Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

«Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο»: Δηλώνουν συμμετοχή δεκάδες χιλιάδες πολίτες!

Δεκάδες χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες έχουν δηλώσει συμμετοχή –μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook– σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και των μέτρων της κυβέρνησης, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 6 το απόγευμα σε τουλάχιστον 30 πόλεις της Ελλάδας. Στην Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στον Λευκό Πύργο, και μέχρι στιγμής (11 το πρωί) έχουν δηλώσει συμμετοχή σχεδόν 19.000 άτομα – κι ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς!
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν στα πρότυπα των αντίστοιχων που έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες στη Μαδρίτη και σε αρκετές άλλες πόλεις της Ισπανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπνευστές των συγκεντρώσεων έχουν «υιοθετηθεί» για την ονομασία τους τον όρο «Αγανακτισμένοι» («Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο», Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα» και ούτω καθ’ εξής, ανάλογα με την πόλη στην οποία θα πραγματοποιηθεί η εκάστοτε συγκέντρωση), που είναι ελεύθερη απόδοση της ισπανικής λέξης «indignados» («αγανακτισμένοι», «εξοργισμένοι»), που είναι και η ονομασία του κινήματος των εξοργισμένων Ισπανών που έχουν βγει στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεών τους!
Να σημειωθεί ότι στη Μαδρίτη διαδηλωτές είχαν αναρτήσει τις τελευταίες μέρες πανό που έγραφαν «κάντε ησυχία, οι Έλληνες κοιμούνται» για να στηλιτεύσουν την –όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνονται– απάθεια με την οποία οι πολίτες της χώρας μας αντιμετωπίζουν τα μέτρα που επιβάλλονται από την κυβέρνηση.
Η κίνηση των «Αγανακτισμένων» Ελλήνων άρχισε να έχει χθες ευρύτερη απήχηση στο Facebook, και σήμερα δείχνει να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, και μάλιστα με ραγδαία ταχύτητα. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν γίνει γνωστές τρεις συγκεντρώσεις: στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στην Πάτρα. Αντιθέτως, σήμερα το πρωί έχουν αναρτηθεί στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα «προσκλήσεις» για συγκεντρώσεις σε τουλάχιστον 30 πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η Θεσσαλονίκη (από όπου ενδέχεται να ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία) είναι η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που έχουν δηλώσει συμμετοχή: μέχρι στιγμής περίπου 19.000. Ακολουθεί η Αθήνα, με περίπου 16.000 και η Πάτρα, με περίπου 5.000.
Χαρακτηριστικό της ταχύτητας, που παραπέμπει σε… χιονοστιβάδα, με την οποία αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν συμμετοχή (άγνωστο, βέβαια, το πόσοι τελικά όντως θα συμμετάσχουν) είναι το γεγονός ότι χθες το πρωί είχαν δηλώσει συμμετοχή για τη συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.facebook.com/event.php?eid=214625588560595#!/event.php?eid=206334352736094) μόλις 200 άτομα. Λίγο μετά το μεσημέρι είχαν υπερβεί τους 1.000 και στις 5 το απόγευμα ο αριθμός τους είχε ξεπεράσει τις 8.000.
Οι διαχειριστές των σελίδων που αναφέρονται στις συγκεντρώσεις δηλώνουν μέσω του site ότι δηλώνουν «ειρηνικά την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης και κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες». Τονίζουν ακόμα ότι οι ίδιοι δεν είναι «ομάδα, κόμμα, σύλλογος ή κάτι άλλο. Φτιάξαμε μία εκδήλωση για να βρεθούμε ειρηνικά». Υπογραμμίζουν επίσης ότι «η λέξη αγανακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας. Ο καθένας στην σελίδα της διαμαρτυρίας εκφράζει τον εαυτό του και μόνον αυτόν. Χωρίς επιτροπές και ψήφους. Αρα, καλούμε τον καθένα να είναι υπεύθυνος των λόγων και των πράξεων του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό. Όμως, να μην δημιουργείται άλλη εντύπωση, από ό,τι ισχύει. Δηλαδή μια ειρηνική και αυθόρμητη σύναξη».
aggelioforos.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...