νέα Δημοκρατία του σήμερα δεν είναι η Νέα Δημοκρατία που εγώ υπηρέτησα επί 20 χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία που υπηρέτησα ήταν, με όλες τις αδυναμίες, ένα κόμμα ευθύνης, ένα κόμμα το οποίο έβαζε πάντα το εθνικό συμφέρων πάνω από το κομματικό. Μπορεί κανένας να της προσάψει πολλά για το παρελθόν της, κανείς νομίζω όμως ότι δεν μπορεί να πει ότι δεν ακολουθούσε με όλους τους διάφορους ηγέτες που είχε, μια πολιτική υπευθυνότητας. Η Νέα Δημοκρατία του σήμερα, είναι ένα κόμμα το οποίο ακολουθεί τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στο τρόπο έκφρασης και στο αντιμνημονιακό του πάθος. Ένα κόμμα το οποίο έχει κυβερνήσει την Ελλάδα, ένα κόμμα το οποίο ξέρει τι θα πει να κυβερνάς και ένα κόμμα που ξέρει ποια είναι η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και η σημερινή πραγματικότητα δεν μπορεί να πολιτεύεται με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.»

Σχολιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης μετά από ερώτηση σχετικά με την στήριξη του μνημονίου από τη Δημοκρατική Συμμαχία είπε ότι: «Με το φορολογικό νομοσχέδιο του Φεβρουαρίου που δεν έχει καμία σχέση με την Τρόικα, η κυβέρνηση ακολούθησε μια πολιτική υπερφορολόγησης, την οποία πολέμησα και συνεχίζω να πολεμώ, διότι θεωρώ ότι είναι μια λογική ότι σφάζεις την αγελάδα που σου δίνει το γάλα. Πατάς δηλαδή τον ιδιωτικό τομέα κάτω και από εκεί και πέρα παύει να υπάρχει ώστε να σου πληρώνει φόρους. Επίσης διαφώνησα και συνεχίζω να διαφωνώ με τα επί μέρους μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση γιατί πιστεύω ότι ισόποσα ποσό μπορούσαν να είχαν βρεθεί με άλλο τρόπο. Παράδειγμα, όταν η κυβέρνηση κόβει μισθούς και συντάξεις και μάλιστα ισοπεδωτικά, και φτάνει να κόβει τη σύνταξη των 600 ή 630 ευρώ, προχωράει σε αυτή την απόφαση χωρίς να έχει σκεφτεί ότι θα μπορούσε από πέρσι να κόψει τον ΟΣΕ. Δηλαδή, όλα τα χρήματα που πήρανε από τους συνταξιούχους, τα δώσανε στη μαύρη τρύπα του ΟΣΕ. Εγώ λοιπόν θα ξεκίναγα ανάποδα. Θα έκοβα τον ΟΣΕ και μόνο εν εσχάτη ανάγκη θα κατέληγα στη λογική στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση. Έχω να σας πω πολλά τέτοια παραδείγματα, πάμε στις ΔΕΚΟ, πάμε στον ΟΑΣΑ, πάμε στο κόλλημα ότι οτιδήποτε είναι ευρύτερος δημόσιος τομέας δεν μπορεί η κυβέρνηση να συγκρουστεί αποτελεσματικά διότι θεωρείται η σάρκα του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν έχει λογική. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί όλο το κοινωνικό βάρος να το σηκώσει ο ιδιωτικός τομέας, διότι για να το πω ωμά, οι 675 χιλιάδες που μπορεί σήμερα να είναι 750 χιλιάδες άνεργοι, είναι άνεργοι 100% και είναι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα, και γι’ αυτούς δεν μιλάει κανείς. Γι’ αυτούς το πολιτικό σύστημα είναι μουγγό. Ενώ αντίθετα θα τους δείτε να βγάζουν πύρινους λόγους διότι ενδεχομένως μειώνεται ο μισθός ανθρώπων που υπηρετούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για να μη μιλήσω για τη ΔΕΗ γιατί αυτό το έχουμε μπροστά μας με τις λογικές λόγου χάρη ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μπορεί να παίρνει 3 εκατομμύρια από την εργοδότρια επιχείρηση για να ασκεί το συνδικαλιστικό της έργο. Θα προτιμούσα τα 3 εκατομμύρια αυτά να δοθούν σε ανθρώπους που αδυνατούν για λόγους αντικειμενικούς να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ.»

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία των δυο κομμάτων στη διαπραγμάτευση του Μαρτίου δήλωσε ότι: «Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει ιδιαίτερα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να υποστηρίζουν με κοινή επιχειρηματολογία τις θέσεις της Ελλάδος. Θεωρώ ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο διότι ο άνθρωπος που εκπροσωπεί το κόμμα που καταψήφισε στη βουλή το πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδος, έχει ελάχιστη αξιοπιστία σήμερα στην Ευρώπη για να υποστηρίξει αυτά που πρέπει να υποστηριχθούν.»

Με το πέρας της συνέντευξης τύπου, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ανακοίνωσε ότι ο κ. Δημήτρης Καβάκας αναλαμβάνει υπεύθυνος τύπου και επικοινωνίας του κινήματος στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...