Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Πρέσπα: Επιχείρηση «σταχτόχηνα» για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Δαχτυλίδια σε δεκάδες σταχτόχηνες πέρασαν επιστήμονες στην Πρέσπα προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες από το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης του είδους στην Ευρώπη και από έναν πληθυσμό που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους στον κόσμο, που δεν είναι μεταναστευτικός. Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη χηνών που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και, μάλιστα, με τη χρήση εκτοξευόμενων διχτυών.

«Ο πληθυσμός της σταχτόχηνας στην Πρέσπα είναι μοναδικός γιατί είναι απομονωμένος επί χιλιάδες χρόνια, μένει μόνιμα στην περιοχή και θεωρούμε ότι έχει αναπτύξει ιδιαίτερα γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία θα μελετηθούν από τα στοιχεία που θα συλλεχθούν» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός σύμβουλος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Γιώργος Κατσαδωράκης.

Το πρόγραμμα για τη μελέτη του πληθυσμού της σταχτόχηνας στην Πρέσπα υλοποιείται με την υποστήριξη των ιδρυμάτων MAVA και Μποδοσάκη και με τη συνεργασία του ολλανδικού κέντρου για την Ορνιθολογία Πεδίου, SOVON Institute.

Για να συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία για τη χωρική κατανομή του είδους και τη χρήση του χώρου, εντός και εκτός της λεκάνης των Πρεσπών, κρίθηκε απαραίτητο να τοποθετηθούν δαχτυλίδια και κολάρα στα πουλιά καθώς επίσης και πομποδέκτες.

Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού η ομάδα της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, μαζί με την ομάδα των ειδικών που ήρθαν από την Ολλανδία, ήταν η «σύλληψη» των χηνών, γι' αυτό επιλέχθηκε η χρήση διχτυών, τα οποία εκτινάσσονται γρήγορα και σε απόσταση 12 μέτρων, τεχνική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τελικά, ύστερα από προσπάθειες τριών ημερών, οι ειδικοί κατάφεραν να πιάσουν με τα δίχτυα 57 σταχτόχηνες, στις οποίες τοποθετήθηκαν μεταλλικά και πλαστικά δαχτυλίδια, πλαστικά κολάρα και πομποδέκτες που θα προσφέρουν στοιχεία για τις τοπικές μετακινήσεις των χηνών, αλλά και θα αποκαλύψουν τους προορισμούς του είδους σε περιόδους που εγκαταλείπουν την Πρέσπα.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί ότι τα δεδομένα που θα αντληθούν από τα μαρκαρισμένα πουλιά, θα βοηθήσουν ώστε να αποκαλυφθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την αναπαραγωγική επιτυχία, το ρυθμό θνησιμότητας και την επιβίωση των νεοσσών ενώ θα γίνει γενετική ανάλυση για να ελεγχθεί εάν πρόκειται για γενετικά απομονωμένο πληθυσμό και εάν έχουν αναπτυχθεί κάποια ιδιαίτερα γενετικά χαρακτηριστικά.

Οι σταχτόχηνες έχουν μελετηθεί εκτεταμένα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα, όπου φωλιάζουν πλέον σταθερά μόνο στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, γνωρίζουμε ελάχιστα για την οικολογία τους. Από το 1997, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών πραγματοποιεί καταμετρήσεις για την εκτίμηση της πληθυσμιακής τάσης και της εξάπλωσης του είδους στην Πρέσπα. Για να αποκτηθεί ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση για το είδος, η Εταιρία Προστασία Πρεσπών σε συνεργασία με το SOVON ξεκίνησαν από κοινού, το 2011, ερευνητικό πρόγραμμα για τον πληθυσμό τους στην Πρέσπα. Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτηθεί η γνώση για την οικολογία των χηνών ώστε να διαμορφωθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και διατήρησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...